Мюфтийството ще проверява за нелегални пансиони в страната

Възможно е да има уволнени ходжи и имам, обяви говорителят на институцията
Обновена: 10 сеп 2014 10:45 | 10 сеп 2014 10:45, Анисия Иванова
60
Мюфтийството ще проверява за нелегални пансиони в страната
Снимка: Булфото

Главното мюфтийство започва проверки на имами и ходжи, които работят в нелегални пансиони за деца в няколко български града, сред които Айтос, Исперих, Бургас, Кърджали, Делчево. Това каза за Нова тв говорителят на Главното мюфтийство Ахмед Ахмедов.

През последните три дни екип на телевизията влезе под прикритие в няколко нелегални ислямски пансиона в тези градове, които се намират в частни имоти. Там живеят малолетни и непълнолетни деца без родителите си и изучават Kорана. Според разследване на Нова тв преподавателите са действащи имами и ходжи, а условията във всички пансиони са идентични – децата могат да спят, да се хранят и да учат, без да е необходимо да плащат такси. Впоследствие учениците могат да продължат да се учат в Турция.

Говорителят на Главното мюфтийство Ахмед Ахмедов потвърди, че нямат информация за тези нелегални пансиони и за тяхната дейност. За пансиона в Айтос той заяви, че нито те, нито местните им подразделения са информирани за този имот.

"Нямаме правомощия да проведем проверка, тъй като имотът е частен. Работа на органите е да проверят какво се случва там, ние нямаме право да правим проверки в частни домове”, заяви Ахмедов.

По думите му "Мюсюлманско изповедание” е разпоредило проверка на ходжи и имами, за да се установи каква е ролята им и дали това, което правят, е в противовес с принципите на мюсюлманско изповедание.
 
„Когато приключи проверката, можем да кажем какво ще се случи с тях. Може да бъдат и уволнени”, заяви Ахмедов.
 
По закон религиозното образование и обучение се провежда единствено със знанието на Главното мюфтийство, уточни той. Той призна, че до момента мюфтийството не разполага с факти, за да предприеме действия и да се произнася по въпроса.
 
Що се отнася до Исперих, за там също не е ясно чия собственост е къщата, която е превърната в пансион, призна Ахмедов.  
 
„Главният мюфтия е разпоредил местен одит, който да обхване Исперих, Разград и околностите, за да се разбере какво се случва там. По регистрите на Главно мюфтийство там няма религиозен пансион”, заяви говорителят.
 
Мюфийството няма и амбиция да открива такова заведение там. Ахмедов обясни, че Главното мюфтийство се е самосезирало за проблема и ще започне масирани проверки по регионите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Столипиново също често се засичат мъже със бради на камикадзета в бели дълги роби,търсещи малки ***,има някакви незаконни джамии със високо говорители мучащи денонощно.Имат вече последователи в гетото.ДАНС да отговорят:Столипиново отделна държава ли е?Какво прави държавата за да предотврати евентуални атентати в Пловдив.
31
1
 
1
 
! Отговори
До 43 преди 9 години
По тези въпроси се пише доста, народът знае за тях и онези, които вършат подобни безобразия, нито са уважавани, нито някой им симпатизира.Статията засяга съвсем друг въпрос.Някой дава религиозно образование на мюсюлманчета, но без контрола на Главното мюфтийство.Ами ако е секта или пък някое крайно, фундаменталистко течение, което няма традиции по нашите земи? Някой просто се възползва от това, че днес в България има много бедни, но те дали имат представа какво точно се преподава на децата им?
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Децата трябва да получават поне основното си образование в общообразователни светски училища, в противен случай ще бъдат ощетени по отношение на развитието си.
29
2
 
