След пролетните температури: Сняг и вятър над страната

Жълт код заради силен вятър е обявен за всички 28 области
12 яну 2015 11:23, Анисия Иванова
0
След пролетните температури: Сняг и вятър над страната
Архив: Булфото

След вчерашните пролетни температури рязкото захлаждане донесе сняг и силен вятър над страната в днешния ден. Жълт код заради силен вятър е обявен за всички 28 области. От НИМХ предупредиха, че се очаква умерен и силен вятър от северозапад със средна скорост 15-20 м/сек. и пориви до 24 м/сек.

Републиканските пътища са проходими при зимни условия - пътните настилки са мокри, заснежени, обработени и опесъчени, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Обилен е снеговалежът на територията на цялата Великотърновска област, няма затворени пътища, но движението се осъществява при зимни условия, съобщи дежурният в Областното пътно управление във Велико Търново. Температурите са около нулата, въпреки поривите на вятъра не са се образували навявания. Пътните настилки се опесъчават. Екипи на "Пътна полиция" спират на определени участъци тежкотоварни камиони, за да бъде почистено пътното платно, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР във Велико Търново. Към момента има спрени камиони в Прохода на Републиката и на главен път София - Варна в района на град Стражица. От полицията съобщиха, че е спряно движението на товарни автомобили през прохода на Републиката и община Стражица поради обилен снеговалеж.

Мокри, на места заледени, са пътните настилки и в област Габрово. Времето е облачно, духа силен вятър. Видимостта в цялата област е добра. Температурата на въздуха е между минус 2 и 2 градуса. Температурата на Шипка е минус 2 градуса. Пътната настилка на прохода също е мокра и на места заледена.

Обилен сняг вали в Търговищко, а видимостта е до 200 метра, съобщиха от Областно пътно управление /ОПУ/. Пътищата са проходими при зимни условия. Непрекъснато излизат нови машини на терен. В областта няма затворени и ограничени пътни участъци. Опасност от падащи камъни има в прохода "Боаза" на главния път София - Варна. В района на село Пролаз водачите да се движат с повишено внимание, съветват от ОПУ.

Сняг вали и в Пазарджишка област Около 5 см е снежната покривка в планинската част, съобщиха от Областно пътно управление. В местността Картела тя е най-дебела – около 12 см. Сняг вали в Рило-Родопския масив и на част от автомагистрала „Тракия“ в пазарджишкия участък до 62 км. Цялото трасе на главния път е обработено с химикали.

От АПИ съобщиха, че са въведени ограничения в областта - товарните автомобили трябва да са без ремаркета и полуремаркета по направленията Юндола - Белово, Велинград – Сърница, Юндола - гара Аврамово и Батак – Доспат.

В Сливен скоростта на вятъра е над 144 км/ч, съобщи за БТА Снежана Кънева, началник на общинския отдел "Обществен ред, управление при кризи и oтбранително-мобилизационна подготовка" в Сливен. Вятърът е север-северозападен, пулсиращ, като в момента над града вали и сняг, примесен с дъжд.

22 машини чистят и опесъчават пътищата в Силистренско от снега. По информация от Областното пътно управление няма снежни навявания. Няма затруднения в железопътния и автобусния транспорт.

Машини на пътноподдържащата фирма обработват настилките в направленията от Добрич към Варна и към Силистра, съобщиха от Областното пътно управление. Колите работят и на околовръстния път на Добрич. От ранна утрин в крайморските общини в Добричка област превалява слаб дъжд, а в района на Добрич и община Крушари - сняг. Температурите навсякъде са положителни - до 5 градуса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари