Ситуацията в Мизия остава апокалиптична, хората бедстват

БЧК зове бизнеса за спешни дарения в помощ на пострадалите
Обновена: 4 авг 2014 15:12 | 4 авг 2014 11:38, Веселина Йорданова
79
Ситуацията в Мизия остава апокалиптична, хората бедстват
Снимка: архив, БулФото

Ситуацията в Мизия остава апокалиптична, въпреки че има спад на водата в града със 70 см, съобщи кметът на града Виолин Крушовенски. По думите му водният стълб е около 1.6 метра.

Водата е много мътна и продължава да носи много отломки, има залети земеделски имоти, обясни още кметът пред "Фокус".  Според него колкото по-бързо се оттече водата, толкова по-бързо ще бъдат отводнени кварталите.

Тепърва ще се броят падналите постройки и ще започне частично захранване на града с електричество. „Евакуираните хора са настанени в жилищния квартал „Лазар Драганов”, който се намира в най-високата точка на града. Друга част са настанени при близки и роднини, а останалите са в другата висока точка, където се намира детската градина на града, но там са пострадалите и болните”, обясни кметът. По думите му населението в целия град бедства и “има нужда от всичко”.

Загиналият мъж в Мизия заради придошлите води на река Скът е на 63 години, съобщиха от полицията във Враца. Тялото му беше намерено вчера около 09.35 часа в града. Образувано е досъдебно производство.

Не се потвърждават данните за втора жертва, няма и хора в неизвестност в наводнения град, каза Иван Кирилов, директор на областната дирекция на МВР във Враца.

Още по темата
Проверени са всички наводнени къщи и живеещите в тях хора по списъци на община Мизия. Според Кирилов всички вече са установени и няма хора, които да се издирват.

Полицейски екипи на областната дирекция на МВР - Враца са охранявали наводнените имоти през цялата нощ, за да се предотвратят евентуални мародерства. В града днес трябва да влязат сили на жандармерията, за да продължат охранителната дейност в наводнените райони.

От Агенция „Пътна инфраструктура“ съобщиха, че временно е ограничено движението в участъците Мизия – Оряхово, Криводол-Монтана и Криводол-Бойчиновци поради наводнени участъци вследствие на обилните валежи.

Във връзка с необходимостта от незабавно подпомагане на стотици пострадали хора след бедствието, БЧК призовава бизнеса и големите търговски вериги да дарят вода и трайни пакетирани хранителни продукти.

Екипите на БЧК за реакция при бедствия са на място и продължават раздаването на вода и подкрепителни закуски на евакуираните.

От организацията са разблокирали бедствения си резерв и са доставили 600 спални комплекта и одеяла на бедстващото население.

БЧК активира и своята кампания за набиране на средства за пострадалите от наводненията в страната. Дарение от 1 лев може да се направи на кратък номер 1466 за всички мобилни оператори.

Дарения се събират и на банковата сметка:

УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД
IBAN: BG64UNCR76301078660913
BIC: UNCRBGSF
1000 София, ул."Калоян" № 3
(За пострадалите от наводненията в страната).

Желаещите могат да подкрепят кампанията и чрез on-line дарения на сайта на организацията:
• през Epay Пострадали при бедствия, аварии и катастрофи / Victims of disasters and crises.
• с дебитна/кредитна карта Пострадали при бедствия, аварии и катастрофи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
2
 
! Отговори
тъпня преди 9 години
Отново нито един специалист не е ивтервюиранЧетем *** репортажи
60
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АМИ ДА БЛАГОДАРЯТ НА ПАРТИЯТА СТОЛЕТНИЦА ДЕТО ДОКАТО НАРОДА И ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ПЛАЧЕШЕ ТЕ ХАРЧЕХА МИЛИОНИ НАРОДНА ПАРА ДА ПРАЗНУВА НА БУЗЛУДЖА. ПАК ДА ГЛАСУВАТ ЗА ТЕЗИ НАГЛЕЦИ !
59
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За да помогне Кр.Георгиева, трябва да има официално искане от държавата. Аз искам да знам с какво и колко ще помогнат собствениците на язовирите! И тези, които са им дали разрешителни, без да са се убедили в компетентността им да ги стопанисват. Трябва да се посочат истинските виновници. Стига с тези дъждове. Като че ли за пръв път има поройни валежи в България.
58
1
 
1
 
! Отговори
Ало!! преди 9 години
Тази вода освен от язовир няма от какво друго да е! Това е огромна маса, която тече и не спира.
57
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименА другарката Кристалина Георгиева ще помогне ли?????-----------------Мноо ясно - 20 млн. за бедстващите - 2 за хората и 18 за великият, миропомазан, покръстен в р. Йордан, възнесъл се над нас, усвоител на еврофондове - баце Бойко и компания!
56
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А другарката Кристалина Георгиева ще помогне ли?????
55
3
 
