Във Варна отрязаха такситата за по-високи цени

Общинският съвет дори намали досегашните тарифи
3
Във Варна отрязаха такситата за по-високи цени
Архив: Булфото

Комисията по транспорт към Общинския съвет отряза искането на част от гилдията за нови, по-високи минимални цени на таксиметровия превоз във Варна. Предложението бе представено от Димчо Иванов, председател на независимия транспортен синдикат "Авто – 94“.

Според представените от него разчети новите цени трябваше да бъдат 1,20 лв. дневен пробег и 1,30 лв. нощен пробег на километър срещу досегашни съответно 0,79 лв. и 0,89 лв.

Още по темата
"Нашият транспорт е лукс и без него може. За разлика от градския транспорт на нас никой не ни дава субсидии за нищо. Много хора от нашия бранш работят незаконно на цената на билета и така подбиват не само нашата услуга, но и на градския транспорт. 98% от такситата са във фалшиви ООД-та. С новите цени ще се пресече сивата икономика. Сега возим под себестойността на услугата“, мотивира се Иванов.

"На фона на икономическата обстановка в страната и положението на хората предложените цени са високи. Много от такситата имат и помпи и без друго надуват сметките“, заяви Андрей Василев от ПП „Движение Нашият град“.

От комисията възразиха, че представените от синдикат „Авто – 94“ разчети за новите цени са направени на базата на нови автомобили, а таксиметровият парк във Варна не е нов. Председателят на комисията Жельо Алексиев представи справка за минималните цени на услугата в други общини, като се оказа, че там те са по-ниски от варненските.

В Добрич например минималната цена на километър дневен пробег е 0,75 лв., а за нощен 0,85 лв. В Русе цените са 0,69 лв. и 0,79 лв. В Бургас – 0,75 лв. и 0,85 лв., в Пловдив 0,65 лв. и 0,75 лв., а в Ловеч – 0,69 лв. и 0,79 лв.

Марина Карапетян уточни, че комисията гласува минимални цени, а не задължителни. „Ние имаме вече гласувани максимални цени за километър дневен и нощен пробег – съответно 2 и 3 лв. Така че таксиметровите водачи имат голяма възможност сами да избират на какви цени да возят. Пазарна икономика е, никой не им фиксира задължителни цени“, обоснова се Карапетян.

В комисията бе постъпило още едно предложение за нови минимални цени – то бе представено от Максим Петков, председател на Националния съюз на превозвачите – регион Варна. В него се искаха минимална дневна и нощна цена за километър пробег съответно 0,50 лв. и 0,60 лв.

В крайна сметка след бурни дебати бе гласувано и прието проекторешение, предложено от Жельо Алексиев. То бе за по-ниски цени от досегашните – съответно 0,75 и 0,85 лв. за километър. Предложението ще бъде гласувано на сесия на ОбС.

Автор: Юлиян Атанасов

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: таксиВарнатарифи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
3
 
! Отговори
пенчо преди 9 години
варненските бакшиши от край време возят на най-високи цени в цялата страна.И сега цената на км във Варна е най-висока 0,89 лв. да не говорим за многобройните копърки и помпи които возят по 2-3 лв.на км.да спрем мошениците като не им ползваме услугите.
2
1
 
1
 
! Отговори
Бай Хасан преди 9 години
Мръсни комунисти , това не европейско и пазарно - долу *** да живее пазарната икономика
1
1
 
6
 
! Отговори
Абсолют преди 9 години
Така и трябва, браво. То подобно увеличение само ще им изгони клиентите, да не съм луд да плащам по 1,20.