Сдружение ще строи паметник на кан Тервел в Стара Загора

Амбицията е проектът да стане национална кауза
19 фев 2015 16:58, Анисия Иванова
5
Сдружение ще строи паметник на кан Тервел в Стара Загора
Архив: Булфото

Сдружение за издигане на паметник на кан Тервел в Стара Загора се учреди в областния град. За председател на Управителния съвет на сдружението беше избран историкът проф. Божидар Димитров - директор на Националния исторически музей, а за почетен председател - кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

В сдружението участват още Петко Колев - председател на общобългарската фондация "Тангра-ТанНакРа", Илиян Попов - председател на СД на "София Ауто", и старозагорците Венелин Каравичев - инициатор на проекта, Олег Стоилов, Евгений Спиров, Любомир Митев, проф. Цанко Яблански - бивш кмет на Стара Загора.

Сдружението е отворено за нови членове, които могат да помогнат за реализация на идеята.

Идеята за паметник на Свети Тервел Теоктист - Цар Български, е от пет години.Тогава общинският съветник Венелин Каравичев внася предложението в Общинския съвет и то е прието единодушно.

Отредено е и място за монумента - непосредствено до Съдебната палата. Впоследствие архитекти и скулптори се произнасят, че мястото е неподходящо за поставяне на внушителна по мащабите си фигура на велика личност като Тервел.

Участниците в сдружението ще настояват за ново място за издигане на паметник на големия български държавник,
съответстващо на неговото величие.

Амбициите на инициаторите на проекта е той да се превърне в национална кауза, чиято реализация да повдигне националното самочувствие, да помогне за обединението на българите в страната и зад граница и да съдейства за патриотичното възпитание на подрастващото поколение.

Също така това да бъде повод Европа и светът да обърнат внимание на България и да отдадат заслужена почит на Спасителя на Европа, както историците определят кан Тервел.

Предстои да бъде обявен конкурс за идеен проект за изработването на монумента. Той трябва бъде готов най-късно до 2017 г., когато ще се чества 1300-годишнината от началото на битката при Константинопол срещу арабите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
0
 
! Отговори
МРАВКА преди 9 години
КОГАТО УЧЕХ ИСТОРИЯ ПРЕДИ НЯКОЛКО ДЕСЕТИЛЕТИЯ ИМАШЕ ХАНОВЕ,ОТ КЪДЕ СЕ ВЗЕХА ДНЕС ТЕЗИ КАНОВЕ?
4
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Do 666 mlakni ve kerpic
3
0
 
4
 
! Отговори
цесаря преди 9 години
замо да не го изпишат "ХАН" че щте станем за смях.
2
0
 
3
 
! Отговори
цесаря преди 9 години
замо да не го изпишат "ХАН" че щте станем за смях.
1
2
 
14
 
! Отговори
666 преди 9 години
Европа и светът нямат никакво намерение или сметка да признаят каквато и да било историческа стойност на България и българската култура и държавничество. Светът не иска да сме имали силна история.Идеята е страхотна!Подходящо място - джамията в центъра! Една от малкото недействащи в България - да не забравяме, че Стара Загора е срината до основи от османлиите, а населението - изколено като овце!На никого не е нужен този коптор, а заема не малко място с грозноватата си структура.