Ангелкова: "Банско-2015" води до ръст на туристите

Министерството на туризма подкрепя изграждането на втори лифт в курорта
Обновена: 28 фев 2015 20:29 | 28 фев 2015 20:08, Анисия Иванова
28
Ангелкова: "Банско-2015" води до ръст на туристите
Министър Николина Ангелкова и кметът на Банско Георги Икономов. Снимка БТА

Това, че за пореден път тук се провежда кръг от Световната купа показва, че Банско е на изключително високо ниво и че България е на картата на Международната федерация по ски. Това каза днес министърът на туризма Николина Ангелкова на пресконференция в курорта, където се провеждат състезанията за Световната купа по ски - алпийски дисциплини за жени.

В срещата с медиите участваха също легендарният скиор Марк Жирардели, който от няколко месеца е съветник на министъра на туризма, и кметът на община Банско Георги Икономов.

Още по темата

Надяваме се утре да изгледаме един старт от началото до края, каза Ангелкова, визирайки двата отменени заради мъгла два старта от вчера и днес в супергигантския слалом.

По думите й, фактът, че събитието се отразява на живо от повече от 28 телевизии и присъстват повече от 300 журналисти показва, че България е в центъра на световните новини. Това ни дава прекрасна възможност
да покажем Банско и България със своето страхотно културно многообразие, хилядолетна история и възможности за туризъм, допълни тя.

Като пример, че събития от този тип правят страната ни популярна, тя посочи резултатите след състезанията за Световната купа в Банско през 2011 г., когато през зимния сезон България е посетена от общо 931 801 чуждестранни туристи, което е с 6.1 процента ръст спрямо същия период на предходния зимен сезон.

След Световната купа в Банско през 2012 г. по данни на Националния статистически институт /НСИ/ за зимния туристически сезон е постигнат нов ръст от 5.5 процента на чуждестранните туристи, посетили България.

Състезанията за Европейската купа по ски през 2014 г. в Боровец водят до ръст от 5.6 процента и броят на чуждестранните туристи надхвърля един милион.

За този зимен сезон само до момента по данни на НСИ през януари има ръст от 10.2 процента в сравнение с предходната година. Само от Турция, благодарение на облекчените визови процедури, има ръст на туристите около 41 процента. Вярвам, че след провеждането на Световната купа по ски "Банско-2015" ние ще отчетем още по-голям ръст и България ще влезе отново с още по-голяма сила в центъра на световните новини, заяви министър
Ангелкова.

"Скитуризмът у нас има огромен потенциал, но, за съжаление, в България има само 110 км литове и 32 скизони, заяви още министърът на туризма. Това ни дава основание да смятаме, че наистина е крайно време заедно с всички заинтересовани - неправителствения екологичен сектор, местните власти, правителството, да обединим усилия и вярвам, че ще намерим баланса, за да надграждаме и развиваме скиинфраструктурата в нашите планински курорти", посочи още Ангелкова.

Министерството на туризма категорично подкрепя изграждането на втора кабинкова въжена линия в Банско, каза тя и добави, че заедно с всички екологични неправителствени организации трябва да се намери балансираното решение това да се случи, при спазване на всички екологични норми на националното и европейското законодателство.

Кметът на община Банско Георги Икономов защити тезата, че е необходимо не само изграждане на втора кабинкова въжена линия, но и уплътняване на съществуващата скизона в Банско.

Марк Жирардели, който е и почетен гражданин на Банско, каза, че преди да стане съветник на министъра на туризма, от десет години насам се чувства "със сърцето си като посланик на България и на Банско, защото обича тази страна". Според него е време да се подобри инфраструктурата в скикурорта Банско. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Хотелиер преди 9 години
От къде взехте данни за ръста ? Та то чартарните компании сваляха самолети, защото нямат туристи . Годпожо министър вземете си лично данните от туроператорите и хотелиерите. А за нови лифтове и писти те първа няма да има опашки по лифтовете, защото който дойде и чака по два часа на опашка, повече не повтаря а и усна " реклама " ни се прави . И защо г-н Премиера отмени заповедта от предишното правителство за строежа на нови съоражения ?
20
1
 
3
 
! Отговори
ха-ха преди 9 години
На Банско съм и няма никой! :) И кръг от F 1 да направят все тая! Тук си е просто ***!Успяха да ме откажат от българското черноморие на път съм да се откажа и от българските ски.
19
0
 
4
 
! Отговори
банскалия преди 9 години
Абе. скъпи съграждани престанете с тези глупави приказки за още лифтове. Ние вече така съсипахме нашето Банско,че Никой не иска да повтори идването тук.Някога бяхме природно глупави но трудолюбиви, сега сме не само много глупави но и пословично прости и алчни.Ставаме за смях пред разумните хора по света.Да си върнем старото Банско.
18
0
 
