Туризмът очаква 12% спад на приходите тази година

Заплащането в сектора у нас е два пъти по-ниско спрямо съседите ни
Обновена: 10 авг 2014 11:03 | 10 авг 2014 10:32, Анисия Иванова
110
Туризмът очаква 12% спад на приходите тази година
Снимка, архив Булфото

Спад от 12 на сто на приходите от международен и български туризъм за годината очакват от бизнеса. Това прогнозира за БТА Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

Сред причините за тази негативна тенденция той посочи намаляването на цените на почивките с близо десет на сто през август и свиването на покупателната способност на руските туристи у нас заради обезценяването на националната им валута. Негативната тенденция ще продължи и през лятото на следващата година, което ще е обусловено от фалита на няколко руски туроператора. Очакванията са за продължаване на срива на руския изходящ туризъм заради санкциите срещу страната и обезценяването на рублата.

Лятото на 2015 г. се очаква да е тежко и заради обилните валежи този сезон, които са предпоставка за създаване на негативни нагласи у туристите. Тази година не усетихме отлив заради лошото време, защото 2013 г. беше успешна и туристите доволни, коментира Драганов. Планинският туризъм не би могъл да компенсира негативните тенденции от това лято по морето, смята той. Въпреки негативните тенденции туристическият сезон Лято 2014 г. няма да бъде загубен, коментира Драганов. Той смята, че ще приключи не по-лошо от 2013 г. Легловата база през 2013 г е достигнала заетост от 97 на сто, което е причина да не може да се очакват ръстове в туризма от 20 - 30 на сто, каквито бяха през 2004 - 2008 г., аргументира се той.

Драганов допълни, че проблемите са натрупани с  години заради това, че управлението на туристическите атракции - публичната собственост, не е било припознато като важно за държавата от всички правителства досега. Не е и отчетено многократното искане на бизнеса да бъде създадено Министерство на туризма не за да се управляват хотелите и ресторантите, а за да се управляват публичните обекти публична държавна собственост, които имат еквивалент като стойност стотици милиарди евро. Това пречи да постигнем сравнително нормална  средна заетост на легловата база за ЕС, смята Драганов.

По думите му бизнесът очаква служебното правителство да подготви създаването на регистър на туристическите атракции публична собственост, описването на туристически зони и места и точки, което да е предпоставка за структурирането на отделно министерство на туризма, което да ги управлява. Парите за национална туристическа реклама за 2015 г. също трябва да са във фокуса на служебното правителството, с идеята да се предостави възможност за повече реклама за вътрешния туризъм, за да може да се компенсира 2015 г., която е застрашена от намаляване на туристи от основни пазари за България - какъвто е руският пазар.

Над 230 000 души са заети през лятото в туризма, но голяма част от тях имат договори за два - три месеца, което предопределя проблеми с професионализма и качеството на кадрите в сферата, коментира експертът. Средната заплата в туризма се движи между 650 и 2500 лева с изключения под и над минимума. Туризмът ни обслужва милиони чужденци и българи и няма оплаквания от качеството на услугата, въпреки заетостта, която понякога е "от по седем дни в седмицата по 25 часа", каза Драганов.

По данни на Главна инспекция на труда най-много са констатираните нарушения при проверки на инспекторите в сектора "Търговия и ресторантьорство". Нарушенията са свързани със заплащането на труда, нерегламентиран извънреден труд, за работа без договори или сключени договори на непълен работен ден при полагане на труд на пълен.

По данни на Нели Христова, председател на Федерацията "Търговия, услуги, контролни органи и туризъм" към КТ "Подкрепа", за 2015 година за бранш "Туризъм" е договорен ръст на  минималния осигурителен доход за категориите персонал, съгласно Националния класификатор на професиите. Има увеличение на осигурителния доход между 3,5 и 3,8 на сто за по-ниско квалифицираните работници и тези със средна квалификация. За ръководните и аналитичните специалисти няма такова увеличение.

Христова отбеляза, че във федерацията не са постъпвали оплаквания за неспазване на трудовото законодателство. Но в неформални разговори става известно, че работодателите често назначават заетите в туризма на непълно работно време - на 4, 5,  6 или 7 часа. Спазва се осигурителният доход, но хората работят повече, коментира Христова.

Според нея в България не остават добре обучените кадри в туризма, защото заплащането е много ниско. Всеки, който знае един или два чужди езика, отива в съседни страни. Например заплатата на камериерка у нас е в порядъка 400 - 450 лева, докато минималната работна заплата в Гърция е 670 евро. Като цяло поне два пъти е по-ниско заплащането у нас спрямо съседките ни, допълни Христова. (БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още по темата: лятотуризъмпрогнози
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
4
 
12
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
Ако е само 12 % направо трябва да черпят хотелиерите и другите заети в тая сфера Но тази година 12 другата 24% и след 5 години нема да има туристи и айде чао чао икономика на ***
38
5
 
