България - магнит за световни гиганти

"Изнесените" услуги носят на страната над 1 млрд. евро годишно
Обновена: 20 окт 2014 08:14 | 20 окт 2014 08:13, Анисия Иванова
30
България - магнит за световни гиганти
Снимка: Reuters

България е магнит за световни гиганти, които местят кол центровете си у нас, четем в днешния брой на "Сега". Най-бързо развиващата се индустрия у нас е аутсорсингът на ИТ и бизнес процеси, който расте с двуцифрени темпове през последните четири години и носи приходи от над 1 млрд. евро годишно, сочи доклад на "Индъстри Уоч". В този сектор страната ни е на първо място в Европа и на девето в света.

"Аутсорсинг индустрията е концентрирана основно в София. По наши оценки там работят над 85% от всички заети в сектора", твърдят анализаторите от "Индъстри Уоч".

По данни на Българската аутсорсинг асоциация заетите в този тип услуги у нас са около 22 000 към момента. Асоциацията смята, че има потенциал и в други големи градове извън столицата като Пловдив.

Той е особено атрактивен заради "студентския си живот". В Пловдив има около 40 000 студенти и е вторият притегателен център за фирмите, които предлагат изнесени услуги. Очакваният ръст на работните места в града е между 100 и 150% през следващите 5 години.

За да се запази тази експанзия на пазара у нас, е нужно обаче гъвкаво законодателство за наемане на служители и модерно образование в техническите специалности, коментират от "Индъстри Уоч". В момента обучението и методите на преподаване са архаични и само 10-15% от завършилите са "специалисти на адекватно ниво".

Средната възраст на заетите в тази сфера е 25 години. За улеснение на служителите, а и поради обслужването на далечни дестинации част от фирмите предлагат работа на смени или работа вкъщи. Така голяма част от служителите успяват и да ходят на лекции и да работят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: услугибизнес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
1
 
! Отговори
#$& преди 9 години
До 22:Мисленето ти е ограничено до черно-бяло.. Това, че казвам истината някак не ти изнася, нали? Това, което не ми харесва е ФАКТА, че си продавате душиците този, който дава повече.. И да, не бих работил за работодател, който не ми харесва! И какво общо има Русия с това, което казвам?
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Германия е същата работа , там цяла Швабия - Баден-Вюртемберг работи за SAP и IBM , да не си помислите , че баш за SAP и IBM , всичко минава през фирми проксита , подизпълнители които дават по-малки заплати , казват че SAP не са назначавали персонал от 5-6 години..
21
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е КАК НЯМА ДА Е МАГНИТ С ТИЯ НИСКИ ЗАПЛАТИ ДЕТО ПЛАЩАТ НА РАБОТНИЦИТЕ СИ И С ТИЯ *** ЗАКОНИ, ДЕТО ИМ ПОЗВОЛЯВАТ ДА ИЗНАСЯТ ПЕЧАЛБАТА СИ МИГНОВЕНО НАВЪН?!?!КОЙ *** СОРОС Е ПИСАЛ ТАЯ *** СТАТИЯ!?!?ИЗНЕСЕНИТЕ УСЛУГИ НОСЯТ НА СТРАНАТА НАД 1МЛРД.ЕВРО ГОДИШНО?@@? НА КОЯ СТРАНА???
20
5
 
9
 
! Отговори
.... преди 9 години
Синът ми работи в такава фирма /английска/ и е управител на филиала в Пловдив. Има персонал от 5 човека и са настанени в лъскав бизнесцентър. Знам,че бачкат здраво и са постоянно контролирани чрез непрестанно видеонаблюдение.Освен това здраво ги гонят реални резултати, а шефът от Англия идва на всеки 3 месеца.Заплатите са много големи за България / от 3 до 5 хиляди лв.бруто/, но 4 момчета и 1 момиче са завършили и работили в Германия.Само един е завършил в София.
19
1
 
9
 
! Отговори
До #$& преди 9 години
Щом такова ти е мисленето, нищо чудно че ти е крив целия свят. И не ми излизай с номера, че ще работиш САМО за работодател който харесваш, когато децата ти кажат дай и искам, не само ще работиш за Сорос ами няма да ти дреме кой ти плаща. Можеш да ме сравняваш с тези от околовръстното, но мен не ми и дреме, ти си търси руски работодатели и се надявай за 350 лв заплата
18
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Подкрепям!Интелигентните и работливи млади хора заслужават да получат шанс - да може да припечелва и същевременно да трупа ценен опит, без да прекъсва следването си. При това тази работа е точно за хора, които учат престижни специалности.
17
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САМО ЕДИН МИЛИАРД НА ГОДИНА? Е НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА.
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Южна Корея ,Тайланд и Китай също са работили на ишлеме вече конкурират САЩ и Япония.. Някои като Малайзия не успяват да се измъкнат от дупката на ишлемето..
15
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** е абсолютен ***, наистина в тая страна остана само лош матрял ...
14
10
 
