Потвърдиха огнище на "син език" в Ловешко

Има съмнение за разпространение на вируса и в Русенско
9
Потвърдиха огнище на "син език" в Ловешко
Снимка: Булфото, архив

Огнище на болестта "син език" е констатирано в Ловешка област, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Ивайло Йотов.

Той посочи пред БТА, че изпратените за анализ в София проби, взети от умряло животно във ферма в Угърчинско, се оказали положителни. Д-р Йотов допълни, че във фермата има общо 193 овце, състоянието на които до момента е добро.

Още по темата
По думите му тъй като болестта се предава чрез комари и други кръвосмучещи животни, служители на агенцията с помощта на гражданска защита започват пръскане с препарати против насекоми.

Целта е да се обхванат животинските обекти в зона от 20 км от мястото, където е констатирано заболяването. Д-р Йотов призовава кметовете на населените места да окажат съдействие, за да бъдат обхванати всички животински обекти. Той съветва и стопаните да започнат пръскане на животните и дворовете си.

Други мерки, които вече са взети, е забраната да се пускат животните на паша в периода от 19.00 до 08.00 часа, когато има най-много летящи насекоми. Ограничено е и движението и търговията с живи животни в областта.

В Русенско също има съмнение за огнище на болестта „син език“. Заболяване сред животните в едно стадо в русенската община Ветово води до съмнения за зараза от опасната инфекция.

Във връзка със съмненията са изпратени проби от Ветово в специализирана лаборатория, но все още няма резултати. Въпреки това е решено за започнат редовни клинични прегледи сред стадата.

В област Русе всички селища в четири общини и по няколко села от други три попадат в граничната зона, която е застрашена от опасната зараза. След появата на "син език" в Шуменско, Габровско и Ловешко е отпаднала надеждата, че Стара планина, както при други случаи, ще спре инфекцията, която идва от южната ни граница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
34534 преди 9 години
В Хасковска област е епидемия, все повече се разболяват и умират. Болестта е в своето развитие, стопаните са отчаяни правим ваксини с надеждата да се оправят, къде е държавата с ваксините. Не се информират зем. производители до като не им умре стадото нека се информират и районите , които още не са засегнати, как да се предпазят.
8
0
 
8
 
! Отговори
безхаберна преди 9 години
Син език е регистриран в цяла България. Хората губят цели стопанства. Ветеринарите нямат подписани договори за тази година, а държавните не могат да се справят с проблема. Преди няколко дни бившия некомпетентен министър обяви само 3,4 случая в Кърджалийско, и 64 умрели животни. Пълно безхаберие!!!Просто страшно!!! Умират стада с 200 животни. Пълен мор.
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕИ ХОРА СИН ЕЗИК ИМА И В ОБЩИНА РУЕН СЕЛО ТРАНАК В ФЕРМАТА НА НЕДЖАТИ ЗАКИР НО ДАЖЕ ДОКТОРА Е ПОДКУПЕН И НЕ СЕ РАС4УВА
6
0
 
7
 
! Отговори
HAHAHA преди 9 години
Абе ***** ви д*** пр****, чак когато нещо такова се случи ли се сещате, че ТРЯБВА ДА СЕ ПРЪСКА ПРОТИВ НАСЕКОМИ?!Мръсни безполезни мекотела, не само че трябва да ви смъкнат заплатите в тия общини, ама направо и да Ви гонят трябва!
5
4
 
5
 
! Отговори
Керкенез преди 9 години
А тук във форума отдавна върлува "промит червен мозък"...
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
E, фенове на Левски има навсъкяде в България!
3
2
 
13
 
! Отговори
Синя прашка преди 9 години
Немаа се плашите ЕС,че ви помогне . Да измрете....
2
0
 
6
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
Аз пък -някой като ме ядоса- му вкарвам подобна болест- казва се --посинени очички
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тез офци ше се пуснат на пазара фъф формата на кифтета . внимавайте !!!!