Туризмът очаква 12% спад на приходите тази година

Заплащането в сектора у нас е два пъти по-ниско спрямо съседите ни
Обновена: 10 авг 2014 11:03 | 10 авг 2014 10:32, Анисия Иванова
110
Туризмът очаква 12% спад на приходите тази година
Снимка, архив Булфото

Спад от 12 на сто на приходите от международен и български туризъм за годината очакват от бизнеса. Това прогнозира за БТА Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

Сред причините за тази негативна тенденция той посочи намаляването на цените на почивките с близо десет на сто през август и свиването на покупателната способност на руските туристи у нас заради обезценяването на националната им валута. Негативната тенденция ще продължи и през лятото на следващата година, което ще е обусловено от фалита на няколко руски туроператора. Очакванията са за продължаване на срива на руския изходящ туризъм заради санкциите срещу страната и обезценяването на рублата.

Лятото на 2015 г. се очаква да е тежко и заради обилните валежи този сезон, които са предпоставка за създаване на негативни нагласи у туристите. Тази година не усетихме отлив заради лошото време, защото 2013 г. беше успешна и туристите доволни, коментира Драганов. Планинският туризъм не би могъл да компенсира негативните тенденции от това лято по морето, смята той. Въпреки негативните тенденции туристическият сезон Лято 2014 г. няма да бъде загубен, коментира Драганов. Той смята, че ще приключи не по-лошо от 2013 г. Легловата база през 2013 г е достигнала заетост от 97 на сто, което е причина да не може да се очакват ръстове в туризма от 20 - 30 на сто, каквито бяха през 2004 - 2008 г., аргументира се той.

Драганов допълни, че проблемите са натрупани с  години заради това, че управлението на туристическите атракции - публичната собственост, не е било припознато като важно за държавата от всички правителства досега. Не е и отчетено многократното искане на бизнеса да бъде създадено Министерство на туризма не за да се управляват хотелите и ресторантите, а за да се управляват публичните обекти публична държавна собственост, които имат еквивалент като стойност стотици милиарди евро. Това пречи да постигнем сравнително нормална  средна заетост на легловата база за ЕС, смята Драганов.

По думите му бизнесът очаква служебното правителство да подготви създаването на регистър на туристическите атракции публична собственост, описването на туристически зони и места и точки, което да е предпоставка за структурирането на отделно министерство на туризма, което да ги управлява. Парите за национална туристическа реклама за 2015 г. също трябва да са във фокуса на служебното правителството, с идеята да се предостави възможност за повече реклама за вътрешния туризъм, за да може да се компенсира 2015 г., която е застрашена от намаляване на туристи от основни пазари за България - какъвто е руският пазар.

Над 230 000 души са заети през лятото в туризма, но голяма част от тях имат договори за два - три месеца, което предопределя проблеми с професионализма и качеството на кадрите в сферата, коментира експертът. Средната заплата в туризма се движи между 650 и 2500 лева с изключения под и над минимума. Туризмът ни обслужва милиони чужденци и българи и няма оплаквания от качеството на услугата, въпреки заетостта, която понякога е "от по седем дни в седмицата по 25 часа", каза Драганов.

По данни на Главна инспекция на труда най-много са констатираните нарушения при проверки на инспекторите в сектора "Търговия и ресторантьорство". Нарушенията са свързани със заплащането на труда, нерегламентиран извънреден труд, за работа без договори или сключени договори на непълен работен ден при полагане на труд на пълен.

По данни на Нели Христова, председател на Федерацията "Търговия, услуги, контролни органи и туризъм" към КТ "Подкрепа", за 2015 година за бранш "Туризъм" е договорен ръст на  минималния осигурителен доход за категориите персонал, съгласно Националния класификатор на професиите. Има увеличение на осигурителния доход между 3,5 и 3,8 на сто за по-ниско квалифицираните работници и тези със средна квалификация. За ръководните и аналитичните специалисти няма такова увеличение.

Христова отбеляза, че във федерацията не са постъпвали оплаквания за неспазване на трудовото законодателство. Но в неформални разговори става известно, че работодателите често назначават заетите в туризма на непълно работно време - на 4, 5,  6 или 7 часа. Спазва се осигурителният доход, но хората работят повече, коментира Христова.

Според нея в България не остават добре обучените кадри в туризма, защото заплащането е много ниско. Всеки, който знае един или два чужди езика, отива в съседни страни. Например заплатата на камериерка у нас е в порядъка 400 - 450 лева, докато минималната работна заплата в Гърция е 670 евро. Като цяло поне два пъти е по-ниско заплащането у нас спрямо съседките ни, допълни Христова. (БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още по темата: лятотуризъмпрогнози
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нали искахте Европа,Америка.Хайде сега не се оплаквайте,че няма руснаци.Няма и американци, няма и западняци.Скоро заради ембаргото,което Русия ни наложи ще го ядем дебелия.Какво ни даде Америка и Европа?Дадоха ни свински грип,ебола,бедност,мизерия,корупция,мюслета с *** пишлета,скапано здравеопазване, окрадени депозити на стотици хиляди българи в КТБ, ГМО,окрадени евро фондове от едни и същи фирми или поставени лица и още и още.Дано европата скоро спре да ни дава.
58
0
 
18
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 9 години
Всичко ще бъде презастроено и към вътрешността на страната на няколко километра!Крадени пари има много милиони и те ще се "усвоят" в бетон!Само наивник вярва, че общинските ни съветници и главни чиновници нямат по няколко хотела и на планината дори!Не коментирам мафиотите от София, те действат на едро!
57
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Туристите се увеличават, а приходите намаляват - нормално при това нашествие на руски туристи така се получава. Нашите пишман бизнесмени така и не се поучиха от горчивия опит на Турция, Египет и Кипър при работата с този сегмент
56
1
 
