Според новия план 90% от Пирин ще е недокоснат

Предвижда се и подобряване на съществуващата туристическа инфраструктура
27 фев 2015 16:27, Анисия Иванова
1
Според новия план 90% от Пирин ще е недокоснат
Пирин. Снимка, архив: Булфото

С Новия план за управление на Пирин се гарантира опазването на уникалното биоразнообразие флора и фауна. Това стана ясно на вчерашната последна дискусия преди общественото обсъждане през месец юли 2015 г., съобщиха от НГС "Природата за хората“.

Над 90% са зоните за ограничена човешка намеса. Планът предвижда още опазване и съхранение на вековните гори и водите в парка. На изключително строга охрана и защита ще бъдат вододайните зони, където е водохващането за целия район на Банско и Разлог. Предвижда се и строга забрана за къпане, пране и миене в реките и езерата. Ограничава се и уловът на пъстърва – до 8 броя на риболовец.

На дискусията се изнесоха и тревожни данни. Ежедневно през активния зимен и летен сезон колите, които се качват до Бъндеришка поляна и Шилигарника, изгарят по 9 тона бензин, сочи мониторинг на НСА. Сериозно негативно отражение оказва на флората пашуването на стадата в парка и замърсяване на водите от животните.

Хижите, които нямат мобилни пречиствателни инсталации, ще бъдат задължени в кратък срок да поставят такива.

Помислено е и за Зоната за туризъм. От сегашните 1100 хектара тя се увеличава на 3900 хектара, като това се прави, за да се адаптира планът към Хартата за устойчиво развитие на ООН, според която при изработване на плановете за управление на защитени територии освен екологични е задължително да се включат и социално-икономически, и демографски фактори. Зоната се превежда и към европейските и световни стандарти, според които до 15% от териториите от национални и природни паркове се определят за спорт и туризъм.

Предвижда се още и подобряване на съществуващата туристическа инфраструктура. Обособяват се зони за палаткови лагери и се трасират нови 20 пешеходни маршрути.

Внимание се отделя на алпинизма и скалното катерене, като се регулират и зоните за провеждането им. Категорични забрани има за шум, моторни шейни, АТВ и ще се ограничи рязко достъпът на автомобили на територията на парка. Очаква се до края на месец октомври да минат съгласувателните процедури за плана през Висшия екологичен експертен съвет и внасянето му за одобрение в Министерски съвет.


1
Още по темата: Пиринекология
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари