Ловци срещу еколози заради забрана за отстрел на вълци

Сърната ще изчезне наполовина, ако бъде спрян лова на хищника за 3 месеца
17
Ловци срещу еколози заради забрана за отстрел на вълци
Снимка: Булфото, архив

Ловците в Пернишко и Кюстендилско остро се противопоставиха на национален план за управление на вълка, разработен от Сдружение за дива природа "Балкани" - София по време на общественото му обсъждане в РИОСВ-Перник.

Природозащитниците поискаха хищникът да не се ловува през месеците април, май и юни, като се позоваха на европейска директива.

Популацията на вълка сериозно е нараснала и няма нужда от защита, заяви обаче Виктор Вучков, заместник-председател на Ловно-рибарско сдружение "Перник", цитиран от БТА.

По думите му прогресивното увеличаване на вида се отразява негативно на полезния дивеч, който непрекъснато намалява.

Ловците са единодушни, че сърната ще изчезне наполовина, ако бъде спрян отстрелът на хищника. Да не се въвежда забрана, а да се стимулира отстрелът на вълка, предложи Ивайло Банков от радомирското ловно-рибарско сдружение.

Миналата година в Радомирско са отстреляни 11 вълци върху 86 000 хектара ловна територия.

Вълкът трябва да остане санитар на гората, заяви Венко Калинчев, председател на Ловно-рибарското сдружение в Кюстендил.

По думите му при нормална гъстота на популацията на 100 000 хектара горска площ трябва да има 2 вълка.

В предложения план не са взети под внимание данните, предоставени от Националния ловно-рибарски съюз "Съюз на ловците и риболовците в България" /НЛРС-СЛРБ/ за състоянието на популацията на вълка, за неговия отстрел, коментира Димитър Нанчев - експерт направление "Лов" към НЛРС-СЛРБ. По думите му данните от таксацията категорично доказват растящата популация на хищника.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 1Какви мъже сте вие, бе? Вие сте си пикльовци, и то големи пикльовци, защото нито войници сте ходили, нито дом сте градили, нито жена сте защитили. Мухльовци, които се перчат с модерни скъпи пушки и за удоволствие избиват безащитните животни. Ненаяли се, пияни смърдльовци. Човек, който убива за удоволствие е прекрачил прага на човешкото и е минал в садистичното. Такива убиват и хора.
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Сърната" изчезна от Пернишко и Кюстендилско, не заради "вълка", а заради ненаситната, невежа, и безмерна алчност на българския ловджия. Събота и неделя идват на пълчища джиповете и зомбитата хукват да стрелят, къде какво мърда - прасета, зайци, сърни, птици - СЕЗОН НЯМА. В Граово дивеч вече няма. Има , за които удоволствие било да ядат неродено сърне, т.е. плодът от убита бременна сърна! Не го ли знаете вие, "горските", и вие от Ловно-рибарския съюз (ако има такъв). Или и вие ядете с тях?
11
0
 
4
 
! Отговори
авджия преди 9 години
До зеленЗелен, ама вярно сте май много зелен :-))))))Искренно ме развеселихте - поздравления!!!!
10
4
 
0
 
! Отговори
зелен преди 9 години
къде прочетохте, че ми е приятел или пък, че аз съм ловец, а най-малко пък бракониер :) ? въпросния човек, действително съществува го споменавам като пример за : 1. човек , който ловува , за да се нахрани (той е беден, безработен), а не за удоволствие, раздумка или надпиване, както и не за "манекенстване" - да си покаже някой "ловец" новите "играчки" , 2. човек, който ловува мъжки - излиза в гората и застава с/ у животното ум срещу ум, а не карабина с/ у полуопитомена (подхранена) сърна ...
9
4
 
3
 
! Отговори
Панайотов преди 9 години
Ловът трябва да се забрани.Да се разреши само подборния отстрел.По-голямата част от днешните ловци нямат нищо общо с опазването на природата и дивеча, а са от типажа "месари".Ловните излети са пиянски оргии и място за "мерене на мъжки достойнства".Отделен е въпроса доколко такива хора ги имат.Срам, срам, срам.
8
7
 
4
 
! Отговори
зелен преди 9 години
а книги вярно чета и сега, да! с юношеските приключенски и корабокрушенски обаче приключих към 4 - 5 клас. за разлика от мен обаче някои ги четат на стари години, ама като не могат така, избиват комплекси с пушка в ръка!
7
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ловът трвбва да бъде забранен изцяло!Тия, които искат да избиват комплекси, агресия и обикновенна селения, да ходят да гърмят в някое стрелбище!
6
4
 
1
 
! Отговори
зелен преди 9 години
по какво точно съдите , че не познавам тази (ЗЛОД, правилника му и пр.) дейност?
5
3
 
4
 
! Отговори
крьша улетела преди 9 години
До зелен до 1Не е хубаво да се дават оценки, без човек да познава дадена дейност.Явно много приключенски романи и романи за корабокрушенци четете.
4
7
 
5
 
! Отговори
зелен до 1 преди 9 години
пикльвци са т.н. "ловци"! какво е да си ловец, да застреляш с огнестрелно оръжие беззащитно животно, а някои даже ползват оптика и не знам какво, това ли е, голяааам смях! драги ловци, нека всеки от вас влезе с нож в гората, може примки да ползва и пр., а с каквото излезе ще си го е заслужил - ей това ще е ловец! между впрочем познавам само 1 такъв, ама той не е в никаква дружинка, заклет бракониер, ама така лови и си храни семейството!
3
5
 
2
 
! Отговори
Член на Глутницата! преди 9 години
Спрете първо браканите... Те са повече от вълците, а и най-наглото е, че се оправдават!!! После ни трепайте нас!!!
2
10
 
9
 
! Отговори
факт преди 9 години
Ловците са лицемери !! Гърмят срещу всичко що мърда . Само луд може да повярва ,че ако им излезе сърничка ,няма да я убият !Дори се и самозастрелват !!
1
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Зелените са против човешката природа.Човекът е ловувал от пра исторически времена. Няма да ви позволим да направете от мъжете пикловци.