22
 
! Отговори
Заслужават си го преди 9 години
Да ме прощават, ама какво очакват с техните безмерно високи (за нашия стандарт) цени и с отвратителното обслужване, което предлагат? Преди месец ходих на почивка в Македония и останах очарован - какво прекрасно отношение (въпреки, че македонците "ни мразели"), какви чудесни условия в хотелите и какво спокойствие в градовете, въпреки напрежението, което всяват албанците! При това, много по-евтино, отколкото в България. Еми, няма да отида на почивка у нас!
55
0
 
5
 
! Отговори
Hahaha преди 9 години
DO 77: Dgurariu, izbrahme demokraciq i kapitalizam, no BIVSHITE komunisti durjat biznesa i kradenite pari. Ta kakto se znae te sa negramotni, a negramotniq ne moje da upravlqva biznesa si i toi da se razviva, zatova nabliudavame i tekushtata statistika.
54
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
държавна субсидия?Я,стига.Нали искахте демокрация и капитализъм.Последно,какво избрахте?Демокрация и нулева намеса на държавата или комунизъм -отнемат частната собственост и държ.се грижи за всичко. Свърши времето,когато държавата Ви помагаше.Какво се оплаквате,нали вие избрахте ГЕРБ,ДПС , БСП-гонители на руски клиенти.Еми изберете партията,която дори смята да премахне визите за Русия.Сещате ли се името на тази партия?
53
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Туризмът ни обслужва милиони чужденци и българи и няма оплаквания от качеството на услугата, въпреки заетостта, която понякога е "от по седем дни в седмицата по 25 часа", каза Драганов."Наистина ценя качеството на туристическите български услуги.Винаги съм се кефил на чалгата дънеща да дупка и лудницата по курортите ни.Досега не съм имал оплаквания от качеството на обслужването-в хотелите,в заведенията,на плажа.Нямам оплаквания,просто защото ходя в Гърция или Турция лятото.
52
1
 
22
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Черноморието е пералнята на политическата ни класа,Повечето от заграбеното през годините е превърнато в бетон по плажната ивица,и сега като намаля далаверата почва реването.Пък и това презастрояване започва да пречи.Идиотизма няма почивен ден.
51
3
 
12
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 9 години
Там където има значително присъствие на рускоговорящи Западните туристи (дори бедните)избягват!Така е за добро или за лошо!
50
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Несебър,Сл.бряг - уникални курорти.Нямат пречиствателни станции и тониве *** и урина се изливат в морето в разгара на сезона.На втория ден децата започват да повръщат от бацилите в морето.Магазин Европа зарежда големите ресторанти и складове със свинско-кересаж(старо и пълно с хормони).Пукайте свински мръвки,плувайте в *** и после,защо сте болни от втория ден.
49
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е, нали нямало да ходят в Крим, щели да идват тука на море, какво се обърка? Крим е по-пълен от всякога, напук на мрачните прогнози на "независимите експерти", а нашите мутри, или ако предпочитате- бизнесмени, бележат значителен спад.
48
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ne gledaite kolko sa pylni hotelite a s"kakvo".bedni negramotni i arogantni turisti.i kakyv e izvoda koi idva na pochivka tuk?!izgonihme si hubavite turisti sega si mislim che pravim"turizym"
47
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не може ли да се въведе някаква държавна субсидия примерно за един турист платил 600 лв. за почивка държавата да субсидира поне с 50 % и да премахне данъка върху туристическите услуги въобще за 125 години напред.Така туристическия бранш ще бъде стабилен и приходите няма да намаляват в рамките на 125 години.Сега се оказва,че собствениците на хотели и заведения няма да могат да си купят новите модели на Мерцедес,БМВ или Ауди,а тъкмо сега са пуснати нови обновени модели.Нека подкрепим туризма!
46
2
 
6
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Колко червени другари работещите ги хрантутят в подобни институти ,агенции или отдели за анализ ,ако ги попиташ какво анализират ,не знаят ,но прибират сериозни пари.
45
2
 
10
 
! Отговори
подготвен преди 9 години
До Анонимен 64Ако знаеш колко празни стаи има в райна Елените-Равда, друго ще говориш!И в градският транспорт няма познатата до болка блъсканица!
44
2
 
9
 
! Отговори
до неразбралите преди 9 години
Който пере пари на Мафията (в хотелресторанти), пак ще ги пере!Него спад не го бърка!Който се е набутал с висок наем за обект, ще е много зле!Винаги има *** за високите наеми!
43
1
 
18
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Това се получи защото *** и пульо започнаха да се занимават с туризъм. Предприятията в производството бяха продадени или ограбени и така всеки съкратен си помисли, че с някакво капанче на морето, сергийка, далаверка ще развиваме туризъм. Да, ама НЕ! Хиляди нацвъкани хотелчета, в които никой уважаващ себе си турист не би стъпил. Чувам само мрънкане, бедни били туристите, ми бедни са бе, какви да са? Виж се какво предлагаш!
42
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В България поне няма да те изнасилят, докато в Турция не се знае.Общо взето, ако сте в Турция не се отделяйте от групата. Независимо дали сте мъж или жена.
41
2
 
13
 
! Отговори
оптимист преди 9 години
Спокойно всичко е под контрол проституцията бележи ръст с 20% на печалбите. Даже и София остана без тях...
40
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Зимните курорти караха цяла зима на изкуствен сняг тия имат 12% спад така е господ си знае работата не може цените да са като за англичани , французи и германци , а помислете и за българите да не говорим ,че на персонала се плащат 500 лв.