11
 
! Отговори
от Сънито преди 9 години
До 670 евроЗаплатата на камериерка на Сънито е 600 лева!Като от тях за карта транспорт се дават 120-150 лева!И със поскъпналите билети(миналата седмица), транспорта ще стане още по-скъп!Осигурен е един ден почивка на седмица!
37
1
 
3
 
! Отговори
До euro преди 9 години
Говорим за условия за ски.
36
1
 
3
 
! Отговори
euro преди 9 години
щом като си ходил и на Банско и на Олимп ще ти задам един въпрос . Къде е по-застроено ?
35
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България е жертва на комунизма.Ако нямаше тук комунизъм сега щеше да е друго.То какво да сравняваме с Гърция и Турция, като там не е имало комунизъм.
34
6
 
4
 
! Отговори
До euro преди 9 години
Ами обикалял съм по Олимп представи си. Не може да се сравни с Рила. Иначе има красиви места. Има един каньон, който е много красив. Но говорим за условия за ски.Турците се хвалят с техните писти, но реално нямат там проведени състезания за световната купа. И нямат такива условия като тук. Имат пари, но то само с пари не става.
33
1
 
17
 
! Отговори
670 евро преди 9 години
Например заплатата на камериерка у нас е в порядъка 400 - 450 лева, докато минималната работна заплата в Гърция е 670 евро.
32
16
 
1
 
! Отговори
до 44 преди 9 години
И какво има Гърция като растителност?Едни палми и толкоз.
31
11
 
2
 
! Отговори
До 37 преди 9 години
Ходил съм в Гърция, бил съм и на остров - Егина. Красиво е, но не видях и там чешма край пътя.Иначе съм бил в Комотини, Кавала, Солун, Патра, Коринт, Атина. И съм бил по няколко пъти. Обикалял съм доста. И не видях чешми край пътя.Може би гърците нямат такъв обичай да правят чешми, незнам.И в Турция не съм виждал чешма край пътя.В Турция никой не пие вода от чешмата. Купуват си питейна вода в бутилки.
30
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГЪРЦИЯ Е МАЗАРАТИ ДОКАТО БЪЛГАРИЯ Е МОСКВИЧ!
29
8
 
7
 
! Отговори
euro преди 9 години
Банско е ски център от световна класа. Нито гърция , нито Турция имат такъв.-----------------------------ако видиш какво е само на Улудаг покрай Бурса и ще ти падне шапката.за Олимп в Гърция няма да ти кажа нищо.
28
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
най-големия проблем е мръсотията на плажа, във водата и после по улиците. всеки чака другия да свърши работата с почистването - хотелите - общината и общината - хотелите. презастрояването също е проблем. персоналът по заведенията също е зле обучен и нагъл. Празнувахме рожден ден в едно заведение и им оставихме 300 лв сметка за 2 часа, а накрая един он групата си изгаси фаса в чашата с кафе и ни направиха скандал до небето. постъпката му не е за ръкопляскане, но пък какво толкова е станало?
27
2
 
7
 
! Отговори
княз преди 9 години
Къде е Росен Петров, бе? Росенееееее????? Уеар ар ю, май френд? Покажи сееее, не се крий...Бисеров и тииииии...
26
5
 
20
 
! Отговори
диви бабайти преди 9 години
С гнусни и потни диви бабайти, отвратителна храна и кисело и намръстено обслужване туризъм не става....Гърците са прави, "където стъпи български крак дори цветята увисват"!
25
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 32Хммм, да... ходил си ти из Гърция! Поразходи се малко по островите и после седни да пишеш!
24
0
 
2
 
! Отговори
alster преди 9 години
До СъветТова да важи само за туристически престой в БГ. Примерно максимално до 3 месеца.
23
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В България има около 3000 растителни вида.В Гърция около 300 растителни вида.Факт.Другият път се запознайте с фактите.Толкова красива природа като в България няма никъде.
22
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 12Какво пак са ни виновни "американските съюзници"!? Щото ние сме алчни и ***! На крив х.... вълната му пречела!
21
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В България природата е добра има условия и риродни дадености.В Турция и Гърция нямат нашето разнообразие на растителни видове.Все пак да пишем нещо реално.Банско е ски център от световна класа. Нито гърция , нито Турция имат такъв.Море, планина, минерални извори. Я отидете в Гърция и Турция и вижте там край пътя дали има чешми с планинка чиста изворна вода.И Гърция и Турция са бедни на питейна вода.
20
1
 
14
 
! Отговори
не разбирам! преди 9 години
не ми е ясно защо има изненадани и недоволни - ако искам купон, парти и бар отивам там където ги има, ако търся спокойствие, природа, почивка - пак ги намирам. Слънчев бряг, Златните, Несебър, Созопол VS Синеморец, Ахтопол, Балчик... Ако искам да ми се усмихне някой, да ми каже "ясус" да си платя в евро и да плувам в тюркоаз : Закинтос, Крит, Санторини, Сарти. На испански и английски се изкарва чудесно на Канарите, без да си платил национален дълг за самолетен билет.. за политика лафче? - пас!