Варна си иска от държавата туристическите обекти

Общината иска да кандидатства по европейски проекти за тях
5
Варна си иска от държавата туристическите обекти
Аладжа манастир, един от обектите, които община Варна ще иска от държавата. Снимка: архив Булфото

Община Варна ще поиска от Министерството на културата недвижими имоти – публична държавна собственост, за безвъмездно управление. Става дума за няколко значими туристически обекта. Това гласува на свое заседание постоянната комисия по култура и духовно развитие, съобщи Информационна агенция "Черно море".

Обектите са Аладжа манастир, Римските терми на Одесос, Римската баня, Епископската базилика на Одесос, раннобългарският манастир в местността Караач теке и Енеолитният некропол. Всички те са актувани като публична държавна собственост и по тази причина Регионалният исторически музей – Варна, респективно Община Варна, не могат да кандидатстват по европейски проекти.

"Проблемът е от доста години. Според новия закон за културното наследство общините могат да поискат от Министерството на културата исторически обекти за управление. Така става много по-лесно да кандидатстваме по европроекти и да имаме сериозни инвестиционни намерения. В противен случай бенефициент на евентуални европари трябва да бъде собственикът – Министерството на културата, а това прави процедурата много дълга и сложна. Някои общини вече си получиха туристичеки обекти – Велико Търново, София“, мотивира предложението директорът на РИМ – Варна, Валентин Плетньов.

Според него искането на общината трябва да е обектите да бъдат отдадени за управление за срок от 10 г., тъй като 5 г. е твърде кратко време за реализация на проекти.

Ако Министерството на културата одобри искането, бенефициент при спечелване на евентуални европроекти става община Варна. Комисията по култура и духовно развитие даде положително становище на предложението и го отправи към комисията по собственост и стопанство.

Автор: Юлиян Атанасов


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
6
 
! Отговори
Гост преди 7 години
Варна да се погрижи за миризливата си канализация, че през лятото от презастрояването градът мирише на фекалии. Да си види занемарената Морска градина, която е лицето на града и да спре /ако може/ застрояването й. Пък после да иска държавната собственост.
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За Бога, държавата нищо да не дава на Варна! В никакъв случай! Това е един град задушен до смърт от мафията.
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До тайгатаNA TAZI MAFIA OT GERB -VARNA NE TRIABVA DA SE DAVA NISHTO.VARNA E DARGAVA SRASNALA SE S MAFIATA.