Експерт твърди, че язовирите не са причина за потопа в Мизия

Река Скът не е безобидна, убеден е Асен Личев
7
Експерт твърди, че язовирите не са причина за потопа в Мизия
Снимка: Булфото

„Река Скът изобщо не е безобидна,защото е тя е на 18-о място сред реките в България по водосборна площ и нейният водосборен басейн е 1 074 квадратни км”, смята Асен Личев директор на дирекция „Управление на водите” към Министерството на околната среда и водите.

Още по темата
По думите му водосборът на река Скът обхваща общините Враца, Борован, Бяла Слатина и Мизия.
 
„Н 1 и 2 август във Враца са паднали 128 литра на кв/м дъжд, което е два пъти повече от месечната норма за юли. В Бяла Слатина са паднали 86 литра на кв/m , което е 1,5 пъти повече от месечната норма, а в Борован – 146 литра на кв/м, което е 3 пъти повече от месечната норма. Почвата много преди 28 юли е била пренаситена и не попива абсолютно нищо”, обясни Асен Личев по Нова телевизия.

Според него язовирите не са причина за наводнението в Мизия, а напротив - те дори са обрали малките вълни.
 „Ако вземем валежите само на втори в тези три области, в момента има свободни водни количества в размер на 25 милиона кубически метра. Това водно количество много трудно ще се оттече, защото Мизия се намира на ниско”, обясни още Асен Личев.

Хората в града обаче са убедени, че именно язовирите са виновни за бедствието, което ги сполетя.

Според Личев обаче водното преливане в момента на язовирите е незначително на фона на общото количества вода, което се намира в момента там.
 
Синоптикът Ивайло Славов обясни, че валежите са няколко пъти над месечната норма.
 
  „Поне първата половина на месеца се очаква да има порои, доста интензивни”, заяви той.
 
По думите му ще има зачестяване на екстремните явления.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прави ми впечатление, че не се споменава нещо изключително важно - времетраенето на валежите. Защото то формира високата вълна. Другите фактори от значение за високата вълна и времето й за преминаване (до 24 ч. за повечето реки в БГ) са: наклонът на дъното на реката, местоположението във водосбора, състоянието на почвата и постилащата /растителна повърхност, както и наличието на ретензионни язовири и свободни в момента обеми. Те не биха задържали всичката вода, но биха намалили обема на вълната.
5
0
 
6
 
! Отговори
сопата преди 9 години
Когато всички сме виновни, няма виновни. Има разрушения, смърт и отчаяние. Твърдението, че всички сме виновни, в конкретния случай е твърде удобно, за да се прикрие безотговорността на онези, които са получавали заплати. От брътвежите обаче стана ясно, че водата от язовирите или язовира - Е ПУСНАТА контролирано, защото хората са били предупредени.Не е ясно само защо са го направили под прикритието на нощта...
4
3
 
3
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
БОЙКО БОРИСОВ: И АЗ ВИ КАЗВАМ, ЧЕ ЯЗОВИРИТЕ НЕ СА ВИНОВНИ КЪЛНЕМ СЕ В ДЕЦАТА СИ КАКТО СЕ ЗАКЛЕХ, ЧЕ НЕ СЪМ ПОКРОВИТЕЛ НА КОНТРАБАНДАТА. ЗА МИШО БИРАТА НЕ БЯХ АЗ А ПРЕЗИДЕНТА ПЪРВАНОВ ТОЙ ТАКА МИ НАРЕДИ!
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как не ги е срам да лъжат?
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До гого"с клизма се изчистват червата от *** и ***."----------С клизма можеш да накараш министър да говори истината пред медиите!
1
4
 
13
 
! Отговори
гого преди 9 години
Защо се търсят виновни? Всички сме виновни, че принудихме Земята да ни изтребва.Ще разберат най-накрая хората, че ЗЕМЯТА Е ЖИВА и започна да изтребва тези *** по нея, които всяка секунда бълват отпадъци и отрови, режат горите, убиват животните и ровят из недрата й? Не е случайна думата катаКЛИЗМИ - с клизма се изчистват червата от *** и ***. Точно така сега ни третира Земята.Ами жалко за децата, защото те с нищо не са виновни за безумията на родителите си, които рушат домът им.