Засега не могат да издадат смъртни актове на загиналите при взрива

Сред починалите са трима мъже над 50 г. от Чипровци
Обновена: 3 окт 2014 13:32 | 3 окт 2014 12:11, Веселина Йорданова
15
Засега не могат да издадат смъртни актове на загиналите при взрива
Заупокойна служба във Видин. Снимка: БТА

Не може да бъдат издадени смъртни актове на загиналите при взрива в Горни Лом на този етап, заяви кметът на община Чупрене Ваньо Костин.

Засега не се коментира въпросът за организиране на погребения.

„Това, което говорихме със следствените органи и с наблюдаващия прокурор, е, че трябва да бъдат намерени останки. Това, което каза ген. Николов - че хората буквално са се изпарили, ако наистина е така, минимум 5 години ще продължи съдебната процедура, докато бъдат издадени съдебни решения, че хората са починали и се издадат смъртни актове”, обясни Костин пред "Фокус".

Трима мъже над 50 години от Чипровци са сред загиналите при взрива в Горни Лом, съобщи кметът на Община Чипровци Анатоли Първанов.

„Нашите хора бяха започнали отскоро работа в Горни Лом. Двама от мъжете работят там може би от 1 месец, а третият – от около половин година. Всички те са семейни, имат големи деца”, разказа Първанов.

Още по темата
По думите му много хора от Чипровци са работили във фабриката през годините, независимо от голямото текучество. Един от бившите директори на завода също е от града.

В него са работили още двама работници от Чипровци, но те не са били на смяна.

По думите му близките са поискали погребенията на загиналите да са в събота, но все още властите не са съобщили нищо в тази връзка.

Трима мъже от Монтана, които е трябвало да бъдат на смяна в завод "Миджур" в село Горни Лом във фаталната сряда на 1 октомври, не са отишли и по чудо са се спасили, предаде БТА.

Милен М., известен в Монтана като председател на фенклуба на местния футболен отбор "Монтана", е подал заявление за напускане ден преди трагедията, при която загинаха 15 души.

Той е трябвало да бъде на работа точно в следобедната смяна от 13.30 часа на 1 октомври, но заради активизирала се алергия към едно от произвежданите в завода взривни вещества е решил да напусне "Миджур" и да търси друга работа.

Вторият спасен от Монтана е младеж на 24 години, който работел в завода от 3 месеца. Той не отишъл на работа понеже се разболял от грип същия ден.

Третият спасен е мъж на 42 години от областния град, който бил на смяна, но десет минути преди 17 часа излязъл от завода и слязъл с колата си до селото, за да си купи ядене.

Той чул взрива, когато бил пред един от магазините в Горни Лом и по чудо избeгнал трагичната развръзка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
kr преди 9 години
aide, v dupkata na trezora na bg darjavata potavat pak zdravnite, pensionnite osig. na 15 bulgar "jiteli"?!
11
0
 
6
 
! Отговори
аз преди 9 години
Щом няма останки не могат да се издадат смъртни актове. Какви погребения без тела. Без смъртни актове и погребения има ли загинали като ги няма ? Щом ги няма какъв е проблема ? А за това , което е станало ,сигурно те са виновни. Както след всеки подобен случай според властите. У нас обикновено се обвиняват загиналите за случилото се. Живите са невинни ! И всички загинали са се самоубили. Това е БГ. Това са законите, разсъжденията, морала, уважението към човека !!!!
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колко илюзорно е хубавото и лошото,а?Вчера: "Ужас, разболях се от грип, по-зле не може да бъде"Днес: "Слава богу, че се разбокях от грип, жив съм, жив съъъм..."
9
0
 
23
 
! Отговори
Ванката преди 9 години
Е тва е, няма такава държава! Национален траур за кого обявявате тогава!? Сигурно и данъци и осигуровки ще продължават да им търсят. Не им стига мъката на хората, ами и бюрокрацията ще им се стовари на главите.
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
бюрокрацията започва.как няма да им издадат смъртни актове.браво
7
0
 
11
 
! Отговори
Оногондур преди 9 години
Тая ситуация е описана в Закона за лицата и семейството."Когато някой е изчезнал при военни действия или при друго събитие, което дава основание да се предполага, че той е загинал, смъртта може да бъде обявена, ако са изтекли две години от прекратяването на военните действия или от събитието."Така че,тоя лъже,не са 5 годините,а само 2.
6
3
 
6
 
! Отговори
Българче преди 9 години
До АзъКапацитетино,Ами замисли се ако наследните се откажат от наследството на своя наследодател... Няма сила и закон тогава, които да тръгнат срещу техните низходящи и възходящи.Пишман от всезнайковци.
5
5
 
12
 
! Отговори
скандалния преди 9 години
Бежанците лежат с/у 60 лева и то европейски, ако крадливите бюрократи им ги дадат. Дискриминиран си ти, ама си го заслужаваш!
4
2
 
25
 
! Отговори
Азъ преди 9 години
Така. И понеже със сигурност имат изтеглени кредити тези кредити ще стоят и набъбват с години. И наследниците няма да могат да ги изчистят. И ще се запорират сметките на гарантите или имотит, с които наследниците не могат да се разпореждат, понеже нямат смъртен акт.
3
3
 
37
 
! Отговори
скандално преди 9 години
Жертвите са работили за 240 лева, а бежанците лежат за по 1000 лева и сега посегнали на някои от тях и на човек. Докога ние българите ще сме все дискриминирани.
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
kato ne mojete da vouvate taka shte vi trepat sofianci oligarhiata i mafiata ,da ne mogat i da vi nameriat i parcalite .a pechalbite sa dobri parichkite v bankata ili oshforkata ,i na nikoi ne my pyka za obiknovennia chovek.
1
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Че защо не може??? Нали са загинали?? Я не правете хората на луди!!!! Без това живеят в ад-близките им!!!