В село Калище на бунт срещу деца на бежанци в школото

Кметът твърди, че е заплашван да ги приеме, от МОН отричат
Обновена: 15 сеп 2014 13:04 | 15 сеп 2014 11:19, Веселина Йорданова
328
В село Калище на бунт срещу деца на бежанци в школото
Снимка: bTV

Жители на ковачевското село Калище са недоволни, че смесеното им училище ще бъде посещавано от деца на бежанци от близкия Национален детски екологичен комплекс.

Институциите обаче настояват, че имигрантите ще посещават школото. Децата са 12, като 7 от тях са първокласници, а останалите – между 5-7 клас.

Още по темата
Родителите на 18-те ученици в училището заплашват, че ще преместят децата си, ако бежанците влязат в класните стаи, съобщи bTV.

Кметът на Ковачевци Васил Станимиров обясни, че му е било съобщено в последния момент, че училището в Калище трябва да приеме бежанци. Твърди, че е бил заплашван, че ако не ги приеме, ще бъдат спрени автобусите към училището и ще бъдат наложени финансови санкции.

"Проблемът е, че това не са бежанци. Това са чужденци, търсещи защита, на които е отказана защита – сомалийци и афганистанци", казва той.

Жителите на селото са недоволни, че децата не знаят български, като директорката на училището Виолета Михайлова.

Тя допълни, че ще изпълни решението, което ще бъде взето по въпроса, но уточни, че учителите не са готови да обучават деца, които не са минали курса по български език.

Лазар Додев от Министерството на образованието обаче заяви, че не може да се говори за рекет.

Той опроверга информацията, че имигрантите не знаят български, и допълни, че те са преминали шестмесечен курс. Училището ще получи допълнителни средства, ако бежанците учат в него, съобщи Додев.

По думите на Анна Андреева от Агенцията за бежанците присъствието на децата от приемателния център ще помогне училището в Калище да не бъде закрито.

„Не мога да повярвам на това, което чувам”, коментира тя и допълни, че е разтревожена, че в едно малко село, където има толкова малко ученици, децата бежанци няма да бъдат допуснати в училище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


328
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Глей ги скръндзите, кой щял да плати моливите на няколко хлапета.. ми ако сега не им платиш моливите госпожо, след 10 години ще им платиш храната в затвора.. тогава разходите ще са десетки пъти по-високи
114
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ЕМИЛ ДЖАСИМКогато някой си позволи да използва чуждо име,случаят "плаче" за полиция!DNES.BG влезте си в ролята!
113
8
 
4
 
! Отговори
хайнрих преди 9 години
Тези брадатите от ислямска държава, и тях не са ги пуснали в някое английско училище и затова сега стават разбойници. Ако от малки ги бяха вкарали в правия път, нямаше да се стигне дотук.
112
0
 
8
 
! Отговори
до 191 преди 9 години
Правиш ли разлика между легално пребиваване и нелегално такова? При легалното си получил одобрение от страната-домакин.
111
0
 
8
 
! Отговори
до 190 преди 9 години
Всичките ли? Разполагаш ли с пълен списък с имената и социалното им положение?
110
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да не се лъжем, целта на имигрантите е да се доберат до богатите европейски икономики, където ще смучат от щедрите им социални системи. Ако сега отворим границите към вътрешността на ЕС, всички бежанци ще се изпарят на секундата. Повечето сигурно не знаят, че има война в Сирия, а другите са разбрали, когато са стигнали нашата граница. Какво правят тук бежанци от Ирак, Афганистан, Сомалия, Мали, Алжир, Мароко, Гана, Камерун, Руанда, Кот д'Ивоар, Египет и Судан?
109
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама разбира се.По-добре да не учат, да скитат по цял ден, и да се чудят с кво да си запълват времето... Хинт: с глупости.
108
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕС може да помисли да ги интегрира в Белгия и Германия.
107
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България е бедна държава и няма пари за чужденци и малцинства. Платено обучение срещу 20-30 хиляди евро е нормална така за обучение за всички които не са българи.
106
0
 
14
 
! Отговори
valenty преди 9 години
Преминали шестмесечен курс.Едн време някои преминаваха такива курсове по английски и после търсеха някой да им преведе елементарни неща. Напълнихте ни с най-голямата ***, заради което някой мишок си пълни гушата. Само като ги погледне чоевек е наясно какви са. А колко скрити лимонки има между тях, само господ знае.
105
1
 
10
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
До тази дето синът и бил в Амстердам:Сравняваш ябълки и портокали.
104
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е план на масоноционистките ложи да напълня европа с *** после не мислят ли че главите им ще бъдат отнети от същите тези имигранти както вчерашният случаи
103
0
 
19
 
! Отговори
до 178 преди 9 години
Синът ти е в Амстердам легално, като гражданин на ЕС. Ако не си си хвърлил детето през холандската граница, с цел да влезеш нелегално в страната, очаквайки да те храни, пои, облича и издържа, значи примерът ти е неадекватен.
102
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По-леко го карайте тука. Синът ми е 3ти клас, вече една година ходи на училище в южен Амстердам. Не знаеше холандски в началото, но го научи. Децата учат и създават приятелства много бързо. Никога не сме срещнали проблеми от други семейства или деца. Никой не го е обиждал или дискриминирал за това, че идва от България. В техният клас има деца от цял свят.Няма нужда от толкова пара, става въпрос за малки деца, които искат да учат. Така ще се интегрират. Би било проблем, ако не ходиха на училище
101
1
 
20
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
Ислямистите нямат място в България. Който е чел история знае защо, който не е...еми *** се образовай *** ганьовски *** преди да се правиш на много мулти-култи в надежда някой американски брат да те потупа по рамото и да ти каже едно конграчюлейшънс.
100
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ало, толерастите, акъл не ща, прибирайте си у вас бежанците, хранете си ги, поете си ги и си ги издържайте. Какъв е проблема да не го направите а? Искам да видя утре Кристалина Георгиева грейнала от щастие, айде действайте.
99
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 172Абе, кавал, тия бежанци какво работят в момента в България бе, радикален олигофр*ене !??!?!
98
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тука има разни евро-лигльовци, които не са приютили нито един бежанец у дома си и които нито хранят такива, нито им поемат разходите, защото са богати само на съвети и даване на акъл, а и вътрешно в себе си изпътват непононосимост към любимите си имигранти, ако не беше така, вече щяха да са ги приютили в домовете си.
97
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато балканския цъвул отиде да мие чинии в Англия,детето му в какво училище учи?
96
12
 
6
 
! Отговори
_ преди 9 години
Чудя се за рев или за смях са коментарите. Май повече за рев...*** сме и *** ще си останем.