Протест поиска плажът „Корал” да стане защитена територия

Еколозите обвиняват държавата, че мълчи от години
Обновена: 16 авг 2014 22:49 | 16 авг 2014 21:45, Надежда Бочева
16
Протест поиска плажът „Корал” да стане защитена територия
Снимка: архив Булфото

Природозащитници организираха протест с настояването плаж „Корал“ в община Царево да бъде обявен за защитена територия. Те настояват ДНСК и Районната прокуратура в Бургас да отменят 12 строителни разрешения за зоната зад плажа, каза пред Investor.bg  Мирослава Петрова от Сдружение „ Да Запазим Корал“ .

Тя обясни, че разрешенията, издадени на инвеститора „Ибердрола инмобилиария риъл естейт инвестмънтс” са били 15, но три от тях са отменени.

Още по темата
От сдружението настояват за санкции за община Царево заради издаването на  разрешения за строеж, които противоречат на Закона за Черноморското крайбрежие. Еколозите искат и около “Корал” и морските плажове в общината да се изградят пътища, канализация, електрозахранване и водопроводи.

Природозащитниците твърдят, че държавата от години мълчи и не прави нищо, за да обяви защитената зона „Блатно кокиче“, а съществуването на  този уникален растителен вид е доказано от учените.

Припомняме, че все още не е решен друг казус – с общия устройствен план (ОУП) на Царево, от който пряко зависи строителството в общината.

През януари Върховният административен съд окончателно утвърди ОУП на общината, но започнаха протести на екорганизации, според които липсата на екооценка отваря възможност за строителство по плажовете в Царево и в парк „Странджа“. Влезлият в сила план беше „замразен“ в резултат на общественото недоволство.

Тогава трима министри от кабинета "Орешарски" обещаваха, че ще направят всичко възможно да спрат строителството в парк „Странджа“ като се спре одобреният план и се поиска изменението му.

Още по темата четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 11 Корал си е далаверка в която е забъркан и ГЕРБаджията Димитър Николов...
12
0
 
1
 
! Отговори
гробар преди 9 години
Прави сте -ковчезите не ги правим нито с ремаркета, нито с джобове!
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Жалко за красотата, която алчните гадове унищожиха. Морето вече е една нагъчкана бетонирана ***. При нас законите са само написани, но не и спазвани. Морето с времето само ще се справи с натрапниците, но ще минат много години. Алчността убива.
10
0
 
8
 
! Отговори
СУПЕР ЛАНГАТА преди 9 години
Бъдете безпощадни към корумпираните и инвеститорите бийте ги или ги плюйте с храчка защото са недосегаеми за съд и прокуратура !
9
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дойдат ли меркантилните типове от БСП на власт винаги така става. Обаче как блажено говорят, как заобикалят неудобните въпроси и прехвърлят топката - стигане нямат. Нищо против партията, ама зад името и се крие голям чет от много мерзка пасмина.
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 6В допълнение да кажа - на толкова години съм, ама до сега не съм видял катафалката да влачи и ремарке!
7
8
 
2
 
! Отговори
корал преди 9 години
Моля Ви,отидете на Корал и вижте за какво иде реч.Псевдоеколозите експлоатират разбойнически плажната ивица-страхотна мръсотия.Там няма канализация и питейна вода,а има каравани,палатки,чадъри и се събират пари.От кого?От тъй наречените еколози.Да се построи в рамките на закона,за да е чисто и приятно.
6
3
 
8
 
! Отговори
дебил преди 9 години
от Дуранкулак до Резово всичко трябва да се бетонира,плаж не трябва да има само бетонови комплекси трябва да има.
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Уж гледаме от европата и света, а пък у нас всичко е наопаки -с много грозота, с много бетон и много алчност и без природа! Не всичко е пари в живота господа бизнесмени и капиталисти и едри собственици! Има и болести, има и фалит, има и край живота не само нашия на бедните, ами и вашия на богатите все са два метра!
4
0
 
15
 
! Отговори
до 2 преди 9 години
Демокрация, брат. Всеки може да прави квото си поиска. Включително и да руши природата, плажовете, пък дори и националните паркове.
3
0
 
14
 
! Отговори
асд преди 9 години
на толкова малък плаж 12 хотела ?
2
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Айде, засрамете се най-после, бе! То не бяха мъни-мъни, то не бяха сделки! Осрахте от всякъде морето... пък после що сте нямали туристи! То не остана и пясък, всичко бетон.
1
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Родните бизнесмени изобщо не се интересуват от природата и я разрушават системно. Еко-лобистите са прави.