Роми на бунт срещу аутопсия на момиче. То се удавило с фередже

Стотици обсадиха болницата в Пазарджик
Обновена: 31 юли 2014 19:06 | 31 юли 2014 12:52,
263
Роми на бунт срещу аутопсия на момиче. То се удавило с фередже
Снимка: архив Булфото

Момичето, което се удави вчера в язовир край Пазарджик, е влязло да се къпе с религиозното си мюсюлманско облекло и фередже. Вероятно това е причината то да се удави. Това обясни началникът на МБАЛ-Пазарджик д-р Васил Вълчев пред „Фокус“. Близките му категорично отказаха да му бъде извършена аутопсия. Стотици роми протестираха заради това пред болницата в Пазарджик.Както Dnes.bg писа, в сряда 19-годишното момиче от Пазарджик се удави, след като влезе да се къпе с група младежи в микроязовир край местността "Добра вода". Те били на пикник с родителите си в района.

При инцидента са пострадали шест деца, съобщи д-р Вълчев. Те били докарани в Пазарджишката болница. Констатирано е, че само едното от тях се е удавило. Останалите били в добро състояние, въпреки че са губили съзнание.

Пострадалите са ромски момичета, изповядващи исляма. „Те са направили грешката да влязат във водоема с черни религиозни дрехи и фереджета. Може би това е и една от причините да се стигне до този инцидент и до леталния край на едно от момичетата“, уточни д-р Вълчев. Той разказа, че родителите им веднага са се притекли на помощ и са ги извадили от водата, но не са успели да спасят 19-годишното момиче.

Близките на загиналото момиче опитаха да предотвратят правенето на аутопсия, която да установи каква е причината за смъртта. Причината е, че това противоречи на религията им, защото смятат, че тя осквернява тялото. В случая става въпрос за съдебен случай и аутопсията е неизбежна, обясниха от болницата.

Няколкостотин роми, по данни на полицията, обсадиха болницата в Пазарджик в знак на протест срещу аутопсията. До сблъсъци и напрежение обаче не се е стигна. Полицейското присъствие в района остава засилено.

От окръжната прокуратура в Пазарджик потвърдиха, че са сезирани по случая с удавянето на момичето. „Образувано е производство срещу неизвестен извършител по чл. 127 от НК за склоняване към самоубийство“, каза за „Фокус” говорителят на прокуратурата в областния град Снежана Стоянова. Тя беше категорична, че винаги когато съществува някакво съмнение относно причината за настъпилата смърт, експертизата е задължителна. Стоянова обясни, че никакви други съображения не могат да натежат и да доведат до това да не се изпълнят тези задължения по закон.

Говорителят допълни, че прокуратурата уважава религията на хората и техните съображения, но законът е над всичко. Аутопсията в крайна сметка беше извършена, а заключението от нея е, че причина за смъртта е удавяне. По-късно от прокуратурата уточниха, че близък е присъствал на аутопсията и се е уверил, че тялото на момичето не е било осквернено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още по темата: религияромиПазарджик
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
1
 
7
 
! Отговори
наси преди 9 години
Заедно с бурките незабавно да заминават към Близкия изток!!! Не стига , че им плащаме сметките за лечение, ток, вода, незаконните къщи и инвалидните пенсии, ами и ще правят демонстрации, ужким на религиозна основа!! Нали всички знаем защо са облекли тези дрехи-заради огромни пари, които се наливат от фундаменталисти, но по интересното е , защо държавата не почне да ги прибира, както е в цивилизования свят????
92
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До воватаTi si mnogo zabluden chovek. Az sam turchin. Maika Tereza ako e musulmanka, znachi e ot milleta. Albaneca i toi e ot milleta i edva li shte se obidi. Osven ako ne e ot 30% albanci hristiani.
91
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
всички религии са зли цялата идея, е че за всеки различен шаран трябва различна въдица:)"по плодовете ще ги познаете" ако целта на религиите беше по-добър свят сега щяхме да живеем в утопия:) Истинския бог само създава, няма име не взема страна пред него всички са равни и няма нужда от боготворене!
90
3
 
14
 
! Отговори
вовата преди 9 години
До АнонименВсеки може да е мюсюлманин,но не всеки може да е тюрк или арабин примерно. А това че разни потурнаци нямат идентичност и се чудят на какви да се оприличат е друг въпрос.Преди време бях насрал една помакиня. Аз казва съм туркиня!Моляяяя......?! Ти момиченце грам турски не знаеш. Ти защо не кажеш на някой албанец че ,е от миллета,да видиш каква ще стане!Сигурно Майка Тереза също е миллет?
89
1
 
