Проверка разкри: Застреляли Алонсо, без да опитат да го упоят

Наказани за драмата с ягуара няма да има
Обновена: 13 авг 2014 07:59 | 13 авг 2014 07:11,
221
Проверка разкри: Застреляли Алонсо, без да опитат да го упоят
Снимка: архив Reuters

Ловешкият зоопарк не разполага с пушка с далечен обсег за упояване на животни, която е била необходима, за да се залови избягалия от клетката си ягуар Алонсо.

Това е показала проверката на Министерството на околната среда и екоинспекцията в Плевен, пише в. "Труд". Двете ведомства провериха зоопарка, след като Алонсо беше убит там на 3 август. Хищникът беше застрелян от ловец, защото щял да излезе извън градината.

Още по темата
"Ягуарът е отстрелян, без да е потърсено съдействие за неговото залавяне чрез упояване", показват още резултатите от проверката. Миналата седмица от екоинспекцията в Плевен обясниха, че проверяват периодично зоопарка, включително дали има упойващи вещества. При инспекциите такива имало, но явно не и подходящо оръжие.

Констатациите се разминават драстично с изявленията на участниците в акцията. В официално съобщение няколко дни след убийството на ягуара кметът на Ловеч Минчо Казанджиев заяви, че зоопаркът разполага с пушка с упойващи стрелички и ловците са били в готовност да я използват.

Те не стреляли с нея, защото хищникът така и не се появил на открито място. За такава пушка твърдеше и убиецът на Алонсо ловецът Денко Цанков и дори разказваше как дебнели с нея защитеното животно из храстите, защото не искали да го убиват.

Проверката на екоминистерството установила още, че хищникът е излязъл от клетката си, след като гледачът, който влязъл да я чисти, оставил две врати отворени. Не е била пусната вратата тип "гилотина", която разделя вътрешната и външната част на клетката. Външната врата на заграждението също била оставена да зее. Въпреки всички нередности наказани няма да има.

"В случая се касае за човешка грешка. За допускане на инциденти с човешки грешки Законът за биологичното разнообразие не предвижда санкции", обясниха от екоминистерството. Наказанието за пазача е, че ще бъде преместен от сектор "Хищници" в сектор "Птици". Неговото обяснение защо е оставил вратите отворени е, че сутринта му се случил инцидент и бил ядосан и разсеян.

От екоминистерството са препоръчали на управата на зоопарка да купи пушка за упояване с далечен обсег. Освен това ръководството на градината трябва да въведе нови правила в случай на бягство на животно. Те трябва да предвиждат и "действия със специалисти, които имат опит в улавяне на животни".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още по темата: Ягуар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
1
 
2
 
! Отговори
kote преди 9 години
До Анонимен Amи няма да е лошо някой тебе да умори защото такива като Алонсо са само 300 а такива като тебе-7 милиарда.
178
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Законът за биологичноо разнообразие не предвижда санкции....., а някой друг закон предвижда ли? Значи някой е безотговорен, можеше да се стигене до чов. жертви, създаде се паника, убиха едно животно, което не е виновно, което струва пари....куп нарушения, никакви санкции.
177
0
 
2
 
! Отговори
въпрос преди 9 години
а защо да няма
176
0
 
2
 
! Отговори
тъй де, преди 9 години
к'ви наказания, битият-- бит...
175
5
 
9
 
! Отговори
Samo minavam преди 9 години
Сега с чиста съвест,може да гръмнете ловджията застрелял Алонсо.Такова красиво коте,какво сърце трябва да има този ***.
174
2
 
3
 
! Отговори
Samo minavam преди 9 години
Сега с чиста съвест,може да гръмнете ловджията застрелял Алонсо.Такова красиво коте,какво сърце трябва да има този ***.
173
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бях убеден че абсолютно нищо не са опитали. Направо са убили животното. Нещастници. Нищо не се прави като хората в тази жалка *** държава. Единият *** го пращат при птиците а Денко ловеца си пие сега ракията и все едно нищо не в станало. Това е само още един пример в българската анархия. Драйфа ми се от тази държава. Отвратен съм от простотията,безаконието,постоянната гавра към всичко.
172
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе аман от толерасти в тази държава!!! Затова 500 години са ни тъпкали "съседите" (така го пиша,за да не ми изтрият коментара толерастите ) :))
171
2
 
2
 
! Отговори
до баба вуна преди 9 години
Поздравления приятелю, ти си велик хуманист. Така решаваш интелектуално - емоционалните проблеми на природозащитниците. Хем ще хапват месо, хем няма да имат скрупули, че участват в убийство на живо същество.
170
0
 
1
 
! Отговори
до 191 преди 9 години
Не бе, де да знам, може и с канапче да си я ..... Навремето ходехме по бригади за бали и като вдигнеш балата отдолу по 10-20 мишока, големо шоу беше.
169
7
 
4
 
! Отговори
Чичо Гошо преди 9 години
Обичам животните, но най - вече агънца, на чеверме. А пък миналата година какво кучешко ядох в Тайланд, мммммм........ Хората го баха приготвили с кориандър, абе просто фантазия.
168
2
 
3
 
! Отговори
do 190 преди 9 години
Ти ако си ми мислиш че месото дето го ядем е истинско месо, значи си спал някъде през последните 10 години.
167
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 188Ами значи :)) : излизам аз от дома си и гледам едно животно ме гледа на кръв :)) ! и викам си аз я да проверя какво е това животно !Гледам,гледам и се оказа че е мишка и много хора си ги имат като домашни любимци! Но като разрових повече,се оказа че за изтребването на тези дом. любимци продават,какви ли не отрови и капани(без да е незаконно :) ) ! Та си купих капан,и днес се е хванала в капана :)) ! Айде сега оплаквайте мишока :)) !
166
9
 
6
 
! Отговори
баба вуна преди 9 години
фалшивата ви самоличност във фалшивия интернет свят ви дава възможност да се изживявате като най-големи човеколюбци и закрилници на всаякави живи твари,като изкривява собствените ви представи за реалистичен свят и ви кара да забравите ,че всъщност сте човекоядци и консуматори на месо от бедни пилета,прасета,едър рогат *** и т. н......изобщо не ми дреме за вашия алфонсо...ама съвсем никак!
165
0
 
4
 
! Отговори
до 188 преди 9 години
Я раздухай как точно я умори ?
164
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До JonchoДнес уморих една мишка ,би ли бил така добър и за нея да изкажеш съболезнования ?! :)
163
6
 
11
 
! Отговори
Joncho преди 9 години
По4ивай в мир Алонсо ! R.I.P !!!
162
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 184Ми ти щом си мъж ,защо не толерираш комарите,***,въшките,мишките... ,а ги изтребваш??? :))
161
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 181Не могат да отминат,щом са довели човечеството до доминиране :)) А ти с твоите толерастки разбирания,най вероятно нямаше да се родиш,щото отдавна твоята рода да беше се затрила ,ако и те са били като тебе :))
160
0
 
3
 
! Отговори
алкап преди 9 години
по скоро пещерните убиват животните за разлика от съвременните *** у градо