Най-големият шок за жителите на Мизия предстои

Извозват удавилите се животни на екарисаж
5 авг 2014 09:40,
39
Най-големият шок за жителите на Мизия предстои
Снимка: Булфото

Най-големият шок за жителите на Мизия предстои. Това заяви в ефира на БНТ Ясен Сливенски, директор мениджмънт на бедствия в БЧК. По думите му шокът ще настъпи, когато водата се оттегли напълно и хората видят разрушените си домове.

Общо залетите територии в Мизия са около 30 кв. км. Това е само застроената площ. През изминалото денонощие водата е спаднало с около метър. Само за нощта нивото се е понижило с 20 см.

Сливенски съобщи, че екипи от психолози са започнали работа в Мизия. По думите му хората още не са се възстановили от първия шок – заливането на къщите им. По-възрастните хора не си дават реално сметка какво се е случило.

Още по темата
5 авг 2014 07:10
28
Психолозите, които работят в Мизия, са четирима. Според Сливенски са нужни още екипи.

„Най-трудното ще бъде, като се оттегли водата и минат специализираните комисии, за да оценят кои къщи са годни за обитаване и тези, които ще бъдат забранени за достъп“, заяви Сливенски.

„Това е един цял живот за хората, които те са градили. И за минути този дом го няма. Затова при евакуацията някои от тях не искаха да напуснат дома си, защото това е животът им“, разказа още той.

По думите на Сливенски най-нужна в момента е финансовата помощ. Той припомни, че краткият номер за помощ чрез SMS е 1466. Само за ден и половина са набрани 80 хил. лв. От продуктите най-нужни са вода и хляб.

При оттеглянето на водата остават трупове на удавили се животни. Хрисен Павлов от регионалната дирекция за безопасност на храните заяви пред bTV, че екипи работят по проблема още от петък. По думите му по цялото течение на река Скът има трупове на животни, които се събират и се извозват на екарисаж.

„Задачата ни е да събираме умрелите животни възможно най-бързо. В условията на топлината и влагата е възможно в рамките на следващото денонощие да започнат първите вирусни процеси в труповете. Извозваме животните с военни и с гражданска защита”, обясни още Хрисен Павлов.

Той предупреди да не се консумира храна, която по някакъв начин е компрометирана от придошлата вода.

Областният управител на Враца Венцислав Василев увери, че няма опасност от замърсяване от няколкото залети бензиностанции. Проверява се какво се е случило в складовете за хербициди - пестициди, предназначени за унищожаване на тревисти плевели. Такива има няколко на тероторията на засегнатите от наводненията земеделски райони.

Междувременно жандармерията охраняваха срещу мародери в наводнените квартали. Формиран е и отряд от доброволци - местни жители, които помагат на силите на реда.

„Страшното мина”, заяви Корнелия Нинова в ефира на Нова телевизия. „Не мисля, че оттук нататък ще има още паднали къщи. Радвам се, че в последния ден на парламента гласувахме допълнително 50 млн. за Фонда за подпомагане при бедствия и аварии”, добави още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
2
 
! Отговори
марта преди 9 години
Кава е тая участ бе народе,какъвто и байрак да се развее-дръжаката му все ни е отзад?
32
4
 
4
 
! Отговори
Сергей преди 9 години
Хора който изпращат помощи да не пращат риба,имало прясна риба колкото щеш
31
5
 
4
 
! Отговори
Жалко преди 9 години
Жалко,жалко,ако поне имаха ток или сухи дърва,можеха да се наядат на печена риба,която уж им паднала от небето с дъжда.
30
12
 
