По празниците 5 майки изоставиха бебетата си във Варна

Осигурени са им приемни семейства, изясняват статута на едно бебе
18
По празниците 5 майки изоставиха бебетата си във Варна
Снимка: архив, БулФото

Пет майки изоставиха бебетата си по празниците, съобщи за в. „Черно море“ Анна Конукова, ръководител на Отдела за закрила на детето към дирекция „Социално подпомагане“ – Варна. Трите бебета са родени на 24 и 25 декември 2014 г. във варненски болници.

Първото е настанено веднага при приемни родители, за другите две също са осигурени приемни семейства, които ще ги вземат у дома до дни. Четвъртото е на няколко месеца и е лекувано от бронхопневмония в специализирано заведение, като майката го е изоставила, тъй като имала още няколко деца, за които да се грижи.

От болницата сигнализирали социалните и те извършили проверка. Оказало се, че изоставеното дете освен болно е и недохранено, не е от Варна. Родено е в Гърция и по тази причина не може да бъде записано при български общопрактикуващ лекар. Проучването продължава, ако не успеем да му намерим приемно семейство, ще го настаним временно в социален дом, обясни Конукова.

Петият случай на изоставено бебе е по време на новогодишните празници. Майката е обявила категорично пред лекарите и пред социалните, че няма възможност да го отглежда, затова за детето ще се търсят приемни родители. Има и шести случай на изоставяне в родилен дом, но в последния момент майката, която е непълнолетна, заявила, че желае да си гледа бебето. На същото мнение бил и бащата.

През последните няколко дни социалните служби са реагирали и на 3 сигнала за деца в риск съвместно с полицията. Първият е за 10-годишно момиченце, просещо пред варненски супермаркет. Полицейски патрул дошъл да го прибере, но детето не било вече там. Обходът в района ще продължи, увери Конукова. Тя припомни, че склоняването на деца към просия е грубо нарушение на закона и на правата им и обществото не  трябва да го толерира.

Другите 2 сигнала са за деца на разделени родители, между които са възникнали сериозни междуличностни конфликти. В първия случай става дума за упражнявано психическо насилие, във втория детето е било преместено в дома на майката. Предприети са всички необходими мерки малчуганите да бъдат изведени от опасната среда, обобщи Анна Конукова.

Автор: Ставри Таргов

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: Варнаизоставени деца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
Обикновени животни преди 9 години
Но всъщност животните полагат повече грижи за потомството си.
7
2
 
1
 
! Отговори
tochno taka преди 9 години
Poluchavat pari za da gi ostaviat na darjavata.Tova nai sigurnia nachin za prevzemane na zemi bez voina. Rajdash bez krai. naseliavash chujdi zemi s tvoi deca i zemiata e tvoia. Tezi koito ne viarvat da otivat na rabota da rabotiat i da izdarjat novite zaselnici na na nashite zemiGlupavi vremena - Glupavi hora - Glupavi zakoni.
6
2
 
0
 
! Отговори
тупалка преди 9 години
То май заря по нова година нямаше ,не даваха по новините хахахаха !Другите по големи градове имаше във Варна ?? Майко милааа
5
0
 
5
 
! Отговори
Бял човек преди 9 години
Това трябва да се преусанови веднага с някакъв закон ,а нарушителите наказани с вноска на месец в хазната не по малка от минималната заплата.
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колкото струва отглеждането на едно дете до 21 годишна възраст, толкова трябва да се осъдят да платят родителите, които го изоставят на грижите на държавата. Ако няма баща, да плаща само майката. Ако няма пари, да я закрепостяват да бачка в колония - може да мете улици и да копа градинки. Поне това!
3
6
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Най добрият град за живеене...
2
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Днес държавата приема да отглежда тези изоставени деца, за да може когато поотрастнат, да станат престъпници.
1
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Въпроса ми към всички Вас е, в коя държава живеем- в България или друга. Някои малцинства не плащат осигуровки и са повечето време на помощи, но по фрапиращото е, че си изоставят децата, за да може държавата (всички честни данъкоплатци) да отглеждаме тези деца. Кога ще се въведе наказание, за тези, които изоставят децата си, и би ли било ефективно за тези малцинства.