Еклери със салмонела – причина за натровените деца в Банско

В неделя 7 деца и двама преподаватели бяха настанени в болница в Разлог
2
Еклери със салмонела – причина за натровените деца в Банско
Снимка: Булфото, архив

Еклери, в които е открита салмонела, са най-вероятният причинител за хранителното отравяне на 7 деца и двама техни преподаватели в хотел в Банско в края на миналата седмица.

Както Dnes.bg съобщи, на 3 август 7 деца на възраст от 9 до 16 години, както и двама възрастни, бяха настанени в Инфекциозното отделение в МБАЛ Разлог заради стомашно неразположение. Две от децата, настанени тогава в болницата, на възраст 12 и 13 години, са граждани на Франция, а един от възрастните - ръководителка на група, е гражданка на Румъния.

Изследвани са всички храни и повърхности в хотела в Банско, където децата и преподавателите им са били настанени, като салмонела е открита само в еклерите, доставени в хотела от местен сладкарски цех, съобщи Михаил Бащавелов, директор на Областна дирекция по безопасност на храните в Благоевград пред радио „Фокус“ - Пирин.

По думите му по време на престоя си децата са имали и едно хранене в съседното село Драглище, което в момента се проверява.

От къде точно идва заразата ще стане ясно вероятно до края на седмицата, след като излязат резултатите на персонала в сладкарския цех. Към момента той е затворен до второ нареждане.

Кухнята в хотела вече работи. След повторна дезинфекция са взети проби, които са установили, че няма отклонения от нормите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: салмонелабанскоеклери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе пропаднала дръжава пък сега ако тиквата се върне отново ептем пропаднала