Рилският манастир ще стане обект с национално значение, обеща Захариева

Това ще ускори изграждането на малка ВЕИ централа
5
Рилският манастир ще стане обект с национално значение, обеща Захариева
Снимка: Булфото, архив

За да бъде ускорено изграждането на малка водноелектрическа централа, Министерството на регионалното развитие заедно с Министерството на културата ще предприемат действия за обявяването на Рилския манастир и землището му за обект с национално значение.

За това се ангажира вицепремиерът по икономическата политика Екатерина Захариева на среща днес с игумена на Рилския манастир Епископ Евлогий Адрианополски, съобщиха от пресцентъра на регионалното министерство. 

„Ще обединим усилия в най-близко време предложението да бъде внесено за разглеждане на заседание на Министерския съвет“, заяви министърът. 

До края на октомври трябва да бъдат финализирани и кадастралните карти и кадастралните регистри за имотите в землището на манастира, стана ясно още на срещата. 

Обявяването на Рилския манастир за обект с национално значение и финализирането на кадастралните карти и регистри ще съдействат за ускоряване реализирането на проект на манастира за изграждането на малка водноелектрическа централа.

Проектът, на стойност 2.9 млн.евро, ще се изпълнява изцяло със средства от Международен фонд „Козлодуй“, а споразумението за финансиране е подписано още през 2009-та година.

Администратор на помощта е Европейската банка за възстановяване и развитие.

Проектът цели сигурност и надеждност на енергоснабдяването на Светата обител, както и рехабилитирането на сградите на манастира и други обществени сгради в община Рила, като тази дейност ще се финансира със средства от продажбата на неизползваната електроенергия.

Между бъдещата ВЕЦ и сградите на манастира ще бъде изградено подземно електрозахранване, за да се избегне зависимостта от климатичните промени.

Проектът е първият по рода си в енергийната област, който се финансира от ЕБВР.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Пипи преди 9 години
И да не забравите да вдигнете таксата за паркиране поне двойно - така всеки ще осъзнае значимостта на светинята. Даже тройно я вдигнете.
3
0
 
2
 
! Отговори
Димитър Делийски преди 9 години
Ама той техърва ли ще става обект от национално значение? Не ви ли се струва, че заглавието е много тъпо?
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мили боже!Досега никой ли не се е сетил, че тази светиня, която де факто си Е обект с национално значение, най-после трябва официално да придобие този статус?!
1
1
 
4
 
! Отговори
lupi преди 9 години
Само,чеу дано до тогава да не е заприличал на Капалъ чаршъ. А и платен вход за всяка стая в манастира ми дойде множко.