57 500 варненци са с невалидни международни паспорти

В морската столица се очакват опашки пред гишетата на полицията
5
57 500 варненци са с невалидни международни паспорти
Снимка: архив Булфото

57 500 варненци трябва да подновят тази година международните си паспорти, тъй като валидността им изтича. Заради подновяването на документите за самоличност се очаква пред гишетата на районните и дирекцията на полицията в града да се извият опашки. От МВР напомнят, че смяната на паспорта не е задължителна, но ако човек не си върне стария паспорт, ще бъде глобен от 20 до 150 лева, пише информационна агенция "Черно море".

Новото тази година е, че вътрешното министерство смята до края на годината да въведе подаване на заявления за документи за самоличност по електронен път. Кандидатите обаче трябва да имат вече въведени биометрични данни, както и електронен подпис. Таксите могат да се платят чрез ПОС терминали в паспортните служби на Първо, Второ и Трето РПУ, както и в дирекцията.

Международният паспорт може да бъде подновен в районните управления във Варна, като срокът за получаване е 30 дни. Експресни поръчки, при които получавате документа в рамките на 8 часа, се приемат само в паспортната служба в сградата на дирекцията на варненската полиция. Само там може да подадете молба и за бърза поръчка, която се изпълнява за 3 дни.

Заявлението за издаване на паспорт съдържа данни за родители (имена, дата на раждане, гражданство и личен номер на чужденец),  съпруг(а), деца до 14 години, законен представител.

Могат да се подават само бланки на заявления, получени от териториалните служби на МВР, като всяка бланка получава уникален идентификационен номер. Заявлението се подава лично, а по изключение от упълномощено лице след представяне на нотариално заверено пълномощно. Документът за издаване на паспорт на малолетни и непълнолетни и на поставени под запрещение лица се подава от техните родители, настойници или попечители.

Към него се прилагат удостоверителни документи по гражданското състояние, потвърждаващи данните от заявлението, удостоверение за раждане за лица под 18 години, в случай на изтекъл срок – предишен паспорт.

При подмяна на паспорт при промяна на постоянния адрес се представя и удостоверителен документ от съответната общинска администрация. В случаите на загубване, кражба или унищожаване на паспорта в срок от три дни трябва да се подаде сигнал в РПУ, а ако документът е изгубен в чужбина - в консулство на Република България.

Цените за издаването на паспорт са различни. За деца до 14 години, които за първи път си вадят такъв документ, нормалната поръчка струва 10 лв., 20 лв. е сумата за 3 дни, а експресната - 50 лв.

За подновяване на паспорт на деца до 14 години и възрастни между 58 и 70 години цената за едномесечна поръчка е 20 лв., за 3 дни – 40 лв., а експресна – 100 лв.

Нормалната поръчка за лица между 15 и 78 години, без значение дали такъв документ се издава за първи път, или се подновява, струва 40 лв., срещу 80 лв. ще си го получите за 3 дни, а срещу 200 – в рамките на 8 часа.

Пенсионерите над 70 години плащат 10 лв. за нормална поръчка, 20 лв. за бърза и 50 лв. за експресна.

ЛИЛЯНА ТРЪНКОВА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: Варнаглобипаспорти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
4
 
! Отговори
sec преди 9 години
mai povecheto bulgari predpochitat po bg post da gi pravyat tesi nesta - porachvat si dokumentite po telefona na pasportnata slujba i slujitelite ot pasportnata slujba im gi izprastat po bg post na reg. adresa ...:)))) imalo mnogo hubavi bulgarski marki za pisma s lika na Stoianka Mutafova :))))
4
1
 
3
 
! Отговори
mesta преди 9 години
moje da sa si kupili veche ruski - hem sa s po-izgodna cena, hem skoro moje da se izravnyat granicite.
3
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЗНАЧИ ПАСПОРТА Е СОБСТВЕНОСТ НА ДЪРЖАВАТА. В ТАКЪВ СЛУЧАЙ ЗАЩО ГО ПЛАЩАМЕ СЛЕД КАТО АКО НЕ ГО ВЪРНЕМЕ В ОПРЕДЕЛЕНИЯТ СРОК СЛЕД ИЗТИЧАНЕТО МУ ЩЕ НИ ГЛОБЯВАТ? ВИЕ ЗА НЕНОРМАЛНИ ЛИ НИ ИМАТЕ ИЛИ ДА? ЩЕ ВИ ГО ВЪРНА ОБАЧЕ ПЪРВО ЩЕ МИ СВИРНЕТЕ НА КАВАЛА.
2
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Че то паспорти за гагаузи има ли?
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
u pernik nqma granica