Проф. Овчаров с идея за Музей на религиите на Перперикон

При разкопки е открито погребение на боен кон
25 авг 2014 15:00,
26
Проф. Овчаров с идея за Музей на религиите на Перперикон
Снимка: БТА

Имам идея да открием Музей на религиите на Перперикон. Това каза днес проф.Николай Овчаров на пресконференция, на която представи най-новите археологически находки от последния месец, предаде БТА.

По думите му това ще е добър завършек на откритията в Скалния град и ще покаже как на едно място са възникнали различни култури от зората на човечеството до наши дни. Бъдещият музей ще включва праисторическия храм, базилики, олтари и откритото през 2011 г. мюсюлманско тюрбе /мавзолей/, посочи Овчаров.

В първите дни от разкопките на Перперикон през новия сезон е открито погребение на боен кон в помещение край тюрбето, разкри археологът. Конят е внесен вътре на дървена носилка, като десният му крак е отсечен и допълнително добавен в гроба. Предстои да бъде определена породата на коня, като се смята, че с подобни коне Чингиз хан е предприемал своите завоевателни походи.

По думите на Овчаров това е най-ранният мавзолей от третата четвърт на 14 век. Той обясни, че тюрбетата на османските завоеватели са много рядко срещани, тъй като в този период турците са номадски народ.

Сред другите находки от новия археологически сезон на Перперикон са бронзова брадва с ритуален характер от 17-15 в. пр.Хр. и красив кръст с изчистена форма от 7-8 в., който бележи началото на иконоборческата епоха във Византия. Открит е и надпис на старогръцки върху стомна от 10-11 в., който гласи "Господи, помагай".

Преди Перперикон в края на юли екипът на проф. Овчаров работи край Търговище, където са останките от античния град Мисионис, цитиран в спомените на арабския географ Мохамед Ал Идриси. Най-голямото откритие от това лято в Мисионис е една сграда, която условно наричаме "кръчмата" и която буквално е претъпкана със стъкло, каза археологът.

По думите му вече са открити над 100 стъклени чаши, които много приличат на съвременните. Миналата седмица пак там е била открита и 3-литрова амфора, с която се е разливало виното. Запазен е и мраморен тезгях с дупки, в които са се слагали амфорите.

"Кръчмата" е открита в древен аристократичен квартал, наречен от археолозите "Болярски", посочи проф. Овчаров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
0
 
! Отговори
Коста преди 9 години
До Рали1Те и в Америка са сбирщина!
21
0
 
0
 
! Отговори
Коста преди 9 години
How much?
20
0
 
3
 
! Отговори
Айван преди 9 години
Защо на религиите Овч? - Има една права вяра и тя е вярата в Христа.
19
0
 
3
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До БАН? "Учени&quo,Баща му е бил професор."От 2003 г.е дипломиран професор в Международния славянски университет-Москва."Всичките ни "велики"учени все в Москва са завършили.А и точно този университет беше доста известен.Специалността му е Средновековие,а все за траките и за"скалните"хора се изказва."Велик приор на българския Приорат на ордена на тамплиерите като Велик офицер на приората и ръководител на неговия институт по средновековна история"-едва ли не е запознат с историята на ордена
18
4
 
5
 
! Отговори
БАН? "Учени&quo преди 9 години
Този професор поне работи.Преди 7-8 год. един от техния институт орева света, че е открил каменна глава в Плиска, която вероятно е първият известен портрет на прабългарски владетел. После потулиха случая но упорито се заговори, че "скулптурата" е творба, създадена през 20-и век.Потулиха нещата,защото "откривателят" е професорски зет, тъща му ръководи секция в друг институт, а жена му е шеф на секция в трети институт. Вместо да му теглят ушите, направиха го доцент!Леле, леле,тутка със зеле! :)
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този е голям мошенник, ще използва всякакви поводи и измишльотици само и само да източва кинти.
16
2
 
5
 
! Отговори
АНТИОВЦА преди 9 години
Отдавна си ЗНАЕХ, че Перперикон ще рече, БЕЛБЕЛИКОН. Сега остава да се докаже цвета на коня и да си дойдем ПРЕД ИСТИНАТА. Разговарял съм с наши архиолози и ми казаха, че Християнството е започнало много преди официално да се смята от датата на Възкръсването на Христос, 100 - 200 ГОДИНИ ПО-РАНО.
15
2
 
7
 
! Отговори
Бранник преди 9 години
Този професор явно не ев ред само за един месец хвълли следните бомби. 1. Бил в Румънско и открил двореца на Фудшин. 2. Битката между Крум и Никифор не са е състояла във върбишкият проход а в Търговишко. 3. Споменатите чудеса открити в Перперикон.Овчаров вероятно е специализирал при телефонните измамници.
14
4
 
6
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
"Унищожаването на старобългарските исторически книги е факт,който под давлението на гърците и папата започва още в IX век.По-късно през турското робство от България са изнесени над 3000 ценни ръкописа голяма част от които сега се намират в Русия,Украйна,Молдова и Румъния,както и във Ватикана."Тангра-корен на думата е от тюркски-бог,монголски означава клетва.Всичко в бита ни говори за уседнал народ,занимаващ се със земеделие,занаяти.Не сме пришълци и това трябва да се разбере.Държава от хилядо
13
4
 
