Роми на бунт срещу аутопсия на момиче. То се удавило с фередже

Стотици обсадиха болницата в Пазарджик
Обновена: 31 юли 2014 19:06 | 31 юли 2014 12:52,
263
Роми на бунт срещу аутопсия на момиче. То се удавило с фередже
Снимка: архив Булфото

Момичето, което се удави вчера в язовир край Пазарджик, е влязло да се къпе с религиозното си мюсюлманско облекло и фередже. Вероятно това е причината то да се удави. Това обясни началникът на МБАЛ-Пазарджик д-р Васил Вълчев пред „Фокус“. Близките му категорично отказаха да му бъде извършена аутопсия. Стотици роми протестираха заради това пред болницата в Пазарджик.Както Dnes.bg писа, в сряда 19-годишното момиче от Пазарджик се удави, след като влезе да се къпе с група младежи в микроязовир край местността "Добра вода". Те били на пикник с родителите си в района.

При инцидента са пострадали шест деца, съобщи д-р Вълчев. Те били докарани в Пазарджишката болница. Констатирано е, че само едното от тях се е удавило. Останалите били в добро състояние, въпреки че са губили съзнание.

Пострадалите са ромски момичета, изповядващи исляма. „Те са направили грешката да влязат във водоема с черни религиозни дрехи и фереджета. Може би това е и една от причините да се стигне до този инцидент и до леталния край на едно от момичетата“, уточни д-р Вълчев. Той разказа, че родителите им веднага са се притекли на помощ и са ги извадили от водата, но не са успели да спасят 19-годишното момиче.

Близките на загиналото момиче опитаха да предотвратят правенето на аутопсия, която да установи каква е причината за смъртта. Причината е, че това противоречи на религията им, защото смятат, че тя осквернява тялото. В случая става въпрос за съдебен случай и аутопсията е неизбежна, обясниха от болницата.

Няколкостотин роми, по данни на полицията, обсадиха болницата в Пазарджик в знак на протест срещу аутопсията. До сблъсъци и напрежение обаче не се е стигна. Полицейското присъствие в района остава засилено.

От окръжната прокуратура в Пазарджик потвърдиха, че са сезирани по случая с удавянето на момичето. „Образувано е производство срещу неизвестен извършител по чл. 127 от НК за склоняване към самоубийство“, каза за „Фокус” говорителят на прокуратурата в областния град Снежана Стоянова. Тя беше категорична, че винаги когато съществува някакво съмнение относно причината за настъпилата смърт, експертизата е задължителна. Стоянова обясни, че никакви други съображения не могат да натежат и да доведат до това да не се изпълнят тези задължения по закон.

Говорителят допълни, че прокуратурата уважава религията на хората и техните съображения, но законът е над всичко. Аутопсията в крайна сметка беше извършена, а заключението от нея е, че причина за смъртта е удавяне. По-късно от прокуратурата уточниха, че близък е присъствал на аутопсията и се е уверил, че тялото на момичето не е било осквернено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още по темата: религияромиПазарджик
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
19
 
! Отговори
УТОЧНЕНИЕ преди 9 години
Само за уточнение , така нареченеите Хорахане Рома - мюлсумани точно тези в Пазарджик не говорят турски език а ромско-турски типично техен буквално от тях измислен език
32
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
по време на мюсюлмански празник, през който се пости, не се пие, спазват се правила за благоприличие, ти *** се цамбуркай все едно си на селска баня. и извинявайте, ама 19 годишно момиче, особено след като е ***, въобще не е дете, отдавна трябва да се готви да става баба. и пет фереджета да сложи, пак ще си остане същото...
31
1
 
57
 
! Отговори
Пропуснати са факти преди 9 години
- "Обсаждащите" жени са с бурки, а мъжете - с ислямски бради.- Заплашили са лекарите с линч.Значи какво се получава? В България действа закон, който постановява как да се постъпи при трагични случаи като този. Няколко десетки от хрантутените от нас *** обаче нагло заявяват, че вместо нашия закон трябва да се следват правилата на Шериата, в противен случай ще последва зловеща саморазправа.Къде са органите за борба с тероризма?Обсаждащите ще продължат ли да получават социални помощи?
30
4
 
