ВАС отхвърли жалба за Карадере

Държавата е в нарушение на европейските закони, според адвокат
Обновена: 24 окт 2014 20:13 | 24 окт 2014 20:10, Надежда Бочева
26
ВАС отхвърли жалба за Карадере
Снимка: архив, БулФото

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) e отхвърлил жалбата на част от протестиращите от „Да спасим Карадере”, които са обжалвали меморандума между държавата и „Мадара Юръп” за изпълнение на проекта Black Sea Gardens в местността Карадере, гр. Бяла, съобщи Национална асоциация „Българско Черноморие”. 

Още по темата
„В своето определение съдът доказа и прие, че оспорващите нямат правен интерес от оспорване. Това значи, че протестиращите „зелени” могат да се месят в инвестиционния проект само ако са собственици“, заяви организацията и препоръча на природозащитниците „вместо да протестират, да си закупят терените и да си отглеждат пущинаци“.

Припомняме, че инвеститорът "Мадара Юръп" планира да вложи над 100 млн. долара в проекта, който предвиждаше мащабно застрояване. Проектът беше спрян преди няколко години заради липсата на финансиране и противоречивите реакции на обществеността.

На сайта на ВАС е публикувано определение от 23 октомври 2014 г. В него се посочва, че е образувано производство по частна жалба на Павел Антонов и Добромир Добринов, представлявани от адвокат Александър Кашъмов. Жалбата е против решение на ВАС от юли 2014 г., в което Павел Антонов и Добромир Добринов подават жалба срещу решение на Министерския съвет, с което е одобрен проект на меморандум за разбирателство между правителството и „Мадара Юръп” АД за изпълнение на проекта.

През лятото съдът оставя без разглеждане жалбата. В резултат природозащитниците са поискали решението от юли 2014 г. да бъде отменено като неправилно.

Ответниците Министерски съвет на Република България и "Мадара Юръп" в подадени писмени отговори поддържат становищата, че частната жалба е неоснователна и отправят молба оспореното определение да бъде оставено в сила.

Петчленният състав на ВАС констатира, че реализацията на инвестиционния проект може да започне, при одобрение по реда на Закона за опазване на околната среда /ЗООС/ и Закона за биологичното разнообразие /ЗБР/. Издадените в тези процедури индивидуални административни актове подлежат на оспорване при доказан правен интерес. Издадените в тази връзка административни актове могат да бъдат оспорени от всеки правен субект, доказал активната си процесуална легитимация, се казва в определението.

Съдът е приел, че за оспорващите не е налице правен интерес от оспорването, тъй като не са засегнати техни законни права и интереси. Според магистратите становището в частната жалба, че решението по ОВОС следва да е налице към датата на одобряване на меморандума, не намира опора в закона.

В крайна сметка с решението си от 23 октомври петчленният състав е оставил в сила решението на тричленката.

„Държавата е в нарушение на цялото европейско законодателство. Можем да стигнем до Страсбург и Люксембург“, заяви пред Investor.bg адвокат Александър Кашъмов, който представлява природозащитниците, подали жалбата.

Той тълкува решението по следния начин: „Според мен убеждението на съдебния състав е, че нищо не може да се прави, преди да има ОВОС на проекта. Това за мен е директива за МС и всички институции, които биха се опитали да реализират този проект“, коментира той.

Кашъмов заяви, че е възмутен, че служебното правителство в становището си е подкрепило кабинета „Орешарски“, който е сключил меморандума. Казусът „Карадере“ ще бъде черна точка за държавата дълги години, убеден е юристът.

Междувременно Национална асоциация „Българско Черноморие” настоява за оставките на специалистите в юридическия отдел към екоминистерството, които са дали становище да се иска отмяна на ПУП Бяла-север.

Още новини по казуса четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: Карадеревас
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всъщност проекта е много красив. Гугълнете го, вместо да говорите за бетон и чалгаджийници. Защо да спираме развитието на цял регион за да задоволим нуждите на малка група хора, която иска да ходи без пари на палатки и да си хвърля *** навсякъде? Единственото нещо в икономиката ни, което е наистина силно е туризма. Защо да не го развиваме?
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
вие стройте, аз пък ще ви пускам мая в тоалетните...скапаняци..
9
4
 
11
 
! Отговори
Берлин преди 9 години
Нали все пишете, че емигрантите са слабаци, а вие висите в БГ и се борите. Ще застроят Карадере, Пеевски държи съда и прокуратурата, и всичко. Волен и Бареков са в парламента. Бабите ядат от кофите и т.н., и т.н. Нещо не се справяте с борбата.
8
0
 
6
 
! Отговори
робовладелски строй преди 9 години
До Цветан Мечевне се притеснявай - други не могат да сроят навсякъде!но, от друга страна - тези не можеш да ги спреш да строят където поискат!
7
0
 
3
 
! Отговори
?!? преди 9 години
Да си купя земя и да гледам пущинаци. Ок, мислих го вече, събираме пари с приятели го правим. Ама няма кой да ни продаде земя.
6
4
 
18
 
! Отговори
Цветан Мечев преди 9 години
Дъго време се мъчих да напиша някакъв смислен и разумен коментар... и все го изтривах... изтривах го защото всеки път ми се струваше или не убедителен, или твърде краен. Протести и подписки не помагат, и до кръвопрлолитие да се стигне, не мисля че ще има ефект. Добре тогава... как да запазим Българската природа от унищожение? Плаче ми се бре хора... Сякаш самички си говорим, като едни луди. А знаеш ли, може и да сме луди щом искаме природа а не хотели и молове.
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чудесна държава. Винаги могат да ни заковат с някое нагло, наглорешение на съд, правителство и всички, които ни яхат. Заслужаваме си го.
4
1
 
14
 
! Отговори
Шльоко преди 9 години
*** е гнусен ***.
3
0
 
22
 
! Отговори
Христов преди 9 години
Предлагам,цяла БЪЛГАРИЯ да се бетонира с един похлупак.Така няма да се караме за нищо зелено.Жалко само за дечицата,че няма да видят нищо хубаво тук.
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
преди месеци зa еднa обиковеннa стaтия имaше минимум 80 коментaрa a сегa нямa зa вaжнa стaтия тaзи цифрa причинaтa е чистaчкaтa рaботещa със чуствителност
1
2
 
27
 
! Отговори
тролгеносен преди 9 години
А вие нима се съмнявахте, мишоци?!?!? Хахахахахахаахахах! Дорде я има съдебната система която си направихме, ако искаме и ще ви клецаме и пак никой нищо няма да ни направи!!! Понимиате, товаришьчи??? . . . Пардон. . . . . . . . . . роби. .