Бездомните животни в София са намалели чувствително

50% от уличните животни в столицата са изоставени домашни любимци
18 фев 2015 11:27,
21
Бездомните животни в София са намалели чувствително
Снимка: архив Булфото

Бездомните животни в София, Пловдив и Велико Търново са намалeли чувствително. Това съобщи Явор Гечев от Фондация „Четири лапи“ пред агенция „Фокус“.

Увеличение на популацията на бездомни животни е отчетено единствено във Видин.

„В крайна сметка за всички е ясно, че източникът на уличните животни, това са изоставени домашни животни“, категоричен бе Гечев. Той цитира проучване на фондацията, според което около 50% от бездомните кучета в София са били изоставени от собствениците си.

По думите на Гечев, ако се създаде зоополиция, тя ще може да разследва изоставянето на домашни любимци. Експертът посочи, че проследяването на животни би било много по-лесно, ако те имат микрочип. Тогава собствениците на тези животни, които са ги изоставили на улицата, могат да понесат своите санкции, категоричен бе Гечев.

„Убеден съм, че с въвеждането на зоополицията, това звено ще бъде претоварено с работа още от първия си ден. Насилието над животни наистина е добило изключително масов характер в страната ни”, категоричен бе Гечев. Според него, един специализиран орган ще гарантира по-добро изпълнение на правната норма и ще има наказани. Той посочи още, че създаването на зоополиция може да доведе до по-големи приходи за държавата, защото всяко едно престъпление срещу животно, се придружава и от доста сериозна парична глоба, регламентирана от Наказателния кодекс.

„Едно такова звено дори би могло да се самофинансира, когато се стигне до осъдителни присъди за насилниците над животни”, каза още Явор Гечев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ЗА ЗООПОЛИЦИЯ, кога *** ще осъзнаят, че кучетата не са природсата, те дори са вредител за природата, после ако се създаде зоополиция, първите, които ще го отнесат са точно кучкарите, не може да храниш бълховози на всякъде и да сееш зараза
15
2
 
2
 
! Отговори
Някой преди 9 години
Тоя *** зоофил Гечев под бездомни животни защо визира само уличните *** бе? И какво значи бездомно животно? В такъв случай к'во прайм с бездомните гълъбета, врабчета, мишоци и т.н и т.н. Хайде зоофили смръдливи, отговаряйте!!!
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пада се на всеки софиянец по едно куче.И това ми било столица.
13
1
 
4
 
! Отговори
Някой преди 9 години
Разходете се в софийските квартали да видите дали са намалели! Направо е страшно!
12
2
 
9
 
! Отговори
БРАННИК преди 9 години
Това са пълни глупости, НЕ, не са намалели! Като искате зоо полиция създайте я, няма лошо, ще гледаме сеир. По скоро накарайте българина да спазва закони. Хахаха, не и това не става.
11
2
 
3
 
! Отговори
ETNA преди 9 години
При нас всички кучета са с чипове. Една колежка беше намерила куче преди време, и само за броени часове собственика се появил у тях да си го вземе... Впрочем, колежката ми е безумно смела, защото въпросното куче беше огромен пес.... Не знам с какъв акъл го беше прибрала вкъщи :)))
10
9
 
9
 
! Отговори
До за зоополиция преди 9 години
Преди тая глупост трябва да се направи - пенсионерска полиция, селска полиция, корупционна полиция, анти мутренска полиция, гранична полиция и т.н.Тъй-тъй крадете от държавата поне не ни изнервяйте с вашите простотии!
9
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И хората чувствително намляха също ,което е по притеснително!
8
12
 
11
 
! Отговори
ЗА ЗООПОЛИЦИЯ преди 9 години
Хайде време е за ЗООПОЛИЦИЯ !Кога хората ще осъзнаят , че не сме само ние на тази земя ? И хората и животните са една част от всичко това! Колкото ние имаме право да сме на тази земя , това право имат и животните. Малоумщина е това насилие над животните!
7
1
 
20
 
! Отговори
test преди 9 години
По скоро хората биха повярвали ако напишете, че бездмоните хора са се увеличили.
6
14
 
11
 
! Отговори
мп преди 9 години
Пак простотии-уличните кучета били от изхвърлени домашни!Може и да има 2-3бр на 1000 улична превъзходна.Това е така ,когато някой *** е направил ш*а кръстоска.но къде сте видяли изоставен питбул,доберман,хъски,дакел др ?Който е кучкар и в кръвта си,той е и качествен човек отвсякъде!А тъпата зоополиция да прибере първо всички кучета покрай заведения,болници спирки,от обекти където има жива охрана,плюс -5-6кучета.Второ всички садисти-при кучетата.Само за една нощ!Ако оцелеят-оцелеят
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
лъжи
4
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма такова нещо. Пълно е с бездомни кучета.
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
изя ли са ги горките кучета
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ей, да не ги яде някой вее
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да, просто въздухът им е *ал *айките