3
 
! Отговори
дo: 39 преди 9 години
Както Дасикане Рома се наричат християни , така и Хорохане Рома се наричат мюслумани в България
29
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
кой нормален мюсюлманин ще си пусне непълнолетната или малолетна дъщеря САМА с други тинейджъри, сред които и момчета, да ходи да се къпе в някакво езеро? ни будизъм, ни християнство, никаква религия не може да ги оправи тези.
28
0
 
36
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
Не виждам защо протестират. Нито е първата такава аутопсия нито ще бъде последната. Да не говорим че държавата по никой начин не е излязла от задълженията си. Честно казано трябва са си *** за да влезеш в язовир с дълга дреха която се закача и пречи на движението, но идиотизма още не е подсъден. Като лично мнение закона не трябва да отпуска и йота аванс на религията (която и да е), защото най големите изстъпления са на религиозна основа.
27
1
 
8
 
! Отговори
Хорахане рома преди 9 години
Хорахане рома (роми-мюсюлмани, турски ***): изповядват ислям, като спазват и християнски празници (Гергьовден, Василица и др.). Говорят ромски език, като често знаят и турско-ромски диалект. Разделят се на множество групи по професионален признак: кошничари, калайджии, музиканти и т.н.
26
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде сте бе ***,къде са тук вашите милиционери защо не ги арестуват тези ***,или трябва заповед от интерпол...
25
1
 
3
 
! Отговори
Лъвчо преди 9 години
Горкото дете! Отишло си е мърцина.
24
0
 
54
 
! Отговори
Sick&Tired преди 9 години
За ромите няма религия, няма закони, няма нищо. За тях има само техни искания и желания, който ние сме длъжни тях да изпълняваме... няма искаш, не искаш - прави каквото бай асан ти каже, иначе ще се намерят хиляди институции да те осъдят за расизъм!!!
23
0
 
75
 
! Отговори
Sick&Tired преди 9 години
Само вижте за една изисквана аутопсия колко рома се събират, а какво да говорим ако за нещо друго им се посегне над правата?!?!? А за посегателствата, извършени от роми над българи - колко българина се събрахме ....
22
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 27Какво значи не е хуманно? В тази държава си има закони и никоя религия не е над тях.
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До гошкоЕвалата Исуус, Авраам, Мойсей или който и да си ти ....
20
49
 
5
 
! Отговори
Истината преди 9 години
НЯКОИ от коментиращите имат желание да режат трупове, като чета коментарите им за аутопсията. Не е хуманно според мен. Ама ви е си знаете. Съдник ще ви бъе собственната ви съвест.
19
0
 
59
 
! Отговори
гошко преди 9 години
Те родителите може да искат и умъртвяване с камъни, ама има закон, според който може да ги обвинят и в непредумишлено убийство, а и къпане в язовир, предполагам е било забранено плуването
18
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе вече *** ще ни управляват в тая държава
17
11
 
54
 
! Отговори
Тялото преди 9 години
Религията трябва да се третира като всяко друго психично заболяване.
16
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
какво очаквате да се случи с подобна политическа класа и правосъдие?естествено,че ще започнат да избиват,подобни,непознати за нашите ширини недоразумения.скоро може и колани да препашат.
15
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лошо ли е направила?
14
2
 
90
 
! Отговори
10 преди 9 години
8, когато имаме налице смърт, като тази, извън болнично заведение, на здрав и прав човек човек, аутопсията е задължителна. Тя изключва насилствената смърт. Религии, мелигии- да си гледат в техните си канчоци. Ако е налице убийство, как ще се установи? Винаги някой близък- насилник може да се "опре" на религията си и да забрани проверката, като с това целИ да избегне наказателна отговорност, например.Аутопсията и е задължителна по закон и логически необходима.