Пушка на Панайот Волов се оказа в НАП-Русе

Обсъждат легендарното оръжие да бъде дадено на музей
21
Пушка на Панайот Волов се оказа в НАП-Русе
Панайот Волов.

Пушка "Ремингтън", за която се предполага, че е принадлежала на един от главните апостоли на Априлското въстание Панайот Волов, е при приходните инспектори в сектор "Продажби" в офиса на НАП в Русе и Историческият музей в град Полски Тръмбеш иска да я прибере, съобщават от офиса на агенцията в дунавския крад.

Експертите от сектор "Продажби" в Русе, които са специализирани в разпореждането с вещи, преминали в държавна собственост, съвместно с колегите си от дирекцията във Велико Търново, ще проучат всички възможности легендарната пушка "Ремингтън" да се нареди сред реликвите на национално-освободителната ни борба.

Оръжието е образец от 1866 г., което според Закона за културното наследство, го определя като културно-историческа ценност и за него има недокументални сведения, че е служило на войводата.

През 2013 г. то е иззето от полицията в досъдебно производство, но след смъртта на разследваното лице е останало за съхранение от РПУ - Полски Тръмбеш, заедно с револвер "Булдог" от същата епоха.

На този етап продължава проучването на сведенията, че пушката е на Панайот Волов и евентуалното доказване на нейната принадлежност значително ще повиши историческата й стойност, отчитат от НАП-Русе.

Както е известно, Панайот Волов е главен апостол на Четвърти Панагюрски революционен окръг с помощник Георги Бенковски, на когото по-късно отстъпва водачеството.

След потушаването на въстанието в Панагюрище, Волов продължава битките в Северна България, където при пресичане на река Янтра до град Бяла загива.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази държавна кражба е опрадвана само ако има неоспорими доказателства, че е била на П.Волов.В случая е налице образец от една сериино произвеждана и масова за периода пушка, което не я прави "културно-историческа ценност" по закона, както възторжено блеят експертите 5 и 6. И доколкото "има недокументални сведения" /WTF ?/ че била на Волов, остава извода че НАП са провели сеанс с медиуми, на който той лично го е потвърдил. Елементарнтата справедливост е да се върне на наследниците на умрелия.
9
7
 
3
 
! Отговори
Седераст преди 9 години
Този е от бандата на терористите-сепаратисти от рода на Васил Левски и Христо Ботев!
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Spored dneshnite opredelenia na USA i sederastite i sorosoidite Panaiot Volov e Terorist i Separatist ne po malko ot tezi v DNR i LNR dnes. Dneshnite sederasti sa vcherashnite hadji Toshkovci - predateli nizvergnati i izpadnali v sobstvenata si glupost
7
17
 
5
 
! Отговори
Поп Кръстю преди 9 години
И Панайот е бил хулиган и хайдутин като останалите!
6
2
 
3
 
! Отговори
до историка преди 9 години
Не е австрийски а френски инжинер ,и стои по дълго в затвора след което отива в Румъния.Можеби точно преди да мине в Румъния е оставил пушката в крайдунавския град...
5
8
 
4
 
! Отговори
Историк преди 9 години
П.Волов не успява да участва в Априлското въстание тъй като е арестуван от заптиетата заради тежки хулигански прояви; Заедно с няколко свои приятели нахлува в свадбеното тържество на млада Шуменка която се венчава с австрийски железопътен инжинер.Девойчето е било "гадже"на негов приятел преди да види лъскъвия европеец.Пуснат е след няколко седмици към края на въстанието...
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако може да се докаже, че тази пушка е била използвана за стреляне по турците тя моментално става реликва за музея без други никакви доводи :)
3
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Говорим за вещ от преди 150 години и то пушка!!!!! Само този факт я прави реликва без значение дали е била на панайота или някой негов събрат по оръжие!
2
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дори и само да е хипотеза, пушката трябва да се пази в музей.
1
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Шумен е неговата къща музей. Защо ще бъде на изложение в Полски Тръмбеш ?