Още 500 гранични полицаи ще бранят границата ни с Турция

Около 3000 мигранти са се опитали през януари да минат браздата
11 фев 2015 19:17, Анисия Иванова
38
Още 500 гранични полицаи ще бранят границата ни с Турция
Снимка: Impact Press Group

Директорът на Главна дирекция "Гранична полиция" Милен Пенев съобщи, че се предвижда охраната на българо-турската граница да бъде увеличена с още 500 нови служители. При представяне на годишния отчет на областната дирекция на МВР в Русе той обясни, че има уверението и на министъра на вътрешните работи, че ще се предприемат такива стъпки.

Тези 500 служители ще бъдат назначени на временни трудови договори, които могат да бъдат удължавани при нужда. Така ще бъдат подпомогнати дейностите на граничните полицаи от Елхово по граничното наблюдение и контрол.

Процедурите по назначаване на 500-те служители ще отнеме около три месеца, като през това време те ще бъдат обучени, тъй като няма да са от системата на МВР.

"Надявам се, че от месец май ще можем да ги ползваме тези служители", каза Пенев. Той обясни, че в момента около 580-600 служители са усилили щатния състав по наблюдение на българо-турската граница, от които сто са от трите областни полицейски дирекции - Хасково, Ямбол и Бургас, а останалите са гранични полицаи.

Пенев съобщи, че до 30 юни тази година трябва да завърши проектът за интегрирана система по българо-турската граница, по който ще бъде изградена периметрова сигнално-охранителна система, като ще се използват и хеликоптери за наблюдение.

Продължават и съвместните действия с Европейска агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници - "FRONTEX".

Предстои в началото на март да бъде получена и логистична подкрепа от подразделения на Българската армия.
Пенев посочи, че за първия месец на тази година миграционният натиск се е увеличил трикратно спрямо януари 2014 година.

"Около 3000 лица са направили опит да преминат границата", заяви Пенев, цитиран от БТА. Той каза още, че се надява скоро да се финансира и идеята за обособяване на помещение за временно настаняване на нелегални емигранти в района на ГКПП "Дунав мост".

Бежанците ще остават там, докато трае разследването. Подобно помещение е предвидено да се обособи и на българо-сръбската граница - край ГКПП "Брегово".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
18
 
! Отговори
от границата преди 9 години
Пълна загуба на пари, тия ама абсолютно са безполезни.