България чества Деня на независимостта

С различни прояви ще се отбележи 106-ата годишнина
Обновена: 22 сеп 2014 08:01 | 22 сеп 2014 07:58,
115
България чества Деня на независимостта
Снимка: Архив, Булфото

С различни прояви в цялата страна ще бъде отбелязана 106-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България.

На 22-ри септември през 1908 г. във Велико Търново с манифест княз Фердинанд I обявява независима България. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя.

На този ден в църквата "Св. 40 мъченици" в старата българска столица Велико Търново със специален манифест е обявена Независимостта на България, а княз Фердинанд приема титлата цар на България. Отслужен е молебен за благоденствието на българската държава.

Османската империя, а след това и Великите сили, признават официално българската независимост през 1909 г.

Денят е обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г.

С литургия и водосвет на бойните знамена в църквата "Св. 40 мъченици" във Велико Търново започва честването на 106 години от обявяването на Независимостта на България.

По традиция ще бъде прочетен Манифестът, с който на 22 септември 1908 година княз Фердинанд провъзгласява Независимостта на България.

От 10,00 ч.тържественото шествие ще се отправи към крепостта "Царевец", където манифестът ще бъде прочетен още веднъж след военния ритуал за издигане на Националното знаме на Република България.

От 11.00 ч. представители на държавни и обществени институции, политици и посланици ще поднесат венци и цветя на Пирамидата на Независимостта, издигната след 1996 година, когатое било възстановено честването на празника с решение на Народното събрание. По-късно шествието ще се отправи към центъра на Велико Търново. През тази година то ще бъде водено от представителите на четири военни духови оркестъра.

И през тази година участниците в празника ще могат да се включат в Голямото търновско хоро, което ще се извие от центъра на града до площад "Цар Асен". Тържествата ще приключат с тържествена заря - проверка от 19.30 пред крепостта "Царевец" .

За първи път през тази година традиционното излъчване на Аудиовизуалния спектакъл "Звук и светлина" ще бъде предшествано от ново лазерно шоу.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
3
 
! Отговори
македонски сосед преди 9 години
Честит ден на независнотса на нашиот сосед Бугариа и на приателскиот бугарски народ. Приателски поздрави од Македониа
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На 25 март т.г. при третото четене на бюджета на Финансовото министерство комунистът Тоглер запита според служебната телеграма:С какви средства от Министерството на финансите, Министерството на външните работи, бюджетът на канцлера или на президента е бил изплатен бланкочек на Райхсбанк на сума 500 000 марки, който пълномощникът на българския цар генерал Ганчев е осребрил на 25 февруари 1931 г.Господин министре, как може да се обясни, че вие в това тежко време, когато се зачеркват в държавния бюджет и последните суми за прехраната на децата и за семейните помощи, така щедро предоставя
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
бившият цар на България бил получил от Германия в навечерието на българската намеса във войната 25 милиона марки. След войната когато бившият цар се настанил в Германия, той получил на два пъти от германското правителство по един милион марки. Сега той получава от държавното германско съкровище една годишна пенсия от 120 000 марки. Последната била отпусната от републиканското правителство, благодарение на застъпничеството на председателя на републиката, когато министър на финансите в Германия е бил социалдемократа Хилфердинг.Публ. във в. Утро, бр. 6473, С., 21 март 1931 г.
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Заемно писмо-разписка от цар Фердинанд до руското правителствоСофия, 2 септември 1912 г.Аз, долуподписаният, удостоверявам с настоящето, че днес, втори септември 1912 година, получих на заем от руското правителство сума в размер на три милиона франка в злато, която се задължавам да изплатя на същото руско правителство, заедно със следващите се пет процента годишно лихва и погасяване или общо се задължавам да изплащам на равни половингодишни вноски в размер на седемдесет и пет хиляди франка златни всеки първи март и първи септември, започвайки от първи март 1913 година до окончателното
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Предвид на това цар Фердинанд ще ни бъде много признателен, ако вие можете да му дадете заема гарантиран с неговите имоти, намиращи се в България в размер 3 000 000 франка и 4 процента лихва, плюс ½ % погасяване.Такъв заем би могъл да се осъществи само чрез някоя частна руска банка, зад която би могла да стои руската хазна, - както беше направено с 4 милионния заем на Белградското офицерско събрание във връзка с изплащането на дълговете на кралския син Георги. Същевременно разбира се, че нашата хазна би трябвало да поеме известен разход по увеличаване на процентите: вероятно 5 % в
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
дискусия в Германския Райхстаг през март 1931 г. за плащанията, които са правени за Фердинанд от германското правителство по времето на кайзер Вилхелм и по времето на Ваймарската република. Плащанията продължават и по времето на Третия Райх, а и от Федералната република след Втората световна война.
56
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
на българския престол стои един престъпен тип, ***, измамник и равратник. А по отношение на съдебните власти, това което може да се каже е, че Търновската конституция го е пазела от съдебно преследване...Преди битката на Чаталджа, генералите предлагат на българските войници да се отпуснат по една кутия папироси - Фердинанд отказва. Преди това турците предлагат изгодно премирие, но той е на пикник с любовника си шофьора Вайс.
55
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Фердинанд Сакс-Кобург-Готски биде изпратен за княз на България от кайзер Йосиф с одобрението на Бисмарк. И до последния ден на своето царствуване, което донесе толкова злини на нашия народ, увенчани със страшните катастрофи в 1913 и 1918 г., той остана верен агент на германизма в България. И след изгонването му от България, в знак на признателност за неговата предана служба на Изток, германското правителство му отпусна 1 милион марки годишно пожизнена пенсия,
54
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
поред проф. Димитров, ако след Чаталджа Фердинанд е заслужавал да бъде само изгонен от България, след Букурещ е трябвало или да бъде обесен на някой централен площад, или поне детрониран и пратен в психиатрията. Той обаче остава на власт и само след две години ще вкара страната в следващото безумие много изгодно за него и гибелно за нея.
53
1
 
