Няма радиация в Костенец, не се чакат нови взривове

Причините за инцидента не са в нарушения на технологичния процес
Обновена: 8 авг 2014 12:48 | 8 авг 2014 11:38,
13
Няма радиация в Костенец, не се чакат нови взривове
Велизар Шаламанов отиде в Костенец. Снимка: Булфото

Няма радиационно и химическо заразяване след взрива в Костенец. Това обяви военният министър Велизар Шаламанов пред БНР. Той информира, че са извършени нужните замервания. Няма и излъчване на азот и каквито и да е индикации за друг риск от взрива, каза още Шаламанов.

Още по темата
По информация на кмета Радостин Радев няма опасност от последващи взривове.

Военният министър също съобщи, че инцидентът е ограничен. Потвърждава се информацията за 10 пострадали – 5 мъже и 5 жени. Те са с порезни рани от счупените стъкла. Обработени са на място, а четирима от тях пътуват за София. „Това са само служители на клон на завод „ТЕРЕМ“ и Военната логистична база, която е разположена в същия регион“, обясни военният министър.

Той информира, че на мястото на инцидента са служители на Служба КОС, „Пожарна и аварийна безопасност“, Военна полиция.

Случаят вече се разследва от прокуратурата. По думите на Шаламанов инцидентът не е свързан с „видими към момента“ нарушения на технологичния процес. „Извън района има само счупени стъкла. Всички щети ще бъдат оценени и разходите ще бъдат възстановени от завод „ТЕРЕМ“, каза още Велизар Шаламанов.

Както Dnes.bg писа по-рано, взрив избухна тази сутрин във военния завод в Костенец. Инцидентът е станал при извършване на утилизация на боеприпаси в ТЕРЕМ “Цар Самуил ЕООД“- Костенец.

Районът е отцепен от полицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
споко преди 9 години
Всичко е нормално.Взривявали са боеприпаси с изтекъл срок на годност.Но са бързали и затова са ги взривили наведнъж.Ако ги бяха взривявали поединично населението е щяло да се разтревожи.А така всичко е станало много бързо.
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
професионалисти,твой мой човек на работа...хахахаха
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да бе, разбира се, всичко си е нормално, то такива взривове е нормално да си стават при процеса на работа, няма нередности...
8
3
 
1
 
! Отговори
Ало образованието? преди 9 години
Къв е този некадърник дето плеска за радиация при гръмнал тротил,или кво да е азотно съединение?Това звучи като "УЖАС АЗОТ ВЪВ ВЪЗДУХА"Веднага го върнете в училище и да учи по "дуалната система"без делегирани бюджети!
7
1
 
2
 
! Отговори
Бивш член на БСП преди 9 години
Единствения начин България да стане нормална Държава е БСП и ДПС да изчезнат от политическия живот. Това са престъпни партии с престъпно минало и настояще. Който не ги познава много ще съжалява. Вижте резултата , само за една година успяха да фалират България. Единственото в което ги бива е да крадат и тормозят честните хора
6
3
 
4
 
! Отговори
политолог преди 9 години
Разбирам мъката на червения *** в този сайт, но това е положението Минке трябва да свикваш, че от октомври ще си безработен. Сега почва възтановяването на Държавата от комуно-социалистическия терор и българо-турския рекет. Брюксел само разбра, че вече не е правителството на Олигарски и пусна Еврофондовете. В историята ще се изучава как правителството на БСП и ДПС са фалирали Държавата само за една година.
5
1
 
4
 
! Отговори
3 до 4 преди 9 години
По-скоро си отправи въпроса към компетентните органи, администрация и тн. Аз не съм в позицията да отговоря на твоето конкретно питане.
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 3 а този цех имал ли е лиценз за обезвреждане на муниции с обеднен уран?
3
1
 
6
 
! Отговори
do 2 преди 9 години
За справка, някои армейски снаряди и бронебойни боеприпаси се правят от екзотични тежки метали, заради качествата които се изискват да имат. Тези материали обикновенно са от към втората половина на Менделеевата таблица - тежките елементи.
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каква радиация?! тия да не са обезвреждали мръсни бомби?
1
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Радиацията беше от Чернобил още взима жертви.