3
 
! Отговори
ДобраИдея,професоре! преди 9 години
Но и за музей, и за опазване на онова, което е останало от Перперикон са нужни пари. Дано успееш да ги набавиш от някой европейски фонд. Ти поне не се щадиш,работиш и си едно от малкото доказателства, че сред хората с именити татковци в БАН, има и такива,които не са нито търтеи, нито некадърници, нито психично болни. Защото подобни примери при вас - бол. Прочухте се с млади семейства, в които и двамата съпрузи едновременно стават докторанти там, родителите им, сваковците, баковците - също в БАН
12
2
 
4
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До 12,"Фалшифицирането на произхода и прародината на древните българи е последвано и от манипулации и изкривяване значението и етимологията на името"българин".Могат да бъдат изброени над 50 версии за значението на българското народностно име,повечето от тях не са верни.Най-злостно е определението на проф.В.Томашек който"научно" обяснява името БЪЛГАРИ,че означава "***" (от тур."буламач"-т.е."сбирщина от ***","смес от много етноси")"Проф.Кр.БалтаджиевОт степите да сме дошли,не сме ***!
11
3
 
3
 
! Отговори
от 7 до 10 преди 9 години
Ами като твърдиш една теория, особенно като не е доказана - тогава първо трябва да я кажеш и след това, някой ако не е съгласен - да я защитиш. Твоята теория в която вярваш, дори и да е прочетена отнякъде - ТИ НЕ Я КАЗА. Ти само зададе въпроси и твърдеше, че нещо се крие. Като задаваш въпроси "Защо се крие" аз мога да те попитам "Кой крие". Мисълта ми е че така нищо не можеш да докажеш само с въпроси.
10
7
 
4
 
! Отговори
от 6 до 9 преди 9 години
Чувствай се тракиец като се възприемаш като такъв. Твоя си работа. Но тогава си тракиец, а не българин. Аз съм вярващ в Тангра и съм убеден, че това е единственния български Бог.
9
6
 
7
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До до 7Не съм си съчинила нищо.Има достатъчно по темата,който иска да намира и да чете.Не е нужно зад океана да ни казват,че сме наследници на най-древния народ-по всички направени изследвания.А ние да не знаем и да плюем по всичко различно от история на БКП.Жалко е,че не се изучава в училище достатъчно истинска БЪЛГАРСКА история. Камъкът не лъже,артефактити има много-зависи кой от каква гледна точка чете историята.Жалко е,че не се знаят имена като *** Ценов,Асен Чилингиров...
8
6
 
4
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До Анонимен 6,Не спамя драги.Истината ни трябва и да осъзнаем кои сме.Какво пазим в културата и бита си,в традиции,музика,обичаите ни какви са.Знанието все още го имаме,дано да го съхраним.Но преди това трябва да го видим,чуем,прочетем.Не да рушим паметниците си и да ги оставим в бурени.И да славим това,което са ни оставили завоевателите,а онова,завещано от дедите ни да циментираме и оставяме под язовири.
7
4
 
4
 
! Отговори
до 7 преди 9 години
До Рали1"Защо не се каже какво е Перперек/това е името/,защо се мълчи за траките"Ами ти защо не ни кажеш? Нали си много образован по темата и знаеш всичко.Според мен:Казано е това, което е било нужно да бъде казано, а не някакви измислици на Рали1, които си ги е съчинил и се опитва да ги проповядва във форума, без дори да си изкаже мнението и да каже каква е истината според него. Пич, как ще защитаваш някаква твоя теория, без дори да си ни казал каква е - за да преценим ?????Успех :))))
6
5
 
7
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До До рали1Първо това си е достатъчен музей на открито.Има ли нужда от друг музей?Всичко опира до средства за изграждане и поддържане.Вижда се че пари за култура в България трудно се намират.Защо не се каже какво е Перперек/това е името/,защо се мълчи за траките,а ще вкарваме тюрбетата като най-ценното?Някой виждал ли е Перперек от високо-какво представлява.Като говорят за пр.н.е.-да кажат всичко до край.Никой владетел и завоевател не е дошъл да създава-идват да грабят.Кой е създателят тогава?
5
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Рали1Българите не са траки. Колкото и колоритно да ти се струва това и да спамиш под всички теми с идеите си, че сме траки - не сме такива.
4
7
 
5
 
! Отговори
До рали1 преди 9 години
А музей на праисторическите български космонавти на Луната искаш ли да направим ?Прекаляваш с ЛСД-то.
3
7
 
6
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
"Той обясни, че тюрбетата на османските завоеватели са много рядко срещани, тъй като в този период турците са номадски народ."На религията на завоевателя музей ще правим! А истината за българите,да хилядолетната ни история,носители на най-древната култура на земята,за вярата ни и истинската ни религия?!?Историците и археолозите ще замълчат и този път може би?