Президентът, премиерът и патриархът почетоха цар Самуил

Тази вечер бе пика по случай 1000 години от смъртта му
Обновена: 9 окт 2014 20:40 | 9 окт 2014 20:39, Александър Попов
27
Президентът, премиерът и патриархът почетоха цар Самуил
Снимка: Булфото, архив

С участието на президента Росен Плевнелиев и на министър-председателя проф. Георги Близнашки тази вечер в националния парк-музей "Самуилова крепост" край петричкото село Ключ се състояха заключителните събития от националната кампания за отбелязване на 1000 години от смъртта на българския цар Самуил.

По този повод тук бяха дошли министри, представители на различни институции, на политически и обществени организации, ръководители на Благоевградска област и на Петричка община, много граждани.

Историческият спектакъл "Неослепена памет" възкреси спомена за драматичните събития отпреди хилядолетие. През юли 1014 г. цар Самуил губи битката с византийския император Василий Втори в планината Беласица. Хиляди пленени български воини са ослепени, като на всеки сто е оставен по един едноок за водач. Сърцето на българския владетел не издържа при страшната гледка на ослепената войска с жестоко осакатените мъже и той умира през октомври същата година.

Край Самуилова крепост тази вечер бе отслужена заупокойна служба в памет на приснопаметния цар Самуил с участието на Негово светейшество българския патриарх Неофит и митрополити от Светия синод на Българската православна църква.

Отбелязването на 1000-годишнината от управлението на великия български цар продължи с тържествена заря-проверка. Държавният глава Росен Плевнелиев прие почетния строй на представителни части на Българската армия и произнесе слово за делото на Самуил.

"Цар Самуил превърна интересите на страната и народа си в свой личен дълг. В неговия пример, в делото на именитите му военачалници и на обикновените български воини, винаги ще преоткриваме как се води битка за България, как до последно се отстоява независимостта и честта на българите", заяви Плевнелиев.

Президентът посочи, че ако отново обръщаме поглед към онази епоха, ако издигаме паметници, правим филми и пишем книги, то не е за да разпалваме отминали политически страсти или да се надпреварваме по балканско величие.

"Целим преди всичко да почерпим от решителността, мъдростта и енергията на този забележителен държавник. Истинският паметник не се издига от тонове мрамор и бронз. Той намира своето място в душите и сърцата", допълни Росен Плевнелиев.

Президентът припомни, че най-красноречивото обяснение за смисъла на каузата на цар Самуил и на неговите приемници е в Битолския надпис на неговия племенник - цар Иван Владислав, в който последният владетел на Първото българско царство заявява, че е "българин родом", "самодържец български" и строи крепост "за убежище и за спасение, и за живота на българите".

Държавният глава подчерта, че в многовековната история на българската държава са записани редица съдбоносни решения, победи и загуби на бойното поле и дипломатическата маса.

"Горд съм, че на 6 октомври в Солун имах възможността да отдам като държавен глава почит пред тленните останки на този велик владетел на Средновековна България. По молба на българската държава тленните останки на цар Самуил бяха изложени за поклонение по повод 1000-годишнината от неговата кончина", заяви президентът и благодари на Гърция за този исторически жест.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
6
 
! Отговори
еврскептик преди 9 години
Напук на ЕС, България я има и ще я има!
14
1
 
1
 
! Отговори
животно преди 9 години
Какъв е този наш Български президент?Прилича ми на недоразвито животно от някакъв вид. Може би лемур?Така де, пълен ***. Това ли е човека който ни представя пред света,образа на Българина за хората от запада? Срам да те хване ли не знам какво.
13
3
 
2
 
! Отговори
Митак преди 9 години
Не питам за разликите между София(мъдрост) и Скопия(пост),а защо Самуил трябва да бъде почитан повече от останалите български царе?
12
10
 
3
 
! Отговори
Strict преди 9 години
Големи празненства, големи тържества, голяма работа по случай смъртта на един цар.Ама то така си ги празнуваме ние у БГ-то.
11
0
 
4
 
! Отговори
do 6 преди 9 години
Инфаркт, бе, човек. Някои са доста силни и с поразяващо последствия.
10
4
 
3
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Това е пастирското служене на земята, - да стоиш в строй с два *** извадени от дъното на ада.
9
10
 
4
 
! Отговори
Митак преди 9 години
Така и не разбрах защо трябва да се почита Самуил.Защото армията му е пленена от византийците,или защото Самуил е умрял като е видял осакатената си армия , а България губи независимостта си и пада под гръцко иго за около 2 века?
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Баа маам ,За Самуил явно се знае повече,отколкото за Кунчев,с разлика няколко века,тук мирише яко
7
3
 
6
 
! Отговори
отвратен преди 9 години
Чугунените комунисти Плевнелиев и Близнашки през 1987 г.
6
1
 
6
 
! Отговори
Добре преди 9 години
Значи сме спокойни, че е българин, а не е арменец, както твърдят разни извори от негово време.
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Цар Самуил превърна интересите на страната и народа си в свой личен дълг.''- А ти *** послушен в какво превърна интересите на страната ? Чудно е как не посочи евроатлантическата ориентация на цар Самуил.
4
1
 
3
 
! Отговори
ANONIMEN преди 9 години
TRIABVA PO CHESTO DA GI VIJDAME ZAEDNO-PATRIARH,PREZIDENT I PREMIER.TOVA POVDIGA SAMOCHUVSTVIETO NI NA BALGARI.BOG DA PROSTI TSAR SAMUIL,I VSICHKI VOINITSI,OSLEPENI ZA BALGARIA
3
6
 
1
 
! Отговори
ШибиРиби преди 9 години
Не обичам патетиката нито цветните писмени описания; " сърцето му не издържало и той умрял октомври същата година" . Ако някой ми обясни какво означава това!!! Според мен някой сакат драскач се опитва да свърже легендата с историята.
2
4
 
5
 
! Отговори
Георгиева преди 9 години
А,защо не е поканен цар Симеон ?Не го канят и на другите тържества - проверки,които са от национален мащаб.Някои политици си мислят,че светът се върти около тях, и че от тях започва летоброенето българско!
1
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Плюнката какво прави до Патриарха ?