Снеготопенето ще повиши част от речните нива, отчитат от МОСВ

Оранжев код е обявен за река Тунджа край Елхово
Обновена: 20 фев 2015 14:47 | 20 фев 2015 14:47, Красимир Ангелов
1
Снеготопенето ще повиши част от речните нива, отчитат от МОСВ
Снимка: Булфото, архив

Краткотрайни повишения на речните нива в Черноморския басейн са възможни в резултат на прогнозираните количества валежи, положителните температури и последващото частично снеготопене, съобщават от МОСВ.

Днес, на базата на метеорологичната и хидрологичната обстановка, ще се запази тенденцията към понижение или задържане на речните нива в страната. Към момента водните количества в наблюдаваните реки в Югозападна България са над праговете за средни води, а в останалата част от страната реките са с водни количества над праговете за високи води, отчитат от министерството.

От там допълват, че в почти цялата страна почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток.

От системата за ранно предупреждение е обявен "оранжев" код - "Риск за тревога", за р. Тунджа при Елхово и "жълт" код - "Предупреждение", за Тунджа при Ямбол.

По данни и прогнози на НИМХ-БАН днес и утре ще бъде без валежи. В неделя от югозапад ще завали и през нощта срещу понеделник валежите ще обхванат цялата страна.

Количествата ще са: в Северна България - 1-5 л/кв.м, в Южна - 5-15 л/кв.м, в крайните южни райони - до 25-30 л/кв. метър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво бе МОСВ,вие да не чакахте обратното?