Наводнението в Мизия не е от язовирите, убеден е Анастасов

Той предупреди за риск от преливане на Искър, Вит и Осъм в сряда
4 авг 2014 10:42, Анисия Иванова
43
Наводнението в Мизия не е от язовирите, убеден е Анастасов
Наводнението в Мизия. Снимка: архив Булфото

Наводнението в Мизия не е в резултат от аварирали язовири около града, както и неконтролируемото им изпускане. Това съобщи пред Нова телевизия министърът на околната среда и водите Светослав Анастасов.

Вчера поредното водно бедствие сполетя България. Както Dnes.bg писа, град Мизия беше потопен от висока приливна вълна през почивните дни. При бедствието загина един човек, десетки къщи се срутиха, а около 800 души бяха евакуирани.

Още по темата
Според министър Анастасов с язовирите няма какво рязко нещо да се случи, освен ако не аварират, а тези около Мизия не са били. Не е имало и изпускане – нито контролирано, нито неконтролирано. При 5 от 8-те язовира в региона е имало преливане през преливника, заяви той.

"Преливането на язовир от гледна точка на МОСВ е аварийна ситуация, когато водата прелива над язовирната стена и има опасност тя да е компрометирана. Това представлява риск за населението”, обясни Анастасов.

По думите му преливането през преливника чисто технически е част от нормалната работа на язовира и това не е аварийна ситуация. През изпускателната клапа е контролирано, а през стената се води като неконтролирано, уточни той.

Анастасов съобщи, че от МОСВ още в петък  са изпратили предупреждение до общината за жълт код и опасност от повишаване на нивата на реките Скът и Огоста.  
 
„Мизия е регион с много голям риск от наводнение. Предупредили сме местните власти в петък”, отсече той и допълни, че оттук нататък контролът е на собствениците на язовирите. В случая с град Мизия и осемте язовира са общинска собственост.

По думите му басейновите дирекции издават предписание за поддържане на едно разумно ниво на язовирите, което е баланс между риска наводняване и засушаване. „Както има прогноза за наводняване, така може да има и за засушаване”, допълни Анастасов.

Той смята, че следващото правителство ще подпомогне финансово хората, пострадали от наводнението в Мизия, но решението за това трябва да се вземе на извънредно заседание на Министерския съвет.
 
Министърът призна, че все още остава опасността реките Искър, Вит и Осъм да прелеят, ако вали. Предупреждението е за сряда и четвъртък.

„Разбира се, при благоприятен сценарий, те не биха се реализирали, но при неблагоприятен, както в Мизия, за съжаление, може да се реализира в пълен мащаб”, обясни Анастасов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Да, точно така, водата не е от язовирите. И рибата по улиците падна от небето. ***!!!
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Гугъл пише,че язовирите са 41.
34
0
 
2
 
! Отговори
Спонги преди 9 години
До тра-ла-лаИли си *** на Доган или си един от концесионерите на язовирите. Те така приказваха навремето и за язовир Огняново, наводнил Елин Пелин, ама после стана ясно кой го е направил. Лошото е, че у нас няма Съд.Ти кога за последно си видял Скът 15 м при Бяла Слатина преди тази година, защото когато аз съм я виждал съм се чудил защо я наричат река.
33
0
 
4
 
! Отговори
Хубава си моя Горо.. преди 9 години
Всеки има своето право за събитията от четвъртък насам във врачанско. НО! не Видях Никой да се сети за ИЗСЕЧЕНИТЕ ГОРИ! Хиляди декара, стотици квадратни километри изсечени гори във ВРАЧАНСКО. Когато другият път ни залее, сетете се за ГОРИТЕ и моите думи.
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва спешно да изкопат дълбоко коритата само в селата и градовете където сега има най-много вода. Армията трябва да се мобилизира изцяло в населените места за да строи диги ако се наложи.
31
1
 
2
 
! Отговори
тра-ла-ла преди 9 години
До Анонимен 31... и защо водите на Скът не направиха беля в Алтимир? Водата, заляла Бяла Слатина и Търнава, премина и през Алтимир... там поражения няма.
30
2
 
1
 
! Отговори
тра-ла-ла преди 9 години
До Анонимен 31... хм, дере. Коритото на реката в Бяла Слатина е широко повече от 15 метра... друг е въпроса, колко е обрасло и напълнено с ***.
29
1
 
