Водната стихия отнесла над 80 постройки в Мизия

Екипи продължават да обикалят с лодки наводнената част на града
4 авг 2014 18:00, Анисия Иванова
22
Водната стихия отнесла над 80 постройки в Мизия
Наводнението в Мизия. Снимка: архив Булфото

Над 80 различни постройки са разрушени в наводнените части на Мизия по предварителни данни. Това съобщи заместник-директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" старши комисар Васил Василев, който ръководи Кризисния щаб на място.

Той посочи, че при направения по-рано днес обход в наводнените квартали спасителните екипи са установили, че са разрушени 32 къщи, 18 гаража, 14 кухни и 38 различни селскостопански постройки. Според него щетите ще са много повече, тъй като след оттеглянето на водите в коритото на р. Скът може да се установят поражения върху някои къщи, които ще се окажат негодни за живеене.

Още по темата
По данни на Кризисния щаб в съседното село Крушовица водата от придошлата река Скът вече се оттегля, а в горната част на селото се предприемат мерки за обезопасяване и обеззаразяване на наводнените имоти. Предстои да започне отводняване на инфраструктурата и къщите в тази част на селото. В Бяла Слатина, където премина първо приливната вълна по река Скът, водата вече се е оттеглила в нейното корито.

В момента в Мизия работят 15 аварийни екипа на пожарната и полицията и започват да се отводняват мазетата и приземните етажи на наводнените части от града.

Според кмета на общината Виолин Крушовенски бедстващи хора в наводнените квартали на Мизия няма. Евакуираните са настанени в два лагера - на левия бряг на реката в града, в ж.к "Лазар Драганов", и в детската градина в центъра на Мизия. Възстановено е електрическото захранване в тези две точки на града, като по думите на Крушовенски служителите на електроснабдителното дружество са извършили "чудеса от героизъм".

В момента спасителните екипи от военнослужещи, полиция, "Гражданска защита" и служители на общината продължават да обикалят с лодки наводнената част на града. Започнало е описване на срутените от придошлата река постройки, посочи кметът на Мизия.

От общината съобщиха, че имат нужда от химически тоалетни, пакетирана храна и питейна вода.
Спешна помощ за пострадалите осигури АЕЦ „Козлодуй” и Столичната община. Още в почивните дни от атомната централа са изпратили в Мизия техника, готови пакети с храна, камиони с вода и други вещи от първа необходимост, а днес оттам са изпратили вода и храна и в Бяла Слатина, и в бедстващото село Крушовица, които също пострадаха от водите на река Скът.

Стефан Цветков, свещеник в наводнения град, взел участие в спасителните операции, оцени пред БНР, че нивото на водата спада драстично. Според него градът е залят от преливане на язовир, а не само от дъжда. На места в града се вижда да плуват живи риби, сподели той.

Директорът на полицията във Враца Иван Кирилов съобщи, че няма хора в неизвестност. На входа и изхода на Мизия има 20 полицаи. В града също помагат екипи на МВР, включително с разтоварването  на даренията от ТИР-овете и прехвърлянето им във високопроходими камиони, за да достигнат до хората. От тази нощ в града ще дежурят не само полицаи, а и служители на жандармерията заради притесненията на хората за имуществото им.

Кирилов заяви, че в последните три дни е обиколил язовирите в региона и макар да е имало преливащи като този в село Наура, не е имало язовири със скъсани или повредени стени.

От врачанската полиция съобщиха още, че наблюдателни постове продължават да следят и периодично да докладват в кризисния щаб нивото на водата в река Скът, както и ситуацията в населените места по поречието й. Постоянно се следи състоянието на река Сухия Скът, както и на язовирите на територията на областта. Водата от тези водоеми се изпуска през преливниците и няма опасност от пропукване на язовирни стени.

