След потопа: Обстановката в Старозагорско се нормализира

Остава в бедственото положение в Раднево, Гълъбово, Мъглиж и Николаево
12 дек 2014 14:01, Анисия Иванова
1
След потопа: Обстановката в Старозагорско се нормализира
Наводнението в Николаево. Снимка БТА

Обстановката в Старозагорско се нормализира и успокоява, но за момента остава в сила обявеното бедствено положение на територията на общините Раднево, Гълъбово, Мъглиж и Николаево, съобщиха от областната управа след заседание на кризисния щаб.

Вчера следобед е завършила евакуацията на жителите на с. Нова махала, чиито жилища са наводнени от придошлите води на р. Тунджа вследствие на скъсана дига над селото. Семействата в 6 къщи в наводнената част на селото са отказали евакуация и екипи пожарната периодично проверяват състоянието им и при необходимост са в готовност да реагират.

Още по темата
Водата във водопреносната мрежа на с. Нова махала е годна за пиене. Нивото на водата спада, създадена е организация за доставката с високопроходима техника на храна и вода до жилищата в тази част на селото, където достъпът е ограничен заради водата.

Евакуираните от община Николаево хора са настанени в бившия пансион на гимназията в Николаево и в спортната зала в града. Около 60 души са настанени и в сградата на бившия завод Мототехника. На място има водоноска, а до края на деня ще бъдат доставени и 6 химически тоалетни.

В Гълъбово продължава укрепването на изградената дига около подстанцията и изпомпването на водата в района, за да бъде възстановена нормалната работа на съоръжението. В момента градът е на аварийно електрозахранване от Стара Загора и Мини Марица Изток.

Бавно спада нивото на р. Сазлия, но вода все още преминава през скъсаната дига в близост до подстанцията. В Раднево нивото на реката също спада. Дигите се укрепват.

От EVN информираха, че всички населени места в областта за захранени с електричество.

В област Стара Загора няма затворени и непроходими пътища. В района на с. Памукчии има полицейски патрул, тъй като на пътното платно все още има вода и преминавате през участъка трябва да е по-бавно.

От РЗИ призовават населението във всички засегнати населени места от наводненията в областта да не използват за питейно-битови нужди вода от местни водоизточници (кладенци).

Продължава дарителската акция на БЧК за събиране на дезинфектанти, бутилирана минерална вода, препарати за лична хигиена и консервирана храна за населението в Николаево. Най-голяма е нуждата от консервирана храна, като за тази цел от областния щаб започнаха разговори с представители на големите хранителни вериги в региона.

На заседанието присъства и ръководителят на яз. „Копринка” Стоян Георгиев, който съобщи, че снощи количеството на изпусканата през изпускателите на язовира вода е намалено от 100 на 74 куб. метра в секунда.

От тях по река Тунджа се изпускат 62 куб. метра в секунда, а по канала за Стара Загора се изпускат 12. Техническият обем на язовира е 142 млн. куб. метра. В момента в язовира има малко над 133 млн. Притокът в язовира е  52 куб. метра в секунда. Очаква се до утре количеството на изпускана вода да бъде намалено още.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мдаааа ... Обстановката се нормализира след потопа ... Ама СЛЕД ... Да ама се нормализира ... Ама СЛЕД ... Да ама се нормализира ...А какво ще се направи за да не се случва отново подобно бедствие? Или ще му мислим когато отново се случи?