Софтуерът виновен за двете сметки за ток, разсрочват парите за втората

БСП видя "пожарогасител" в изслушването на ЕРП-та, ДПС зове казусът да не се политизира
Обновена: 27 яну 2015 17:53 | 27 яну 2015 17:50,
93
Софтуерът виновен за двете сметки за ток, разсрочват парите за втората
Снимка: flickr

Софтуерен проблем е причината за издаване на две фактури за ток с падеж в един и същи ден. Това обясни Стефан Абаджиев от Енерго-Про пред депутатите от парламентарната енергийна комисия.

Представители на трите електроразпределителни дружества бяха привикани спешно от депутатите, след като стана ясно, че абонати на дружеството, което обслужва Североизточна България, са получили две сметки за изразходвана електроенергия за по 20 дни с един и същ срок за плащане.

Абаджиев разясни, че срокът за плащане на втората фактура е удължен с 15 дни и клиентите са били уведомени за това от клиентските центрове. Такъв проблем имат 5% от абонатите на Енерго-Про.

Още по темата
Междинен отчет дружеството прави за първи път от 2013 година, когато бяха направени промени в отчитането на електромерите. Според тях отчет трябва да има поне веднъж на месец и за срок не повече от 31 дни.

Така се оказвало, че дружеството не е нарушило нормативната уредба, която не е предвидила да няма падеж на една дата на две фактури. При останалите две дружества - ЧЕЗ и ЕVN, няма проблеми с отчета на електромерите през празничните дни, стана ясно по време на изслушването.

По казуса с двете фактури председателят на комисията Делян Добрев заяви, че "умни" електромери ще спестят разходите за отчет, а фактурите ще могат да бъдат издадени не само в конкретен ден, но и в конкретен час.

Абаджиев обаче припомни решение на ДКЕВР, което отложи активното въвеждане на умните мрежи, защото това ще увеличи разходите на дружествата. В мрежата на Енерго-Про има 76 хил. електромера с дистанционен отчет, каза той.

Таско Ерменков от БСП Лява България смята, че днешното заседание е било безсмислено, защото не може да бъде взето отношение към казуса и депутатите са "изпълнили упражнението "пожарогасител". Рамадан Аталай от ДПС посочи, че формално нарушение на правилата няма и призова да не бъде политизиран проблемът.

Магдалена Ташева от "Атака" пък беше категорична, че проблемът не е в падежа, а във високите цени и удължаването на срока с две седмици "разтърсва бюджета на домакинствата".

Казусът с двойните фактури, издадени от Енерго-Про, все пак ще бъде допълнително дискутиран от депутатите на съвместно заседание на енергийната комисия и тази, която наблюдава ДКЕВР.

На него ще се обсъжда и процедурата за отнемането на лицензите на трите ЕРП-та, която е в ход от миналата година и както припомниха депутати - не е завършила. Тя беше открита от бившия шеф на ДКЕВР Боян Боев през пролеттта на миналата година и касае извършването на дейността „обществено снабдяване с електрическа енергия“, след като стана ясно, че ЕРП-тата са спрели да плащат на НЕК, за да компенсират собствени разходи.

Предложението за обсъждането й дойде от Кирил Цочев (ПФ), който поиска заседанието да е съвместно с трите работни групи, които я движат, с представители на ДКЕВР и на трите ЕРП-та.

В крайна сметка депутатите от единодушно приеха предложението за съвместното заседание на двете комисии, което ще се проведе след края на проверките на дружествата, започнали в понеделник.

Членовете на парламентарната комисия по енергетика гласуваха и за удължаване с една седмица на срока за внасяне на промени в Закона за енергетиката, който изтича този четвъртък. Това предложение ще бъде направено от председателя на комисията Делян Добрев в пленарната зала в четвъртък.

