Софтуерът виновен за двете сметки за ток, разсрочват парите за втората

БСП видя "пожарогасител" в изслушването на ЕРП-та, ДПС зове казусът да не се политизира
Обновена: 27 яну 2015 17:53 | 27 яну 2015 17:50, Деляна Петкова
93
Софтуерът виновен за двете сметки за ток, разсрочват парите за втората
Снимка: flickr

Софтуерен проблем е причината за издаване на две фактури за ток с падеж в един и същи ден. Това обясни Стефан Абаджиев от Енерго-Про пред депутатите от парламентарната енергийна комисия.

Представители на трите електроразпределителни дружества бяха привикани спешно от депутатите, след като стана ясно, че абонати на дружеството, което обслужва Североизточна България, са получили две сметки за изразходвана електроенергия за по 20 дни с един и същ срок за плащане.

Абаджиев разясни, че срокът за плащане на втората фактура е удължен с 15 дни и клиентите са били уведомени за това от клиентските центрове. Такъв проблем имат 5% от абонатите на Енерго-Про.

Още по темата
Междинен отчет дружеството прави за първи път от 2013 година, когато бяха направени промени в отчитането на електромерите. Според тях отчет трябва да има поне веднъж на месец и за срок не повече от 31 дни.

Така се оказвало, че дружеството не е нарушило нормативната уредба, която не е предвидила да няма падеж на една дата на две фактури. При останалите две дружества - ЧЕЗ и ЕVN, няма проблеми с отчета на електромерите през празничните дни, стана ясно по време на изслушването.

По казуса с двете фактури председателят на комисията Делян Добрев заяви, че "умни" електромери ще спестят разходите за отчет, а фактурите ще могат да бъдат издадени не само в конкретен ден, но и в конкретен час.

Абаджиев обаче припомни решение на ДКЕВР, което отложи активното въвеждане на умните мрежи, защото това ще увеличи разходите на дружествата. В мрежата на Енерго-Про има 76 хил. електромера с дистанционен отчет, каза той.

Таско Ерменков от БСП Лява България смята, че днешното заседание е било безсмислено, защото не може да бъде взето отношение към казуса и депутатите са "изпълнили упражнението "пожарогасител". Рамадан Аталай от ДПС посочи, че формално нарушение на правилата няма и призова да не бъде политизиран проблемът.

Магдалена Ташева от "Атака" пък беше категорична, че проблемът не е в падежа, а във високите цени и удължаването на срока с две седмици "разтърсва бюджета на домакинствата".

Казусът с двойните фактури, издадени от Енерго-Про, все пак ще бъде допълнително дискутиран от депутатите на съвместно заседание на енергийната комисия и тази, която наблюдава ДКЕВР.

На него ще се обсъжда и процедурата за отнемането на лицензите на трите ЕРП-та, която е в ход от миналата година и както припомниха депутати - не е завършила. Тя беше открита от бившия шеф на ДКЕВР Боян Боев през пролеттта на миналата година и касае извършването на дейността „обществено снабдяване с електрическа енергия“, след като стана ясно, че ЕРП-тата са спрели да плащат на НЕК, за да компенсират собствени разходи.

Предложението за обсъждането й дойде от Кирил Цочев (ПФ), който поиска заседанието да е съвместно с трите работни групи, които я движат, с представители на ДКЕВР и на трите ЕРП-та.

В крайна сметка депутатите от единодушно приеха предложението за съвместното заседание на двете комисии, което ще се проведе след края на проверките на дружествата, започнали в понеделник.

Членовете на парламентарната комисия по енергетика гласуваха и за удължаване с една седмица на срока за внасяне на промени в Закона за енергетиката, който изтича този четвъртък. Това предложение ще бъде направено от председателя на комисията Делян Добрев в пленарната зала в четвъртък.