3
 
! Отговори
eксперт преди 9 години
Не стана много ясно откъде е дошла приливната вълна.Нямало изпуснати язовири,но те преливали.Хората са били предупредени с някакви листчета,но не са изведени по съответния ред.Сега ще събираме левчета,че хората да се оправят....Загубена държава!
54
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До RAZTREVOJEN-------ха ха - да :)
53
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДАРИ СМС,НАПРАВИ ОПЕРАТОРА И БАНКАТА ПО БОГАТИ,ТВА Е ПИР ПО ВРЕМЕ НА ЧУМА.Петнайсет души в ковчега на мъртвеца... Йо-хо-хо и бутилка ром! Британските
52
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СУРА ТИ Е ГЛАВАТА.ЮЖЕН ПОТОК СЕ СТРОИ ПО ПЛАН,РУСНАЦИТЕ НЯМА ДА УДАРЯТ МЯСТОТО ОТ КЪДЕТО ЩЕ МИНАВА ТРАБАТА,МНОО СИ КУХ,ИЗДИША ТИ ТЕЗТА
51
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СУРА - руската инсталация за контрол на климата.Sura Ionospheric Heating FacilityНаказват ни за това, че спряхме Белене и Ю.Поток. Гадната азиатска деспотия наказва всеки, който и накърни интересите.Руската СУРА има мощност 190МВ, а ХААРП - само 3.9МВУдариха Аспарухово, удариха София, удариха Ловеч, удариха Мизия... кой ще е следващият?
50
2
 
13
 
! Отговори
RAZTREVOJEN преди 9 години
Как може държава, неспособна да контролира нивото на язовирите си чрез своевременно и безопасно изпускане на водата да се занимава с ядрена енергетика ? ? ? ! ! !
49
1
 
3
 
! Отговори
Dolar4e преди 9 години
"Редно и той ги покрива. Като имаш в предвид колко данък плащa"Какво значи плащала данък и покрива щетите??Как межеш да убиеш хора,да прецакаш хиляди животи и кажеш -ами плащам си-няма пр.Не разбираш ли че кирливите пари ни затриват?Това исках да кажа!Време е човек да се събуди!всички медии да манипулират-докога?
48
2
 
11
 
! Отговори
vas преди 9 години
В момента в град Мизия журналистите са повече от жителите. Но не чух да се зададат двата основни въпроса: 1.Кой стопанисва водоемите, чието изпускане доведе до това бедствие? И 2.Защо хората категорично отказват да напуснат домовете си, независимо от реалната опасност да се удавят или бъдат погребани под падащи стени и покриви? Не, че някой /политик, министър на МВР или главен секретар/ ще имат смелостта да отговорят точно, ясно и конкретно. Но хората от Мизия го казаха: Няма държава България.
47
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До dolar4e"Това е причинено от индустрията!Не е ли редно "бизнесът" да покрива това ?"------------Редно и той ги покрива. Като имаш в предвид колко данък плаща!Както каза чичо ви Вежди, парите в хазната той ги бил налял, щото е милионер! Пък ние да духаме супата! Малко се отклоних .. :)
46
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Бич Божий---------Евала на старите хора, те знаят най-добре! Не случайно е казано това - учете се от старите!А в днешно време хората се учат от младите - точно наобратно!И ми показват някое *** дето му цъка бързо мозъка и викат, че е много умен - умен ама на хартия, на практика не знае, защото няма нужния опит!!!
45
1
 
8
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Ако държавата ми опрости един месец данъците - десятъка, здравни и пенсия, веднага тези пари ги превеждам в помощ на бедстващите. ВЕДНАГА!!! САМО ЧЕ ПО БАНКОВА СМЕТКА ЛИЧНО НА ПОСТРАДАЛО СЕМЕЙСТВО!! ИМА ЛИ СДЕЛКА???? ЧАКАМ ОТГОВОР ОТ УПЪЛНОМОЩЕН ДЪРЖАВЕН СЛУЖИТЕЛ!!! .....АЗ ЧАКАМ, ЧАКАМ ВЕЧЕ ЧАС......
44
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ХААРП-------------То точно за това е създаден този проект. Да дави България.Та те не могат да ни намерят 15-20 минути на картата :)
43
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интересно ми е къде е МВР в цялата работа? Значи ако трябва да бият със стоманени палки студенти пред парламента веднага се мобилизират всичките ресурси за точно 5 секунди. По 5000 терминатора се събират за 5 минути и още 10 000 чакат в готовност.А когато трябва да помагат на гражданите (което между другото им е Работа Номер Едно из целия свят) нещо не ги виждаме, нито ги чуваме.
42
3
 
6
 
! Отговори
ХААРП преди 9 години
КЪДЕ СА СПАСИТЕЛИТЕ НА БЪЛГАРИЯ,КЪДЕ Е ПЛЕВНЕЛИЕВ? НАЛИ СЕГА НАРОДА ИМА НУЖДА ОТ ДЪРЖАВНОСТ И ОТ ПРЕЗИДЕНТ ,КЪДЕ Е ***,КЪДЕ Е БОРИСОВ,КЪДЕ Е КРИСТАЛИНА,КЪДЕ Е ЕВРОАТЛАНТИКА СОЛОМОН ПАСИ,КЪДЕ Е КУНЕВА,ВСЕ КОМИСАРИ И КОМИСАРЧЕТА,КЪДЕ СА ТЕ СЕГА ??? СКРИТИ НА ЛИ? ВИЖ НАРОДЕ БОРЦИТЕ СИ ЗА СВОБОДА И ПРАВА,НЕ СМЕЯТ ДА СЕ ПОКАЖАТ ЗАЩОТО ХААРП ДАВИ БЪЛГАРИЯ И ТЕ ЗНАЯТ ТОВА