Обсъждат мораториум върху износа на дървен материал

Горската сеч не била основна причина за наводненията
Обновена: 9 фев 2015 17:35 | 9 фев 2015 17:34, Надежда Бочева
24
Обсъждат мораториум върху износа на дървен материал
Снимка: архив, БулФото

Обсъжда се налагането на мораториум върху износа на дървен материал, както и промяна в Закона за ДДС, която да сложи икономическа преграда на опитите да се изнася необработена дървесина. Това съобщи заместник-министърът на земеделието с ресор "Гори" Георги Костов, предаде БТА.

Според Костов сечта в горите не е основна причина за потопите, които се случиха у нас. На пресконференция днес той посочи като основни причини непочистените речни корита, лошата и неподдържана инфраструктура и по-голямото количество валежи.

По думите му 180% са валежите през миналата година спрямо нормата, а държавата била сварена неподготвена и неадаптирана.

До 15 февруари в категорията "защитени гори" ще бъдат включени още 103 хил. хектара гори, припомни заместник-министърът.

Средната възраст на българските гори в момента е 54 години. „Гората е възобновим ресурс, но десетилетия наред е изсичана повече, отколкото е бил прирастът й“, смята Костов.

Общо 173 мобилни екипа са извършили за два месеца близо 19 хил. проверки, а общият брой на наказателните постановления намалява. Издадените присъди за последните четири години обаче са над 200, коментира Костов.

Дългосрочните договори за продажба на дървесина са най-важната мярка, която министерството смята да предприеме за укрепването на този бизнес. Освен това трябва горският ресурс да се използва равномерно, а не само близо до съществуващите пътища и инфраструктура, посочи заместник-министърът.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: Георги Костов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Гунчо преди 9 години
Най голямият бич в Бългярия е простотията,всеки е тръгнал акъл да дава ама никой от тия дингсли дето драскат тук няма и грам акъл.
19
1
 
2
 
! Отговори
лесничей преди 9 години
спирайте износа на дървесина.в северна гърция има планини от нарязани наши дърва.каде спахте до сега.издавихте хората.кота ще спре това?каде е митницата тия тирове как излизат.по времето на Тато се напикавахте в гащите!!!! треска ни излизаше-продажници
18
1
 
6
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 9 години
Защо не се поразходите из България да видите останаха ли гори! По вече от 20 години безогледно се сече. Какъв мораториум, и кога ще го измислят , и кога ще го въведат? Когато не остане незавлечено селище от пороите, когато не остане градинка по градовете, да няма къде да спреш латос на сянка!Долна работа, долно нещо !!!
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Обсъждат, а кога ще осъждат?
16
0
 
11
 
! Отговори
лъвица преди 9 години
25 години горите се управляват от ДПС - това е голата истина. И никой не смее да смени кадрите им.... това е. Вижте кой е в управителния съвет на СИДП Шумен и няма никакви дипломи освен купените.......
15
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нагло е даже да се твърди, че сеченето не е основната причина за наводненията.
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сечта е част от основните проблеми.Нека не изместваме фокуса.Друга част е липсата на контрол върху стопанисването на язовирите- за което и ще ни съдят както се чува.
13
0
 
5
 
! Отговори
Ганю Балкански преди 9 години
Абсолютна забрана за изси4ане на гори За всяка се4 да се иска разрешение от Генералния щаб Светия синод министерски съвет народно събрание Президентство а защо не и от Главно мюфтийство и Бан и отси4ането на дървото да става със пъно съгласие на споменатите Който иска пари да произвежда Айфони комп. автомобили самолети и т. н.или да върви навън и да краде от богатите държави като Саудитска арабия
12
0
 
7
 
! Отговори
до анонимен 12 преди 9 години
Прав си,бай *** не умре ли,няма оправия. Този който не краде дизел,краде брашно,дръгия боя,другия влаче олио,само далавери в тъпите им глави. Политиците имат същия манталитет но повече власт. Това е българина. Затова сме на последно място по всичко. От самозабрава,цялата си страна продадохме. Нямам основания да се гордея че съм българин вече. Точно обратното
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
мораториума никога няма да стане, местните гербави дървени мафии ще махнат и Костов ако трябва. Изсякоха вековните дъбови и букови гори за дървен материал не а за дърва за огрев, продаване в псевдокризисна Гърция. Вместо дъба и бука - шипки и трънки. Така се развива гората ни.
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** е това българина. Пред очите ти разрушиха по жесток начин,не само приридата а цялата страна,бъдещето на децата ти и стоиш и търпиш. Пиеш си ракията по терлици в срутения панелен блок,псуваш света за проблемите си а не си даваш сметка че ти и *ания ти бай ганьовски манталитет те докараха до този хал. Докато не изтръгнем бай *** от душите си,няма да се оправим. " ПОЛИТИЦИТЕ СА ВИНОВНИ" Така ли?? Те от кой народ произлизат??
9
0
 
8
 
! Отговори
до анонимен 5 преди 9 години
Абсолютно си прав. Много точно го каза. Ние сме виновни,защото не сме народ. Те са една шепа продажници и крадци които от 25 год насам,просто убиха,разрошиха и продадоха тази страна. Лошото е че всички останали си търпим и гледаме как ни режат това съкровище като горите, убиват селското стопанство,индустрията,националните ни богатства. Няма народ на тази земя които по такъв *** начин да търпи. Виновни сме само ние. Лошото е че тази шепа крадци,излизат от същия този *** народ.
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Забрана за износ на суров материал = повече преработюави предприятия в България.
7
2
 
14
 
! Отговори
Рибаров преди 9 години
Костов, ти си бил много елементарен човек щом мислиш, че тревата в коритата е причина за потопите.
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да обсъдят залесяване!
5
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ние сме си виновни, защото ясно виждаме какво става и им позволяваме да го правят! Изнасят златото, изсичат горите, унищожиха ни селското стопанство, за да внасяме отвън, накараха ни да си затворим електроцентралите, за да плащаме скъпия американски ток, сега се опитват и във война да ни вкарат, а ние си мълчим и си кротуваме. Издевателстват безобразно над нас, но не е луд, който яде баницата...
4
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абсолютно това е причината-сечта на горитепътувайте сега от В.Търново към Ср.колиби и Еленавсичко е оголеносега се стича вода по пътя,скоро ще се появи и свлачище и ще го затвориалармирам властите-спешно да започнат залесяване и да се спре сеченето
3
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да, ние падаме от Марс! Естествено, че това е причината! Трябва да се започне спешно залесяване!
2
1
 
16
 
! Отговори
Дрън дрън преди 9 години
Стига законодателни мерки. Това което липсва и трябва да се направи е контрол по изпълнението им!!!!!!
1
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В наше село вече ги посреща ловната дружинка на входа на селото, обратен и дома иначе глей майтап! 9 км останал асфалтов път не се вижда от кал и коловози. Аз лично нямам превозно средство, с което да измина 680 метра черен път, който вече е с 83см коловози, за да си стигна до къщата. На всичкото отгоре са ми съборили и оградата, като са секли завоя напреко с Виетнамките. Звънях преди 4 месеца, още чакам да си оправят пътя. Ако не - люта стрелба, да идват с армия и свещеник!