Копаят злато на 1200 м от центъра на Брезник

Концесионният договор трябва да бъде подписан в началото на годината
Обновена: 15 яну 2015 14:15 | 15 яну 2015 11:27, Анисия Иванова
6
Копаят злато на 1200 м от центъра на Брезник
Архив: Булфото

Проекто-концесионнната площ на златното находище в Брезник заема части от южния склон на хълма "Бърдото" и отстои на 1200 м по права линия от центъра на града, разположен на срещуположния северен склон. Това заявява фирмата-инвеститор "Трейс рисорсиз" в отговор до Общинския съвет.

Най-близо до мястото, където ще се извършва подземен добив, е квартал "Варош" - 870 метра. Обогатителната фабрика и хвостохранилището са на 2200 метра по права линия от центъра на града.

Според фирмата взривните дейности няма да се усещат от населението. Тя се позовава на оценка, направена от експерти от Минно-геоложкия университет, според които няма да има негативен ефект върху сградите и природната среда, пише БТА.

Не съществува риск за качеството на атмосферния въздух в района и за близко разположените селища, уверява още "Трейс рисорсиз", базирайки се на направено моделиране на евентуалното разпространение на прахово-газовите замърсители в атмосферния въздух.

Транспортният достъп ще се осъществява от пътя Батановци-Брезник и локално отклонение от него на изток към проектно-концесионната площ.

В края на миналата година Върховният административен съд остави в сила решение на Административен съд - Перник, с което е отхвърлена жалбата срещу добиването на златосъдържащи руди от находището "Милин камък" край Брезник. Очаква се концесионният договор да бъде подписан в началото на тази година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ходил ли е някой в Панагюрско да види какви поразии остават след "Асарел-Медет"? Имаш ли се представа за 300 000 кубика годишно флотиране на скална маса? А за над 2,5 милиона кубика за срока на концесията? Справка в умален вид - разгърмяната прланина на Батановци след циментодобива. Откъде ще вземе Брезник водата за флотацията, от язовирчето над Гърло ли? До 2 г. се "обещава" да рекултивира находището. Болен обещава, здрав не дава, казва народът.Народе !!!!
3
1
 
7
 
! Отговори
! преди 9 години
"България е най-богатата страна в целия свят" - така е озаглавена статия, писана преди време и качена в мрежата. Напишете това заглавие в Гугъл и сами ще се уверите - чрез американски космически спътници е установено, че само под Пирин и Родопите има златни залежи, оценени на ЕДИН ТРИЛИОН ДОЛАРА. А златни находища имаме и в други райони на страната.Или, казано с няколко думи, като за нас е измислена пословицата "Вода гази - жаден ходи!"
2
0
 
19
 
! Отговори
Прохор преди 9 години
Пак ще ни крадът и пак за нас ще остава 1% от добива , незнам защо търпим ?
1
24
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Редно е да бъде предоставено на външна фирма.