Над 1 млн. пътници са обслужени на новия Терминал 2 на летище Варна

Най-натовареният ден бил 1 август 2014 г. - обслужени са 19 790 пътници
28 авг 2014 14:27,
6
Над 1 млн. пътници са обслужени на новия Терминал 2 на летище Варна
Снимка: Летище Варна

1 366 000 са обслужените пътници на новия Терминал 2 на летище Варна от откриването му през август 2013, съобщиха от летището във Варна.

Летище Варна стартира дейността си преди една година и започна да обслужва всички пътници в новия Терминал 2.
 
През годината в новия терминал са обслужени 1 366 000 пътници. Най-много са пътниците от Русия, следвани от Германия, България, Великобритания, Полша, Австрия, Израел и Беларус.

Август месец тази година е бил най-силният. През най-натоварения ден - 1-ви август 2014 г., на новото съоръжение летище Варна в рамките на 24 часа са били обслужени 19 790 пътници. През първата година от откриването на терминала 148 авиокомпании са оперирали полети до 244 дестинации в света, а броят на обслужените полети е 12 089.

Сред най-предпочитаните дестинации по отношение на движенията на въздухоплавателните средства за този период са България, Русия, Германия, Австрия, Израел, Великобритания и Беларус. Две нови редовни самолетни маршрути са открити през 2014 г. и в момента се обслужват в Терминал 2. Еър Сърбия стартира директна въздушна връзка Белград - Варна - Белград на 1 май, а от 30 май Турски авиолинии започнаха директни полети до Истанбул.

През първата си година новият пътнически терминал стана арена на запомнящи се събития, които предоставяха на гостите положителни емоции. Изложения, представящи природни и културни забележителности на България, популяризираха страната като атрактивна туристическа дестинация, посочват още от летището.

Модерното съоръжение, дело на световно известни дизайнери, съчетава съвременен стил с традиционни елементи от българската архитектура и природа, и има за цел да се запази празнично настроение на пътниците през целия им престой на летището.

Новият терминал разполага с просторни зони за пристигащи и заминаващи пътници, модерни системи за обслужване на пътници и багаж, атрактивни търговски зони, както и удобни открити пространства, припомнят още от летището във Варна. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хубав, лош няма значение. Само минаваме от там.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ако собствениците на сайта не бяха изгонили уизеър , които подбиваха София-Варна на 20-30 евро нямаше да се друсаме по 7 часа в автобусите и сега не 1,3 млн, а поне двоино повече пътници щеше да има... иначе шоколадчето Кума Лиса с което черпят в полета не е лошо.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
терминала е доста добър.. малък, но за пътникопотока засега достатъчен. сако , че съм бил на доста летища и най - досадното е да се тъпчеш в автобусчето и оттам - опашка за стълбичката. има и по-малки летища с по-малко полети ,в които няма такова нещо - само в ръкави...
2
0
 
7
 
! Отговори
Георги преди 9 години
Несъмнено новия терминал е по-хубав и много по-модерен.
1
0
 
8
 
! Отговори
Зиг преди 9 години
Много хубав терминал. Браво! Беше много приятна изненада за мен, когато го видях за първи път!