8
 
! Отговори
вовата преди 9 години
До АнонименТурските *** казват за себе си че са от "миллета" ,що то малко е трудно да повярваме че са турци.Когато говоря с тях/владея отлично турски/те винаги ме питат :Сен темиз тюрк мисин?Пред хора които не разбират казват че са турци.Навремето в казармата нашите турчета не можеха да ги понасят.ТУК стана много модно всеки фес да се турчее! То не бяха помаци, не бяха ***.А това за миллета е дрън-дрън .Всеки казва аз съм узбек,татар,башкир,туркмен,казах,уйгур,каракалпак,киргиз.
88
4
 
15
 
! Отговори
вовата преди 9 години
До муспиАллах е името на Бог на арабски.Ние християните го наричаме Йехова а евреите Яхве.Бог е един и за трите религии.Но за нас Исус Христос е негов син,докато за мюсюлманите Иса е само почитан пророк.Айша е била седем годишна когато Мохамед се жени за нея, била е дъщеря на Абу Бакр негов съратник.Употребил е когато е била на 9 години.Похотлив педофил.
87
2
 
8
 
! Отговори
вовата преди 9 години
До БългаринПо голямата част от *** в България са мюсюлмани.Както турскоговорящите така и тези които говорят ***.Само че, има едно но....!! Тези хора са минали и заминали покрай религията.Кардарашите на цар Киро са ужким ревностни християни,а всъщност са крадци,джебчии и разбойници.
86
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кога най-накрая тези бразилци ще започнат да разбират, че в тая държава си има закони?! Не може да се налагат да става на тяхното. Утре ще ми се изтопорчат 1000 бразилци да искат навсеки бразилец да му се раздава месечен бонус от 5000 лева! Пак ли трябва да се съобразяват с тях?
85
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре, че 16век Виенчани успяват да защитят Виена и западна Европа от ислямската напаст, че сега всички щяхме да носим *** и да сме още в 16 век..
84
8
 
1
 
! Отговори
ROM-LYANIN преди 9 години
RIM-LYANINA SIE RIM-LYANIN SAS SINYA KRAV RIM-LYANINA NE E MUSULMANIN NITO SLAVYANIN
83
3
 
52
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
Колко трябва да си ***, че да влезеш във водоем, целия обвит в чаршафи? Нищо лично към загиналата ***, но тя си е просила съдбата да потъне като камък. Ако имаше малко повече акъл като християнските си посестрими, щеше да си влезе нормално, да поплува и да си излезе. Ама пуста религия, голям смъртен грях, ако й се видят глезените на краката и лактите на ръцете. Другите 5 пингвина пак да се радват, че са изплували. Което не ме учудва с техните кухи манерки, пълни с въздух.
82
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хора, пишете на българица, себеуважавайте се!
81
2
 
76
 
! Отговори
ДД преди 9 години
Тези хора не са вярващи, на тях им се плаща, за да се правят и държат като мюсулмани.Ако някой им плати повече, за да свалят фереджетата-ще го направят веднага без да се замислят, защото те са една примитивна и необразована ***.Страшното е, че никой не плаща за нещо току-така и рано или късно ще трябва да изпълняват поръчки, тогава ще ги видим колко убедени вярващи са-*** са страхливи и продажни и ще има цирк.
80
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Eurointegriranrom!Romi protestiraha pred bolnica na Pazardjik.Kade go vidq Elka toq bunt, edin Gospod znae? Predi malko gledah novinite, horata si protestiraha savsem tiho i mirno! Dori povecheto bqha sednali! Mnogo vi molq, da si opravite zaglavieto, che naklajdate etnicheskiq mir! Te gorkite, bestui prilichat na Taliba.i, tochno tova zaglavie beshe nujno!
79
2
 
35
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Епа немало ли е некой с оружие за масово поразеване у районо бре? Они дека така згодно са се сбрале!!!
78
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
do ozlobql 116!Menioto na klaviaturata mie na latinica!Sajelqvam!
77
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма ли да си поправите речника и да пишете нормално !Знаете ли , че става въпрос за негудование и протестиране пред болницата !Накрая и роднина е присъствал на аутопсията ! Както се вижда , разбра ли са , че закона е над религията !Както един ходжа искаше момичетата да се снимат за паспорт забрадени ( това става в България ).Интервюиращият му каза, вие не стоите над закона . Аз съм бил в Одрин и по улиците, момичета ходят без забрадки с нормални Поли и къси блузки.(това става в една мюсол.
76
0
 
35
 
! Отговори
тиква преди 9 години
ся мохамед да им нареди и да се раждат с дрехи ще е най-добре.Уважавам религиите но това е прекалено слабоумно
75
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Romi na bunt sreshtu autopsiq na momiche-----------------------------------------------------------Bunt, po princip oznachava, grajdanska voina, postoqnni razmirici, metej!Dosta zarebqvashto kato zaglavie i podhranvashto rasisama! Mislq che zaglavieto e edna fatalna greshka....-------------------------------------------------Zaglavieto trqbvashe da bade! Romi Nedovolstvat sreshtu autopsiq na momiche.
74
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ех, ако Мохамед беше наредил правоверните да ходят с водолазни костюми,ама не -бурка та бурка.