Добрев отново обясни, че основната цел на внасяните допълнително промени е да се намали дефицитът в НЕК. "Нямаме време да чакаме и да внасяме нови законопроекти, затова ще използваме тази парламентарна техника", обясни той и допълни, че дефицитът в НЕК е между 600 и 800 млн. лв. и трябва да се направи всичко възможно да бъде свит.

На изслушването стана ясно, че към ЧЕЗ е имало само 1 жалба за сметките през декември за удължен период на отчет. Проверката обаче е показала, че тя не е основателна. ЧЕЗ има 594 отчетници и е създала организация за отчет на 100% от клиентите си в срок до 31 дни, заяви Зорница Генова, мениджър "Регулаторни дейности" в дружеството.

За декемврийските сметки от EVN съобщиха, че над 99% от електромерите са отчетени за срок от 31 дни.

При 0,21% причината за по-дългия срок на отчет е, че не е предоставен достъп до електромера. При 0,07% от случаите има обективна причина - лоши метеорологични условия, които затрудняват достъпа до населено място, обясни Калина Трифонова, член на УС на EVN.

Още новини по темата четете в Investor.bg


93
Още по темата: Енергетика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
10
 
! Отговори
РБ преди 6 години
Ламбата на снимката ще ме ослепи бе!
15
4
 
15
 
! Отговори
Рязан Кольо преди 6 години
Как па един път софтуера не се развали за по малки сметки ,а все за повече .
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Повервахме Ви, ех, софтуер гаден, сигурно си комонист гаден!! Да не правиш повече така, мушморок неден.
13
4
 
17
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 6 години
АМИ ТОЙ СОФТУЕРА НЕ ПИШЕ САМ ФАКТУРИТЕ А ИМА НАМЕСА НА ЧОВЕШКА РЪКА. КАКВОТО МУ Е ЗАЛОЖЕНО ТОВА ИЗЧИСЛЯВА. НЕ БАЛАМОСВАЙТЕ НАРОДА.
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Яка политическа чистка в ДАИ!!!!!!stigabe.ком!!!!!!Яка политическа чистка в ДАЙ - 21 регионални директора уволнени по заповед на Министър Московски
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До от В.ТЪРНОВОКакво имате предвид надписана сметка?Киловатите в сметката са по много от тези ,които показва електромера ли?
10
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам дали има накой който да вярва на гербаджиите и особено на Тшквоча и Добрев. Всичко е проба и тази "грешка" хората ще я платят нали? *** пробва почвата и ако мине от Юли ще вдига за да лапка любимата му Цветелинка и приятелчето В.Златев които направиха стотици соларни и ветропаркове. Сега останем ли равнодушни *** ще ни ощави още. Да не му позволяваме!!!!!!!
9
12
 
8
 
! Отговори
политолог преди 6 години
Това червените тролове се чудят какво да напишат и нищо не им се получава . Хайде излизайте на протест за това , че Станишев и Орешарски фалираха България . Сега каквото и да направите няма да помогнете на БСП . Тази партия вече си е заминала .
8
1
 
10
 
! Отговори
gft преди 6 години
лош, лош софтуер, пляс, пляс, да ти е за урок, другия път, да внимаваш повече.
7
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** тоз софтуер много лош бе,хич не слуша цъ цъ цъ.
6
0
 
21
 
! Отговори
Ай преди 6 години
Не софтуерът, вятърът е виновен.
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 3Ти си рецидив.
4
3
 
20
 
! Отговори
РБ преди 6 години
Софтуерът е оправдание,както тройната коалиция за Боко-дюшиш!
3
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе да идват руски инвеститори, да купуват те ЕРП-тата и тогава кеф, като текне един ток без пари, дада же - ще ни плащат за всеки киловат, че сме потребили! Еххх!
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** верно ли ? Чиляка Софтуеръ прай квот си ще. Той е виновин !
1
14
 
7
 
! Отговори
fgh преди 6 години
Голяма патаклама стана за 5% от клиентите на ЕНЕРГО-ПРО и под 1% от цяла БГ...