4
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Чифутската операция "мир на българия" се ускорява. Никога не е имало толкова наводнения като през последните години, явно работи климатично оръжие. Сего жидите се точат за АЕЦ Козлодуй. Той ще е с дистанционно управление, в случай на нужда да се взриви, и направи радиоактивни България, Румъния по Дунава - Русия и Черно Море. Мислите че евреите не са способни на такава диващина? А 25 годишнеят геноцид какво е? Това дивашко племе може само зло, обявило ни е война, преполовило ни е, а ние си траем
29
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лудниците и бърза помощ ще се напълнят с болни от инсулти и психясали.
28
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До гостКомунизмът е в твоята глава,идиоте!Дайте на хората нормални заплати и песнии,и тогава ще се застраховат,в това градче каква заплата получават,мислиш ,сигурно и младите живеят на 100-те лв от пенсии на старите,дано не стигаш до това да броиш буквално стотинки,за да си вземеш лекарства,а може би трябва да стигнеш,че да разбереш истината за нашата държава !
27
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тъй като останалите методи за борба със стихията са се изчерпали сега психолозите ще се опитат да убедят потърпевшите, че всъщност потоп няма и всичко е плод на болното им въображение:)
26
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Спасяването на давещите се е проблем на самите давещи се!"-Тази сентенция на Остап Бендер е ръководен принцип в нашата държава.
25
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Сливенски съобщи, че екипи от психолози са започнали работа в Мизия""Психолозите, които работят в Мизия, са четирима. Според Сливенски са нужни още направо Това ли наистина им е нужно на хората??? На всички заедно да им прожектират едно мотивиращо клипче, и ще решат проблема с психолозитеДействия са нужни, а не приказки!
24
17
 
10
 
! Отговори
гост преди 9 години
жалко за хората,но комунизма отдавна си отиде, да бяха дали по 100 лева за застраховка , сега щяха да си постоят нови къщи
23
2
 
4
 
! Отговори
бау преди 9 години
каква мизия ви гони събраха две хубави села гложене и букювци за да се краде по лесно
22
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Целия живот на хората е измит от водата и от безхаберието на шепа управляващи. Който вместо да градят с данъците на хората те си ги прибират в джоба и се бият с гърдите какво са били "направили" за тях. Ето сега се вижда какво са направили за тях, това което са градили цял живот с жалки заплати, е унищожено за една нощ, заради безхаберие и алчност.
21
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До GiДържавата мисли,как да възстанови парите на Веждю,щото да не вземе да си посегне на живота!А хората от Мизия-голям праз!
20
2
 
32
 
! Отговори
Gi преди 9 години
Каква държава сме бе хора, как може да чакаме да съберем парите за възстановяването на пострадалите от смс-си ? Къде са олигарсите и монополистите да помогнат. За тях това са жълти стотинки.
19
3
 
37
 
! Отговори
... преди 9 години
Мила Корнелия искам да ти кажа, че страшното предстой.Стотици хора ще останат без дом и то преди зимата, а зимата в северна България не е като в София. Ако визираш мизерните 2000 лева които ще получат нещастните хорица за срината къща, бих ти препоръчал да пробваш ти да преживееш с тях идващата зима.А и още нещо мила Корнелия дават го утре и вдругиден пак жълти кодове и преливане на реки. Та страшното тепърва предстой!. Ще се радвам най-страшното за партията Ви да се случи на 5 октомври!
18
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Страшното предстои......
17
4
 
37
 
! Отговори
Мимоза преди 9 години
Годпод ни дал вода, естествени реки, язовири, море..., а нашата държава вместо да я използва като най-голямо богатство и ресурс, ще ни удави в нея! В пустинята пари се дават за вода, ама няма, а ние заради водата сме на път да закрием държавата! Нямам думи!
16
3
 
1
 
! Отговори
Пак Гашо преди 9 години
До Анонимен 12Сам си отговори! Аз бих казал, че нощем се правят и други неща, поне от нормалните хора и резулнатите понякога са плачливи. Но стана дума за война. Ясно защо Ми-28 "Нощният ловец" превъзхожда конкуренциятя си!
15
5
 
12
 
! Отговори
. преди 9 години
Сигурен съм във възможностите и безчестието на управляващата 24 години комунистическо-мутренска хунта , най-лошото предстои за всички нас.
14
5
 
14
 
! Отговори
Гошо - продължение преди 9 години
Бил съм и в САЩ. Eдна вечер над нас зависна полицейски "Bell" и 5 мин ни изучаваше под свелината на няколко млн кандели. Не е много приятно, на самотака се поддържа ред. Имат страхотна национална гвардия, една от задачите на която е именно помощ на хората в бедствие. Да не говорим за пожарната им! Ако ние нямаме такава структура (ГЗ е седмо индигово копие на тези структури!), очевидно трябва да си създадем. Кугарите само с прожектори можеха да помогнат, ами ако имаха да хвърлят 20 гумени лодки?