Ремонтът на жп линията Септември-Пловдив сред рисковите проекти по ОП Транспорт

Най-голямо е забавянето на строителството от Пазарджик до Стамболийски
18 авг 2014 17:37,
1
Ремонтът на жп линията Септември-Пловдив сред рисковите проекти по ОП Транспорт
Николина Ангелкова инспектира участъка. Снимка: БТА

Модернизацията на жп линията от Септември до Пловдив е един от високорисковите по оперативната програма "Транспорт" 2007-2013 г. Това съобщи пред журналисти служебният министър на транспорта Николина Ангелкова, която днес инспектира строителството на участъка, съобщава БТА.

Най-голямо е забавянето на строителството на отсечката от Пазарджик до Стамболийски – 4 месеца. Строителството е изпълнено само на 6%, показват резултатите от проверката. Същевременно срокът за завършване на обекта е май 2015 г.

Изпълнител на обекта е ДЗЗД „Ай Джи Ей жп инфраструктура”, в което влизат българската компания „Инжстройинженеринг – Трансстрой” и испанските фирми ГЕА 21 и „Аранс Асинас”. Рехабилитацията на жп участъка започна в началото на тази година.

По думите на Ангелкова, цитирана от пресцентъра на Министерството, възможно е да се стигне и до прекратяване на договора с изпълнителя, ако той не покаже, че има ресурс да приключи строителството в срок. До 10 дни трябва да ни бъде представена ревизирана работна програма за строителството на отсечката Пазарджик – Стамболийски, допълни тя.

Транспортният министър в служебното правителство констатира още, че в участъка Септември-Пазарджик строителните дейности са изпълнени на 18 процента, а третата отсечка - Стамболийски-Пловдив, е с изпълнение от 27 процента.

Ангелкова е поискала от всички изпълнители оптимизиране на строителната програма. Следващата седмица предстои среща с тях, за да се направи оценка на риска от загуба на средства вследствие на забавяне на изпълнението.

По отношение на състоянието на БДЖ Николина Ангелкова посочи, че са изпратени писма до кредиторите на компанията за среща в началото на септември. Очакваме и отговор от генерална дирекция "Конкурентоспособност" към Европейската комисия във връзка с нотификацията за държавна помощ, каза още министърът.

Ангелкова не изключи възможни промени в ръководството на БДЖ, но уточни, че това ще стане след анализ на състоянието на компанията.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Железничар преди 9 години
Тази с голите гениталии и двата нереза отпред ли ще оправи ж.п. линията?