4
 
! Отговори
ЗАТВОРЕНО ОБЩЕСТВО преди 9 години
Празник по българска,а не по чужда воля.
52
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каква независимост, ЦБ се ръководи от Фердинанд - австриец, немски агент, отявлен хомосексуалист, баща му умрял в лудница. Съответно независима България поема по пътя на националните катастрофи. По време на пробива в Добро поле, Фердинанд провежда балfЗагубени катастрофално войни, въстания, терор, граждански размирици, бомбардировки и глад и мизерия. Едва след 9-ти 44 идват комунистите на власт и въвеждат ред и дисциплина. После на 10-ти ноември отново поемаме къв поредната национална катастроф
51
1
 
2
 
! Отговори
Мишо Бирата преди 9 години
До тановКолега, аз пиша за едното, а вие празнувате другото! А сети се , кое кое е :)))))))П.С. на празника името не съм го избрал аз, ама аз въпреки това, мога да имам мнение! А че хората обичат празници - това не искам да го коментирам, защото трябва да кажа, че няма проблем ако всеки ден им е празник, да не ги обичат ТОЛКОВА :))))))
50
0
 
6
 
! Отговори
Мишо Бирата преди 9 години
Де юре може да сме независими, но де факто не сме!А де юре може да сме независими при изпълнението едновременно на толкова много условия, че де факто е невъзможно да се получи :)))))))))))Тъй че, ЧЕСТИТ ВИ ПРАЗдНИК НА неЗАВИСИМОСТТА !
49
2
 
4
 
! Отговори
До Колйо преди 9 години
Коле ,ти кирилица учил ли си ?Я не се излагай бе малко човече и пиши на азбуката си!Такива като теб ,които не си признават азбуката,и не я ползват-марш от нета!
48
2
 
6
 
! Отговори
До историк преди 9 години
Що за болен мозък си бе човече? ,че постоянно говориш за комунисти-смешен си! Сигурно изпълняваш опорните точки на противниците на комунизма.Добре!, но не по толкова просташки начин. Комунизъм няма вече 25години,а това че някакви боядисани бивши комунистчета са все още във властта е проблем на нацията ни че ги търпим,защото нямат морал,след като са се пребоядисали.В България отдавна строя се смени ,от социализъм на краен,без аналогия капитализъм, и то видно народа го усети.БЪЛГАРИНО ,МИСЛИ!
47
6
 
8
 
! Отговори
ха преди 9 години
До андрашиОсвободителдруг път!Нас са ни лашнали от турско в руско ,за това тогавашна Русия не се е застъпила за България ,по-удобни сме и били като васали!!!
46
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каква ИРОНИЯ! Честваме НЕЗАВИСИМОСТТА НА България!Нека всеки БЪЛГАРИН да си зададе въпроса ,Нашата хубава и красива Родина и децата И,имат ли статут на суверинитет и свобода?
45
0
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 66 преди 9 години
Ти май не си в час, а и от междучасието си избягал! Съединението, едно наше, българско дело, го чествахме на 6-ти септември! Сега се чества един празник на О'Бозе почившия ни Царь Фердинандъ I и Последни. Като видял патакламите между османлиите и младотурците, решил, че сега е момента да се извърши един формален акт - обявяване на Независимостта на България, а себе си - за цар.България е била вече независима, или някой мисли друго яче?И колко години след това стана съюзник на Турция срещу Русия
44
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Фердинанд е най големия вредител за България - виновник за 2 национални катастрофи,името му не трябва да се споменава и да потъне в забрава.За третата национална катастрофа допринесе и внука му - крушата не пада по далеч от дървото.
43
6
 
5
 
! Отговори
XXX преди 9 години
До ФердинандЗащото спе *** русофили, ако беше руско протеже, на всеки километър паметник щяхме да му вдигнем!!!