Кметът на Банско при Цачева, иска подкрепа за втори лифт

Заради липсата му курортът не се развива, смята Георги Икономов
Обновена: 5 фев 2015 15:22 | 5 фев 2015 14:06, Камелия Цветанова
45
Кметът на Банско при Цачева, иска подкрепа за втори лифт
Цецка Цачева и Георги Икономов Снимка: БТА

Кметът на община Банско Георги Икономов потърси подкрепа за изграждането на втори кабинков лифт и за разширяване на ски зоната на курортния град и от председателя на парламента Цецка Цачева.

След разговор с нея и с депутати от различни парламентарни групи той заяви, че е срещнал безрезервна подкрепа от тях за развитието на ски туризма в цялата страна и в частност в Банско и Добринище.

"Лостовете тук не са големи, основно решението е в правомощията на Министерски съвет, но има малко законодателни промени, които биха ускорили процеса“, коментира Икономов.

Според него в последните години еколозите са се опитали и са успели да изкарат въпроса за изграждането на втори лифт само като икономически интерес на определени хора.

"Но това е регионално развитие, здраве, спорт, социални придобивки и мнението на еколозите не може да важи повече от доводите за работа на хората, за здравето и спорта“, настоя кметът на Банско.

Той се оплака, че заради липсата на втори лифт курортът не се развива.

"Това е недопустимо, недържавническо мислене. Трябва да се намери бързо решение, крайно време е да се действа и да се покаже, че туризмът е приоритет“, настоя Икономов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
7
 
! Отговори
Кметче преди 9 години
Пирина тесен за мойта душа е!
39
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лапкане ще има да тропнем ний хорцеДа кажем благодарско на Цецка от сърце.
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До redordeadСамо заради разликата в географските координати сравненията Ви са неуместни.
37
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не забравяйте, че България не е само София и Банско. Защо не давате възможност на по-малките населени места да покажат своя потенциал. Всички пари се наливат в София, Банско и Слънчев бряг, а останалите селища не получават никакъв шанс за развитие.
36
1
 
7
 
! Отговори
а преди 9 години
Банскалии от едни мили и готини хора станаха чисти варвари. Яко режат клона. Я си вижте глазнето на какво прилича, бе. Цеко като ви опатка още стотина хектара гора и капка няма да остане в реката. Тогава ще пиете от дедовия.
35
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А в Китай на 500м надморска височина строят заводи та пушек се вдига. С нашата надморска височина имаме условията да се превърнем в най-силната икономика в цяла Източна Европа.
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
затваряй тъпия курорт на мафиота Цеко! И банката му затвори, алчни гадове мръсни! А това, че ски почивка в Банско е по-скъпа отколкото в Алпите??? Мизерници, няма да ни правите на ***! НЕ на втори лифт!!! Концесията да се съобрази с оборотите и да се увеличи многократно искаме ние! А не да се богатее за сметка на народа! ***!
33
3
 
0
 
! Отговори
redordead преди 9 години
от територията на Национален парк Пирин. И тук идва голямата разлика между двата национални парка (които, впрочем, са и със сходна надморска височина).Докато австрийският курорт (разположен на три пъти по-голяма територия) се обслужва от 4 кабинкови лифта, 6 седалкови лифта и 15 влека, или общо 25 съоръжения, в Банско има само 1 кабинков лифт, 6 седалкови лифта и 6 влека. Като съвсем логично стълпотворението става на началната станция на единствения и основен кабинков лифт.
32
5
 
0
 
! Отговори
redordead преди 9 години
Може би един от най-показателните паралели е между Банско и ски зоната Бад Клайнкирххайм в австрийския национален парк и резерват Нокберг. (Отложеният старт от Бад Клайнкирххайм в Super G от Световната купа за жени бе предоставен на Банско като жест на доверие от световната федерация FIS.)Австрийският ски център има 103 км писти на 360 хектара, което заема около 20% от територията на парка. Ски зона Банско" има 75 км писти на площ около 100 хектара, което прави около 0,3% от територията на На
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нека да изсекат гората на Пирин и ски сезона ще се скъси с месец
30
2
 
0
 
! Отговори
redordead преди 9 години
в цем ал зее са 2 или 3 паралелните лифтове. А реално в БГ при санитаран сеч се изсичат много повече гори, отколкото ще се изсекат за направата на лифт. Отделно от незаконна сеч колко замианва не ми е ясно, ама то е лесно да си еколог и да ходиш да блокираш Орлов мост, що не годи да блокира джиповете и камионите на мутирте с незаконна сеч? Щото там е опасно...В австрия в един среден курорт има повече писти и лифтове, отколкото в БГ...
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пирин е малка планина за мащабното мислене на банкалии, по-добре да се преместят в подножието на Хималаите
28
1
 
4
 
! Отговори
0.9 преди 9 години
vtori paralelen lift e nechuvana nesashtestvuvashta glupost....
27
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Имам предложение за подземен железница както в Швейцария"Това е доста добра идея :) Покрай строежа на такава железница ще се подсигури работа на десетки хиляди банскалии.
26
0
 
7
 
! Отговори
И. преди 9 години
Проблемът на Банско е, че при позволени 6-7000 легла, са построени 15-20 000. И сега лифтът, които е предвиден за 6000 човека, не стига. И сега заради незаконно построените хотели трябва да се построи незаконен лифт. А защо незаконен - защото се намира в рамките на национален парк, където строителството е почти на 100% забранено.
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Малка планина и няма накъде да се разширява става само за български туристи както си беше преди 1989 г.
24
2
 
4
 
! Отговори
скиор преди 9 години
Имам предложение за подземен железница както в Швейцария
23
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До един българининаче имаето "един българин" ти подхожда... един българин въщност е един дребен мижитурко, мрънкач, лаяч и мразител, който иска само да ***, никога да гради... так ще си мижитурствате винаги, без изгледи за подобрение:-)
22
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До един българина и кой ти каза, че можеш да говорищ от нечие име? само от твоята копаня имаш право да грухтиш!
21
0
 
8
 
! Отговори
изкуствен сняг преди 9 години
Покрай глобалното затопляне по-добре садете кокосови палми и портокали, какви лифтове ви гонят!