3
 
! Отговори
Скиор преди 9 години
"Това лично на мен ми е много болна тема - заради 50 хипита на Витоша днес общо взето няма условия за нищо.."Човече, чуваш ли се какво говориш? Какво са виновни хипитата, че Витоша ски (със същите, които държат Банско, впрочем) не искат да инвестират никакви пари за обновяване на съоръженията. Доколкото ми е извествно, Витоша ски отдавна имат право да подменят старите лифтове с нови. Те не искат да инвестират там, а после хипитата и зелените все са им виновни.
17
0
 
1
 
! Отговори
Уйо преди 9 години
На борисофф жена му иска да си направи втори лифт.
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преди за да отидеш на море връзки трябваха... Всичко беше фулл. След великите реформи гледам даже нямат пари за реклама...Сега чак до Марк Жирардели опряха... дрън, дрън. От кол и въже министри чакай да свършат нещо...
15
3
 
4
 
! Отговори
Хотелиер преди 9 години
Тая разбира от туризъм, колкото магаре от духова музика. Само дрънка празни приказки, а нищо не е направено. Тази година ще се чудим как ще свързваме двата края. Вече е март, а на хоризонта нищо хубаво......
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да бе да, ей сега. 50-те хипита са виновни на Витоша.Хора със сериозни пари и сериозни познания в тази област са нужни.Това че там някакви си хора взели концесира за без пари и не искат нищо да инвестират, няма нищо общо с хипита.
13
5
 
2
 
! Отговори
До 6 преди 9 години
Това лично на мен ми е много болна тема - заради 50 хипита на Витоша днес общо взето няма условия за нищо, а там има по-голям потенциал и от Банско.
12
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За да има качествен курорт, трябва даима качествено подготвени писти.Това без студ и сняг от Ноември до Март няма как да стане.Почти няма сезон в Банско без проблем със снега. Днес мъглата беще само част от проблема.Всички интервюирани скиорки казаха че снега е мек, и опасен за каране.Та питам аз, след като климата се променя и нещата вървят към все по-топли зими, за какви стратегии говорим, за какви кабинки. Да не говорим че и да имаше условия, хората заели се с това просто не стават.
11
8
 
2
 
! Отговори
До 9 преди 9 години
Не знам колко *** трябва да си, за да наречеш построяването на кабинков лифт, изсичане на гори!? Това което се случва в Банско, а и на Витоша е върха на простотията! При положение тук става дума за хиляди квадратни километри гори и защитени територии, да се твърди, че няма и половин квадратен километър е фатален е изумителна глупост. Вместо да се развиваме ние всячески се опитваме да вървим назад и да плюем по всичко и всеки дръзнал да развива.
10
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чакайте сега, стига с тези хвалби. Този курорт съществува вече 15 г, а всички ми говорят че имало потенциал. Няма потенциал. Никога не имал, никога няма и да има. За потенциал са нужни друг тип хора. Който не вярва да отиде някъде в Алпите и да види как се прави този бизнес, и да се убеди че това никога няма да стане в Банско.
9
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Странно, хем има ръст на туристите, хем няма ръст на отчетените печалби от кръчми, писти и нощувки.
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Банско-2015" води до ръст на туриститеko kaza taa? ide razirash li ma edin turiZ meter i dvaase i se pribira kato turiZKA kade 170e ka stana taa rabota? i posle nebili si bili plastali toka
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До скиорНа кого мислиш, че са лифтовете на Витоша ?
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
искаме жилезен лифт и в Столипиново, и тука чакаме много дълго да се качим.
5
3
 
9
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Там е работата, че нищо не става. И в Германия имаше мъгла, но състезанието се състоя. При нас саво хвалби и нищо.
4
8
 
6
 
! Отговори
скиор преди 9 години
Кога ще се чуе нещо и за нови лифтове на Витоша? Или политиците са на ясла при Цеко та само Банско та Банско. Не е зле кмета на София да вземе пример от колегата си от Банско.
3
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А кога в Банско ще почнат да чукат по касовите апарата се пита в задачата?!?!?!?! Моята заплата я превеждат по банков път и искам не искам плащам данъци, които след това отиват за реклама на туризма в страната. От една страна до колкото си спомням имаше данъчни преференции за туристическитя бранш, а от други те изобщо не ползват касовите апарати и какво става ние балъците ги издържаме и плащаме за реклама, а като отидем при тях - леща 28 лева, чай 7 лева и т.н. и за капак ти се развикат...
2
4
 
3
 
! Отговори
aaa преди 9 години
Da ama kolko ot balgarite mogat da badat sred tezi turisti a.politicite sa parvi a naroda