Добрев отново обясни, че основната цел на внасяните допълнително промени е да се намали дефицитът в НЕК. "Нямаме време да чакаме и да внасяме нови законопроекти, затова ще използваме тази парламентарна техника", обясни той и допълни, че дефицитът в НЕК е между 600 и 800 млн. лв. и трябва да се направи всичко възможно да бъде свит.

На изслушването стана ясно, че към ЧЕЗ е имало само 1 жалба за сметките през декември за удължен период на отчет. Проверката обаче е показала, че тя не е основателна. ЧЕЗ има 594 отчетници и е създала организация за отчет на 100% от клиентите си в срок до 31 дни, заяви Зорница Генова, мениджър "Регулаторни дейности" в дружеството.

За декемврийските сметки от EVN съобщиха, че над 99% от електромерите са отчетени за срок от 31 дни.

При 0,21% причината за по-дългия срок на отчет е, че не е предоставен достъп до електромера. При 0,07% от случаите има обективна причина - лоши метеорологични условия, които затрудняват достъпа до населено място, обясни Калина Трифонова, член на УС на EVN.

Още новини по темата четете в Investor.bg


93
Още по темата: енергетика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
10
 
! Отговори
леля Пенка преди 7 години
Осквернихте и опропастихте всичко, създадено благодарение и на моите пари!(Излезте на улицата и се огледайте - всичко наоколо е създадено и с моите парипрез социализма - затова и тогава съм живяла мизерно, но е имало защо)Осквернихте и опропастихте всичко, завещано ни от миналото!С коя наглост продължавате да споменавате и цитирате Ботев и Левски?ЗАБРАНЯВАМ ДА ГИ УПОТРЕБЯВАТЕ !!!!!!!!!!!!!!
55
1
 
9
 
! Отговори
леля Пенка преди 7 години
Апропо, кое наложи създаването на ЕРП-та по тези нещастни географски ширини (не казвам държава, защото няма)? Някой каза, че възнаграждението на един от шефовете било сто хиляди (не помня какво), но дори да са лева, пак си е твърде прилична сума. Докога ще раздувате балона? Все се надявах, че глупостите ще се разредят, ако не да престанат. Няма такова нещо - всеки ден нова глупост, по-голяма от предходната. Така ли ви възпитаха майките ви? Не се ли чувствате неудобно поне заради тях?
54
2
 
8
 
! Отговори
иронично преди 7 години
аз искам да ме управлява МУТРА протеже на покойния Тато. Никой народ не се гордее както мен.Имам необходимост да ме мачкат Калинки-Малинки с фалшиви дипломи. С основно образование най-добреИскам да ме посрамват пред цял свят за да съм на първа страница по весницитеНе ми трябват болници и пенсия, аз съм младИскам хеликоптери и самолети насам натам за богоизбрани. Най-вероятно и аз ще стана богоизбран скороЗащото заслужавам всичко това и знам че ще го получа и вярвам в справедливоста
53
0
 
5
 
! Отговори
Дядо Петър преди 7 години
Писна ми от тия глупости С "ДВОЙНИТЕ" СМЕТКИ.НАЛИ СА ЗА РАЗЛИЧНИ ПЕРИОДИ ОТ ВРЕМЕ?Аман от неграмотни потребители - плачльовци - и от жълти и продажни медии.ЗАЩОТО ОТ НЕКАДЪРНИ "УПРАВЛЯВАЩИ" ОЧЕВИДНО НЕ МОЖЕМ СЕ ОТЪРВА.
52
1
 
5
 
! Отговори
Тръба преди 7 години
3 Най-страшното нещо за частният монопол е технологията. С нея можеш да станеш независим и свободен. Също така можеш да се отбраняваш и атакуваш.
51
2
 