По решение на кризисния щаб наводнената част на Мизия е разделена на шест работни участъка за обхождане и издирване на евентуално пострадали и нуждаещи се от помощ граждани. Към момента е регистриран лек спад на нивото на водата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Списък на фирмите-арендатори?? Никога,докато в България управлява ,,четвъртата власт,,
15
0
 
2
 
! Отговори
през 2012 г.писаха: преди 9 години
Най-близкият до София язовир се оказа ябълката на раздора за учените.Едни твърдят, че ще може да потопи столицата, а други, че такова нещо не може да се случи. Само преди дни в интервю пред вестник Телеграф заместник-шефът на Асоциацията по мелиорациите Георги Георгиев заяви, че при всеки сериозен дъжд ще има проблем. Той разкри ужасяващи фактиза язовир Панчарево и опасността за столицата с твърдението, че основният изпусквател на водоема е повредени не може да се задейства. За да бъде оправен този проблем трябва да бъдат отпуснати 5 млн. лв., които обаче в момента не са в наличност.
14
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
УУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУ, къде сте бе комунисти,къде ви е грижата за човека?Един избега с парите у Брюкселу,друг изморен от кибапчиата и рЪкията на Бузлуджу!Срам сте за цяла България!Язък,че има още 100 годишни да ви вярват и да гласуват за вас!
13
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво Путин, браво.Унищожи едно бедно градче с гадната си СУРА.Велик си, невероятен.Жалко, фашистко джудже.
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Имало е достатъчно време за армията да се отбие реката далече преди да влезе в града и да се разлее спокойно в нивите.
11
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БЛАГОДАРИМ НА БСП И ТЯХНИТЕ ДРУГАРИ КОМУНИСТИ ОТ ДПС ЗА ГРИЖАТА ЗА ТОЗИ НАРОД ,КОЙ ЕДВА ,ЕДВА РИТА....КЪДЕ Е ОРЕШАРСКИ ? ПОТОПИХА КОРАБА И БЯГАТ ОХРАНЕНИТЕ СЪСЕЛИ !
10
2
 
6
 
! Отговори
НИКОГА ВЕЧЕ БКП_БСП преди 9 години
ЕТО КАК Е СТАНАЛО НАВОДНЕНИЕТО;Вълната, заляла Мизия, е дошла от преливащи язовири. В това е убеден кметът на наводнения град Виолин Крушовенски:Ако имаше скъсани язовири, Мизия изобщо нямаше да я има на картата, но няма как да обясня на моите съграждани, че само дъждът е причината. Имаме категорични факти, че язовирите са преливали. Преливащите язовири, плюс дъждовните води от предишното денонощие, плюс пороя помогнаха да дойде тази голяма приливна вълна".
9
3
 
4
 
! Отговори
истината преди 9 години
инак мишо мастиката и партийката му ще дадът пари на *** за компромати с/у герб и бойко,и за пиячка,чалга и скара,а местан за нов сарай на почетния,а пък болен ага само за воаяжи по западни градове,остава бойко той се е доказал,че помага и пак ще помогне на хората поне 10 нови къщи ще им построй,а и *** може да даде неакъв лев да трупа точки за изборите,всичко е кристално ясно,само герб мисли за народа и обича да помага!
8
1
 
15
 
! Отговори
стефан преди 9 години
В придошлите води има риба, която е характерна само за язовирите но никой нема честа и доблеста да си признае, а хората кучета ги яли както е било винаги до сега. Та като гласувате през октомври ВИЕ ВСИЧКИ ЩЕ РЕШАВАТЕ да продължаваме ли все така???!!!!!!!!
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"На входа и изхода на Мизия има 20 полицаи"Да хващат бегълци ли ?Кой пусна водата от язовирите ? Това е престъпление
6
6
 
6
 
! Отговори
Съболезнования преди 9 години
АЙДЕ БОЙКО *** ДА ПОМОГНЕШ НА ПОСТРАДАЛИТЕ ВИЖ ПОНЕ 10 НОВИ КЪЩИ ДА ПОСТРОЙШ НА НАЙ ПОСТРАДАЛИТЕ,КОЙТО НЯМАТ НИКАКВИ СРЕДСТВА,НАПРАВИ ПАК ДОБРО НА СТРАДАЩИЯ НАРОД,ЧЕ БОЛШЕВИКИТЕ ГИ ИЗДАВИХА!
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
80 хостройки средно по 30000=2 400 000 това са джобните на ВиШите мутри у нас , хайде да дарят по някой лев.
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бъдещето на Мизия е мрачно и града най-вероятно ще стане блато и хората ще избягат. Освен ако държавата не се намеси и не вложи доста пари за да се отклони или изведе река Скът далече извън града да е безопасно за населението.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Tochno tolkova kashti, kolkoto bqha saboreni v romskata mahala na Stara Zagora!
2
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След като влязохме в ЕС и се създаде Герб-България умира
1
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кремълският карлик-фашист да плати сега. Да му гръмне СУРА-та дано.СУРА - руската инсталация за контрол на климата.Sura Ionospheric Heating Facility