Прогнозата: 18° в четвъртък, после – пак дъжд и сняг

Валежите, които причиниха наводненията преди дни, спират
Обновена: 3 фев 2015 10:31 | 3 фев 2015 10:28,
3
Прогнозата: 18° в четвъртък, после – пак дъжд и сняг
Снимка: архив Ройтерс

Валежите, които предизвикаха наводнения и взеха човешки жертви през последните дни, спират за кратко. Времето ще се затопли и в четвъртък се очаква градусите да стигнат 15°-18°. В петък обаче дъждът се завръща и на места ще преминава в сняг.

Тази прогноза направи дежурният синоптик от БАН Огнян Лазаров пред БНТ.

Още по темата
Той обясни, че през нощта е превалял дъжд и сняг в Северна и Западна България, а в Източна и Южна валежите продължават и до обяд. В следващите часове обаче се очаква те да спрат навсякъде. Днес ще е и малко по-студено – хладният въздух идва с вятър от запад.

В следващите дни предстои чувствително затопляне, обяви още Лазаров. Според прогнозата циклон от Западното Средиземноморие ще затопли въздуха и в четвъртък термометрите ще се вдигнат до 15-18 градуса. Нов циклон в петък обаче ще носи нови валежи от дъжд в цялата страна. Към сряда се очаква те да преминат в сняг.

Лазаров опроверга твърденията, че сезоните у нас стават само два. Времето у нас той нарече типична зимна обстановка.

„Истината е, че тази година през последните десетина дни от източните райони на Гренландия чак до Северна Африка нахлуват студени въздушни маси. В Средиземноморието непрекъснато се създават циклони, които подхождат към Балканския полуостров“, обясни синоптикът пред националната телевизия. Той допълни, че валежите от последните дни са били свързани именно с такъв циклон, който преминава през страната.

Хидрологът Николай Филипов от БАН обясни, че река Марица е минала критичните си прагове тази нощ при Свиленград, Марица и Харманли. Критичното ниво на Тунджа обаче се е задържало. До обяд се очаква да започне да се понижава при Ямбол, а при Елхово – тази нощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: прогнозавремевалежи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
14
 
! Отговори
социолог преди 9 години
Някой представя ли си ако вали една седмица без да спира какво ще стане . Загиваме без война . Проклятието на България са ДПС и БСП . Техните необразовани и прости кадри изсякоха горите и зарибиха язовирите , защото нищо друго не умеят .
1
2
 
18
 
! Отговори
лесничей преди 9 години
Няма страшно другари и депесари , нали изсякохте горите сега малко ще поплувате . Ако имате проблем с язовири в България си имаме хидроинженер казва се Ахмед Доган . Срещу скромен хонорар от един милион ще ви даде акъл как да плувате в къщи . Айде чао и продължавайте да сечете горите и да се хвалите ,че се отоплявате без пари и продавате в Турция .