9
 
! Отговори
Тръба преди 7 години
ушев 53"УЖАС,ТЕЗИ НИ ПРАВЯТ НА ЛУДИ,СИГУРНО СОФТУЕРА СЛАГА В ПЛИК ПО ДВЕ СМЕТКИ,АБЕ ТИЯ ЩО НЕ ВЗЕМАТ ДА СЕ ГРЪМНАТ"1 Имаш много извратено, брутално, черно чувство за хумор. Дори на мен не ми понася.2 Защо да се гърмят? Частният монопол е възможно най-доброто нещо за монополиста. Дори са си сложили да ги пази армия от въоръжени до зъби главорези, за да не ги гръмнат робите. Както винаги е било през историята.
50
1
 
6
 
! Отговори
az преди 7 години
Za6to puk ne stane nqkoq gre6ka v софтуер i da ni pusnat nqkoq i druga godina bez da pla6tame tok????a ako zabravim da si platim smetkata go spirat vednaga daje i taksa posle za vku4vane.i edno vapros4e kum gospoda depotatite__VIE KAKVI SMETKI PLA6TATE I OT NA KOI JOBA
49
0
 
7
 
! Отговори
ШибиРиби преди 7 години
В България винаги вината е в нещо и никога в някой. Теорема
48
1
 
26
 
! Отговори
песимист преди 7 години
Как не се обърка веднъж и софтуера за заплатите на шефа?
47
1
 
19
 
! Отговори
rustam преди 7 години
ВСИЧКИ СОЛИДАРНИ СРЕЩУ ЕРП МАФИЯТА АКО ДЪРЖАВАТА ПРОДЪЛЖАВА ДА ГИ ПАЗИ НЕКА ГИ СТОПЛИМ С НАРОДНАТА ЛЮБОВ НА УЛИЦАТА.
46
0
 
20
 
! Отговори
223344 преди 7 години
Ибах тоз бг софтуер!!До кога ще смучете кръвта на народа бре *** долни?
45
0
 
17
 
! Отговори
Смех преди 7 години
Питали шопа :Как научно-техническия прогрес променя съзнанието на хората? Шопа отговорил :Е,па тя ракията пак си е същата. Р.С. Да Ви го начукам у софтуеру.
44
2
 
23
 
! Отговори
моя софтуер преди 7 години
Ами ако моя софтуер пропусне да ми плати сметката, какво ще стане? Искам ЕРП-тата да си платят масрафа че са допуснали грешка,пък била тя софтуерна, хардуерна или на каквото ще да е ниво ГРЕШКА. Всеки от простолюдието си плаща за грешките, защо за тях да е различно?
43
2
 
8
 
! Отговори
finex преди 7 години
eu narodite plastat 2 - 8% DDS, a bg beden narod s 170? zaplati, s 55? pensii plasta 20%DDS.20%DDS ste prisedne v garloto na bg central admin savsem skoro. NOI i DS da im e na pomost.
42
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, да разбира се, точно през зимата, когато ЕРП-тата мислят схеми как да се нагушат, все нещо се обърква и сметките тръгват нагоре. Кой *** реши, че някой ще се върже на тази лъжа?
41
0
 
2
 
! Отговори
кОкинов преди 7 години
ИИИИИИ ЗАБРАЕХТИ *** МЕНИ ВЕЕЕЕЕ
40
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На печелившите с надписаните големи сметки - честито! На останалите - повече късмет в следващите месеци! :')
39
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боцето не лъже, само ни *** но и ние му верваме.
38
3
 
25
 
! Отговори
ПОЛИЦАЙ преди 7 години
УЖАС,ТЕЗИ НИ ПРАВЯТ НА ЛУДИ,СИГУРНО СОФТУЕРА СЛАГА В ПЛИК ПО ДВЕ СМЕТКИ,АБЕ ТИЯ ЩО НЕ ВЗЕМАТ ДА СЕ ГРЪМНАТ
37
8
 
6
 
! Отговори
енергетик преди 7 години
Ами другарю червен *** , като си искаш България на българите , защо се коалираш с не български партии като ДПС /турска / и Атака / Руска / . Колкото до комисионните попитай др. Овчаров той знае кой и колко .