Мъртва риба изплува в Луда Яна, започва проверка

Тя е засечена в района на "Асарел Медет" АД
11 ное 2014 17:22,
2
Мъртва риба изплува в Луда Яна, започва проверка
Снимка: архив Булфото

В замърсената преди дни река Луда Яна вече има мъртва риба. Сигналът за нея е получен снощи и той се отнася за разстоянието от „Асарел Медет“ АД до Панагюрище. Това наложи  незабавна проверка на качеството на водата в реката. Заповедта за нея е издал директорът на РИОСВ - Пазарджик Костадин Гешев, съобщиха от регионалната екоинспекция.

Още по темата
В събота се появи информация, че водата в Луда Яна е замърсена, но в района на „Екомедет“ ЕООД. Тогава в министерството на икономиката се получи сигнал за изтичащи замърсени води със съдържание на метали в реката от водоем.

В събота се разбра и че той е собственост на „Екомедет“ ЕООД, а причина за изтичането е аварирала помпа. Управителят на предприятието веднага отрече да има замърсяване на реката, защото това показвали резултатите от първите проби на водата.

Вчера областният управител на Пазарджик Иван Йорданов обясни, че данните на Районната здравна инспекция показват, че концентрацията на метали в реката е под допустимата. Въпреки това обаче той препоръча на хората в селата около р. Луда Яна да се въздържат от консумация на вода от чешмите.

Сигналът за мъртвата риба е получен късно снощи на „Зеления телефон“ на РИОСВ – Пазарджик. Експерти на РИОСВ, съвместно с екип на Регионалната лаборатория към ИАОС, вече извършват пробонабиране от точковите източници на „Асарел Медет“АД, се казва в съобщението на екоинспекцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
V LUDA IANA RIBATA UMRIALA,,NO HORATA SA GIVI-DOKOGA LI?KOMPANIATA BILA GOTOVA DA PLATI 500000000 EVRO NA GITELITE NA SULTAN ASAN.