5
 
! Отговори
#$& преди 9 години
До14бЩом ти е все едно кой ти плаща, значи разликата между теб и работничките на околомръсното е единствено в органа, който ви докарва парите.. В читави държави хората не се хапят като ***, ами мислят и работят като една общност!
13
9
 
20
 
! Отговори
До Мерси отвсякъде ! преди 9 години
А без тях, на Русия ли да разчитаме? Ако дойдат руснаците и дават по 4 - 5000 лв, за IT тука, добре са дошли, но не идват, идват западни компании, от там на татък, такива мишки като тебе, работещи за по 30 лв. и парче пица (с писане по форумите) можете само и единствено да мълчите. На мен ми е все едно кой ми плаща, дали Сорос, Обама или Путин, аз си върша работата и си взимам заплатата. Малко човече!!!
12
3
 
10
 
! Отговори
До ненормалника с №1 преди 9 години
Кол център (на английски: call center, call centre, буквално: център за обаждания) е централизиран офис, който се използва за получаване и предаване на големи обеми информация и съобщения чрез телефонна връзка. Дадена компания може да поддържа кол център с цел да се администрират входящите запитвания от клиенти за поддръжка на продуктите или информация. Също така се правят изходящи обаждания, свързани с телемаркетинг, обслужване на клиенти, продуктови услуги и събиране на вземанията. Повечето от големите бизнес организации използват кол центровете, за да общуват със своите клиенти. В допълнени
11
18
 
15
 
! Отговори
Мерси отвсякъде ! преди 9 години
Едни грабителски фирми дето *** им викат "световни" ще дойдат да видят какво могат да ВЗЕМАТ ОТ ТУК а не да дават каквото и да е ! Тази статия е написана от промит мозък който тази сутрин не си е пил хапчето.
10
4
 
24
 
! Отговори
NOLF преди 9 години
В IT сферата за разработка на софтуера и сърварна администрация разполагаме с много добри специалисти и не случайно големите компании като VMware, IBM, HP, Ubisoft и т.н. имат огромни отдели в БГ.И повярвайте ми, добрите ни спецялисти в IT сферата дори не биха се съгласили да работят на 3000 лв заплата за 8 часов работен ден.
9
4
 
7
 
! Отговори
адъ преди 9 години
Ишлемето е малко по-добре (и това е спорно) от нищо и далеч по-зле от собствен продукт.Плаща се за къшея хляб.Няма принадена стойност.Няма инвестиции в развитие.
8
10
 
23
 
! Отговори
ЕДИН КОМПЮТЪР преди 9 години
е цялото "ОБОРУДВАНЕ" за работа. Днеска са тук, утре ги няма. Като намерят по-евтина работна ръка ще се изнесат преди даже някой да разбере. АКО ТОВА СА ИНВЕСТИЦИИ....БГ КОЛОНИЯТА Е ДОНОР свръхпечалби за международните олигарси и без перспектива за някаква независимост: ИКОНОМИЧЕСКА, ПОЛИТИЧЕСКА, СОЦИАЛНА. Всичко се диктува от ФАШИНГТОН и БРЮКСЕЛ
7
9
 
12
 
! Отговори
#$& преди 9 години
България - европейската Индия :-( Разликата е в мащаба и в това, че индийците могат да си позволят 1/3та повече потребление с това, което им плащат в собствената си държава, разбира се..
6
16
 
12
 
! Отговори
параграф 22 преди 9 години
А изнесените и изнасяни гастарбайтери,носят на страната 2 милиарда евро и пълзящото и обезлюдяване от нормални българи.Останалото е работа на ишлеме,заместено с мЪдерната дума,"аутсорсинг",от който за аборигените остават, жълти стотинки.
5
5
 
31
 
! Отговори
Cisco преди 9 години
а бе, обяснете на аудиториията си, какво е т'ва аутсорсинг, посочете за респект някой фирми - HP и IBM са достатъчни - та като прочетат кол центрове да не си мислят за секс! то ваште хейтъри са или червени пенсионери, или платени русофили!
4
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Малко е, може и 10 милиарда да са. Обаче тука успешно гоним всякакъв вид инвестиции.