Стотици нощуваха извън дома си заради наводненията

Камчия засега е овладяна
Обновена: 3 фев 2015 08:17 | 3 фев 2015 08:01, Александър Попов
16
Стотици нощуваха извън дома си заради наводненията
Снимка: БТА

Десетки жители на села от областите Варна, Добрич и Сатовча бяха евакуирани и прекараха нощта извън домовете си заради наводнения и свлачища.

Превантивно бяха евакуирани хората от Величково, Гроздьово, Дъбравино и Цонево бяха превантивно евакуирани.

Язовир Цонево продължава да прелива, но реката е овладяна – след два пробива в дигите, водата изтича към обработваеми земи и не застрашава населени места.

Още по темата

285 души по поречието на река Камчия са изведени доброволно от четири села, каза на брифинг във Варна вътрешния министър Веселин Вучков. Той добави, че предприетите действия са били с цел превенция и подчерта, че е много важно гражданите да спазват указанията на властите в критични ситуации.

Язовир Камчия не прелива, но все още има риск за най-далеч разположения яз. Тича. Неговото ниво е постоянно като има риск от рязко покачване днес привечер.

„Има осигурени патрули, да не се допускат кражби на имущество, това е много важно, защото това ще бъде висша форма на мародерство, ако някой си позволи такова нещо, гарантирам, че ще бъде изправен пред правосъдието”, каза вътрешният министър Веселин Вучков.

50 души са евакуирани от добричкото село Одринци, а 17 души от село Долина категорично са отказали да напуснат домовете си.

Жителите на село Плетена в Сатовчанско също прекараха нощта извън домовете си заради активирано свлачище.

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева обясни, че продължа да се наблюдава високо ниво на реките на територията на страната. Тя подчерта, че водата се оттича, но притоците са високи, особено в долните течения и има опасност от спорадични разливи.

Остава бедственото положение в Девин, съобщи Областния управител на Смолян Недялко Славов. Той добави, че пътя между селата Горен и Долен Върли дол в Община Неделино, е прекъснат.

След проливните дъждове, обстановката в областите Бургас, Шумен, Търговище, Пазарджик и Велико Търново се нормализира.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: наводнениясвлачища
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
colorado преди 9 години
mnogo e hubava snimkata - jalko, che e bez infotekst za myasto i vreme. moje da e chudesna internationalna reklama za turisti v bolgaria. a taka e samo edna gola voda.
13
0
 
6
 
! Отговори
лесничей преди 9 години
Няма страшно другари и депесари , нали изсякохте горите сега малко ще поплувате . Ако имате проблем с язовири в България си имаме хидроинженер казва се Ахмед Доган . Срещу скромен хонорар от един милион ще ви даде акъл как да плувате в къщи . Айде чао и продължавайте да сечете горите и да се хвалите ,че се отоплявате без пари и продавате в Турция .
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
През почивните дни пътувах с кола по планински пътища.Направи ми впечатление че там където са изсечени големи горски масиви от планината се изливат реки от вода.Тъй като дърветата ги няма да задържат и равномерно да разпределят водните капки се образуват нови реки които преди изсичането не ги е имало.Мирослав Найденов и Емил Димитров създадоха стройна система с поставени фирми за масово изсичане на горите в България.Те са основните виновници за бедствията а не природата .
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
SAMO VOLEN ZDRAVATA RAKA STE OPRAVI POLOGENIETO
10
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преди малко по Босфор тв дадоха на живо Камчия до село Величково. И един турчин вика на репортерката.: от месеци подаваме сигнали че язовира е много пълен и че зимата ще има голямо преливане, но тука има едни шефове на язовир Цонево, които си продават рибата от язовира... Как ще тръгнат да изпускат водата от кулите, нали ще им замине рибката в реката. Ето затова е цялата работа. Ония хващат риба с мрежи като за световно- забогатяват на държавен гръб, а хората заради това ги заля. Никой не гово
9
2
 
3
 
! Отговори
до 9 преди 9 години
Ти май искш само да ***, като селяците дето отново ревунтат за кинти от държавата.Няма такъв филм!!! От къв зор аз ще застраховам, а те ще чакат от държавата, а?Ама не е от държавата а от джоба на всеки един.Кой е егоиста сега?
8
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пострадалите отново ли не са застраховани та вият като вълчица на луна?Пак ще чакат на държавата...ама тия от телевизора ги лъжат, че и така може, ама не може...325 кинта и чао
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 7----Мерси от "застрахователи специалисти"!
6
1
 
10
 
! Отговори
Дръндер преди 9 години
С три думи : Имаме некомпетентно правителство! Време е за пълен политически преврат! и под това имам пред вид всички които са били на власт под една или друга форма да си ходят!
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българинът е упорит човек.Упорито отказва да застрахова имуществото си.Тия дребни тарикатлъци обаче, никога не остават ненаказани.Дручко си е унуката да се метне в някой 20 годишен ЖИП...Честито на печелившите!
4
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само коментар едно е смислен. Следващите са борба на невзрачници за парче пица и айрян.
3
2
 
13
 
! Отговори
Хайде бе преди 9 години
Хайде бе ! Стега с тези наводнения и евакуации! Нямате ли по-важни теми- метрото, магистралите, санирането! За какво ви е евакуация в този и вид! Най-добре е цялото население да се изнесе в друга държава, в която управляващите са с всичкия си! Нашите не знаят ни какво правят, ни какво говорят- знаят само едно- да грабят!
2
4
 
18
 
! Отговори
zeus преди 9 години
Каквото и да си говорим вече нямаме държава, а просто една територия, която населяваме. Разграбиха "Напоителни системи", дигите не са пипани от Тошово време, язовирите или не се знае на кой са, или не се изпускат превантивно. Речните корита затлачени и застроени. Ако забелязвате вече всяка година се наводняваме, при това не веднъж, а валежи винаги са падали. За Тиквата обаче е важно да се санира, там е далаверата, министрите му щели да тръгват из страната да агитират, а наводнените хора да го...
1
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да благодарят на хидролога и обръчите