Черноземът в Добричко върви около 1500 лв. декара

Брокери не очакват промяна на цените до пролетта
13 ное 2014 14:22, Анисия Иванова
1
Черноземът в Добричко върви около 1500 лв. декара
Архив: Булфото

Брокери очакват цената на земеделската земя в Добричко да се задържи до следващата пролет.

Декар чернозем в Добричко върви по 1300-1500 лева за парцели по 15-30 декара, а по-големите ниви достигат и 1700 лева тази есен. Това каза председателят на Регионалното сдружение на агенциите за недвижими имоти Павлина Тодорова.

Пазарът изчаква до края на годината да бъдат раздадени рентите, направени са вече първи плащания, които са около 60-80 лева за декар. Толкова са били и миналата есен, обясни Тодорова за БТА.

Търсенето на земеделски имоти продължава да е поне два пъти по-голямо от предлагането, посочи Божанка Костова, която посредничи в сделки в землището на Генерал Тошево, което е сред най-богатите на хумус в региона.

Брокерът добави, че по-големите парцели са поскъпнали със 100-200 лева спрямо тазгодишната пролет - до 1700-1800 лева за декар. Някои земеделски култури тази есен се изкупуват по-евтино, но пък реколтата, особено от царевицата, е много добра и това ще запази ценовите равнища на земята, смята Костова.

Няма основание черноземът да поскъпне и не очаквам промяна до април-май догодина, заяви Димитър Крайчев, брокер на пазара в крайморските общини Каварна и Шабла. Той посочи, че парцелите край морето вървят между 1400-1650 лева за декар според категорията на земята, площта, срока на арендния договор, ако такъв има сключен, и други фактори.

По думите му границата от 2000 лева в реални сделки е премината само в Балчик, особено ако продавачът е и собственик на дялов капитал в най-голямата земеделска кооперация в общината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
езичник преди 9 години
хубава земя а искат шистов газ да добиват там. това е все едно да събориш дворец за да си построиш клозет.