5
 
! Отговори
Един от народа преди 9 години
МНОГО ХОРА СА ЗА ЗАТВОРА В ТАЗИ ОБЛАСТ НА УПРАВЛЕНИЕ.ОБЩИНСКИЯ КМЕТ,ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ И АКО ИМА ЕКСПЕРТ В ОБЩИНАТА ПО ГР.ЗАЩИТА.ЕКСПЕРТИТЕ ПРЕДУПРЕДИХА ПРЕДИ ТРИ ДНИ ЧЕ ЩЕ ИМА ВИСОКА ВЪЛНА.ЗАЩО НЯМАШЕ ЕДНА СИРЕНА ДА ЗАСВИРИ ДА ПОЕМЕ ВНИМАНИЕТО НА ХОРАТА.КЪДЕ СА ПЛАНОВЕТЕ ЗА БЕДСТВИЕ ПРИ НАВОДНЕНИЕ,ЛИПСВА ПРЕВАНТИВНАТА РАБОТА С ХОРАТА И УПРАВАТА В ОБЩИНАТА.ТАКОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО В ЦЯЛАТА СТРАНА.ОТ 10 ГОД. НЕ СЕ РАБОТИ В ТАЗИ НАСОКА.ЕМЕЛ ЕТЕМ ЗАПОЧНА РАЗРУХАТА В ГР.ЗАЩИТА, А БОЙКО Я ДОВЪРШИ .
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До тра-ла-лаАйде де. Скът става такава, когато се събере с Огоста. При Бяла Слатина не е е вада а дере.
27
0
 
11
 
! Отговори
xxx преди 9 години
*** и нагъл лъжец! Догановска калинка!
26
1
 
12
 
! Отговори
Спонги преди 9 години
До край 26Язовирите са 7 по пътя на реката. Имат обем достатъчен да спасят Мизия. някой се е уплашил да не се скъсат стените и е почнал да изпуска язовирите и е увеличил белята. Много местни велможи са за съд. Ама това е Северозапада. Другарят Миков и ДПС няма да допуснат такова нещо.
25
3
 
2
 
! Отговори
тра-ла-ла преди 9 години
До Bozuk007... да идат, ама там няма нищо интересно... Отделен въпрос е, че заблудите не се разсейват. Река Скът не е малка вада, широка два метра. Дори в "сушави" години е широка поне 16-22 метра.Микроязовирите по нея са малки... района е равен и те не са дълбоки повече от 15-20 метра. Дължината на приливната вълна не е сто или двеста метра, а поне седем-осем километра. Това е вода, оттичаща се за седмица при валежи в нормата, а сега количеството е достигнато за 12 часа.
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
17, имаш право, но колкото и да не ми се иска да го кажа, не е задължително все да са хора на ДПС. Достатъчно золуми се насътвориха от местни пишман-бизнесмени, безогледно ламтящи за 1000% печалба, и от безхаберни местни и други власти, затворили си благосклонно очите (познай защо?) за дивотиите на наш'те момчета предприемачи. Такъв е горчивият плод на безотговорността и безхаберието. И понеже си е у нас, то е от Видин до Царево, през Силистра и Петрич. А излиза наяве, при малко повечко дъжд...
23
6
 
3
 
! Отговори
край преди 9 години
Мислите ли че по река Скът има язовири способни да съберат реката в момента дори и преди дъждовете да са били изпразнени до дъно. Хайде хора без ум да не пишат. Както навремето казваше един писател - Енергията на *** за мирни цели.
22
1
 
7
 
! Отговори
Спонги преди 9 години
МОСВ е дадено на на концесия на Доган. МСХГ също. Как ще са виновни язовирите? Виновни сме ние, че не отиваме да гласуваме за да няма ДПС във властта. Миналата седмица ДПС и ГЕРБ се прегърнаха. Какво чакате хора! България няма да я има докато ни управлява червената Мафия (ДПС, БСП и ГЕРБ). Осъзнайте се и гласувайте, за когото и да е, но не за тези алчни българоубийци.
21
0
 
2
 
! Отговори
До 20 преди 9 години
Защото водата има лошото свойство да тече по-най-ниските части на терена и така да прави сухи дерете, с периодичен сезонен отток, или реки и потоци. И когато някъде по пътя си се натъкне на препятствие, през което не може да премине в пълния си обем веднага, започва да се задържа над него, като непрекъснато увеличава обема си. И когато го преодолее, става страшно. Заради многото вода, която няма къде да отиде. Подобно явление наблюдаваш и в кухненската мивка, когато излееш пълна кофа с вода.
20
0
 
7
 
! Отговори
Bozuk007 преди 9 години
Абе тези с камерите, що не идат да обиколят язовирните стени......
19
2
 
1
 
! Отговори
тра-ла-ла преди 9 години
До Един...хм, количеството валежи за тези пет дни, може да напълни 3 (три) пъти всички микроязовири по река Скът... Как си представяш "източване" на язовир...
18
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 4 и 5 за сивите облаци оставащи зад самолетите:Ако не сте виждали самолет, не се страхувайте, не е дракон, не е извънземен. След себе си оставя диря която бавно се разстила. Това са изгорелите газове от двигателите. Останалото е въображение ...
17
1
 
4
 
! Отговори
307 преди 9 години
Интересно, защо на места/преди/ , където НЯМА язовири --- стават наводнения с метрови вълни !!!???