4
 
! Отговори
ДеДе преди 9 години
Не знаят,нали те ги спонсорират и те ги пращат не само в Турция,ами по лошото е че че ги пращат в Саудитска Арабия и от там се връщат готови терористи.Държавата която я няма е да се поучи от Гърция,как действат там християните и правителството.
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много попадайки се на въди ли тук
27
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до Анисия Иванова напишете нещо и за християнските секти,попските оргии , и *** монашески истории
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мюфтийството знае за тези пансиони и нещо повече те ги спонсорират.Проблема идва от този Мустафа Хаджи който е от велинградските села,а там и в Пазарджик направо се изповядва радикален ислям,който е завършил в арабските страни и носи друг ислям в нашата страна не познат тук.Трябва закон който имами и ходжи да стават само родени в България и завършили тук.
25
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво!
24
0
 
4
 
! Отговори
До 32 преди 9 години
Тинче, това беше скрита камера, душко. Само разговор между двама души. После, на светло, всичко се отрече. Уважавам пристрастията ти, но и ти погледни истината в очите.
23
0
 
3
 
! Отговори
ии преди 9 години
Аз питам Къде са данните от преброяването ? ;)
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Питам къде е ДАНС, направо ни претопяват!
21
1
 
4
 
! Отговори
ии преди 9 години
Мюфтийството ще проверява за нелегални пансиони в страната ??От къде на къде Мюфтийството има правомощия да проверява?Какво ще проверява те дори лична карта нямат право да поискат от хората.Но иначе да !Могат да проверят колко от записаните в тефтера пансиони са легални и да кажат кои са.
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КИМ СИКИМЕ!
19
2
 
1
 
! Отговори
Tina преди 9 години
До До 26И как така "случайно" човекът, който прикрива дейността си, решава да коментира политическата ситуация и то в полза на ГЕРБ?Стига с тия постановки...
18
5
 
4
 
! Отговори
До 26 преди 9 години
Ако си гледал предаването, щеше да чуеш думите на управителя на гнездото на джихадистите. Каза, че единствено при управлението на герберите имало проблеми - проверки от Закрила на детето, глоби, затваряния на подобни "училища". Но сега нямало проблеми.Все пак управляваха БСП,ДПС и Атака.
17
1
 
1
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 9 години
Nishto ne se pravi bez znanieto na glavnia fes.Da otide i Volen Siderov da se izuchi taino,che izluga mnogo hora za patriotizma si kato podkrepyashe Dogan efendi.DRUGIA PIDIRANKO E BYUREKOV MAZNICII.SEGA BOL PARTII SHTE KAJAT ISTINI A V WC TO IZLIZA DRUGA ALTERNATIVA.DOLU BSP DPS ATAKA S VOLEN BYUREKA I RADAN KOSTOV I S TYAH I KUNNEVA!!!!!!!MAZNA *** I BANDA KRADCI I GRABITELI NA MURTVI DUSHI...DOLU BOKLUCI!!!!!
16
3
 
8
 
! Отговори
Rusofob преди 9 години
Това някаква перверзия ли е?!МЮФТИЙСТВОТО ДА ПРОВЕРЯВА СЕБЕ СИ!? ХАЙДЕ,ДЕ!? А ДПС КОЙ ЩЕ ГИ ПРОВЕРИ,ЗА ВРЪЗКИ С ЕКСТРЕМИСТКИЯ ИСЛЯМ-КЪДЕ Е ДАНС,КЪДЕ Е ДЪРЖАВАТА!? А срещу продажните българи,от управлението на държавата...кой ще се бори? Май сме оставили да се съревновават в поробването на държавата ни,само "Ислямска държава" и Русия!!Който и да успее от тях...и на продажниците няма да им е добре! Защото вече са шлифовани и ще бъдат най добрите им слуги,защото няма да имат нужда от обучение!
15
3
 
7
 
! Отговори
BUL преди 9 години
Кояи бяха тия??? всички Турци вън от БГ да си ходят в турция. В България се носят Български имена а не хасан ,мехмет и т.н.
14
5
 
10
 
! Отговори
Бънди преди 9 години
Между другото Бойко поиска 10 зам-министри мюсюлмани. Правете си хубаво сметката. Знам, че сте *** и ще докасмелост да погледнете после децата си в очите.рате оня от Банкя, но поне имайте
13
6
 
13
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
В България няма място за джамии! 5 века сме слушали мюезини, стига вече! АТАКА ПОБЕДА!!!