Ангелкова: "Банско-2015" води до ръст на туристите

Министерството на туризма подкрепя изграждането на втори лифт в курорта
Обновена: 28 фев 2015 20:29 | 28 фев 2015 20:08, Анисия Иванова
28
Ангелкова: "Банско-2015" води до ръст на туристите
Министър Николина Ангелкова и кметът на Банско Георги Икономов. Снимка БТА

Това, че за пореден път тук се провежда кръг от Световната купа показва, че Банско е на изключително високо ниво и че България е на картата на Международната федерация по ски. Това каза днес министърът на туризма Николина Ангелкова на пресконференция в курорта, където се провеждат състезанията за Световната купа по ски - алпийски дисциплини за жени.

В срещата с медиите участваха също легендарният скиор Марк Жирардели, който от няколко месеца е съветник на министъра на туризма, и кметът на община Банско Георги Икономов.

Още по темата

Надяваме се утре да изгледаме един старт от началото до края, каза Ангелкова, визирайки двата отменени заради мъгла два старта от вчера и днес в супергигантския слалом.

По думите й, фактът, че събитието се отразява на живо от повече от 28 телевизии и присъстват повече от 300 журналисти показва, че България е в центъра на световните новини. Това ни дава прекрасна възможност
да покажем Банско и България със своето страхотно културно многообразие, хилядолетна история и възможности за туризъм, допълни тя.

Като пример, че събития от този тип правят страната ни популярна, тя посочи резултатите след състезанията за Световната купа в Банско през 2011 г., когато през зимния сезон България е посетена от общо 931 801 чуждестранни туристи, което е с 6.1 процента ръст спрямо същия период на предходния зимен сезон.

След Световната купа в Банско през 2012 г. по данни на Националния статистически институт /НСИ/ за зимния туристически сезон е постигнат нов ръст от 5.5 процента на чуждестранните туристи, посетили България.

Състезанията за Европейската купа по ски през 2014 г. в Боровец водят до ръст от 5.6 процента и броят на чуждестранните туристи надхвърля един милион.

За този зимен сезон само до момента по данни на НСИ през януари има ръст от 10.2 процента в сравнение с предходната година. Само от Турция, благодарение на облекчените визови процедури, има ръст на туристите около 41 процента. Вярвам, че след провеждането на Световната купа по ски "Банско-2015" ние ще отчетем още по-голям ръст и България ще влезе отново с още по-голяма сила в центъра на световните новини, заяви министър
Ангелкова.

"Скитуризмът у нас има огромен потенциал, но, за съжаление, в България има само 110 км литове и 32 скизони, заяви още министърът на туризма. Това ни дава основание да смятаме, че наистина е крайно време заедно с всички заинтересовани - неправителствения екологичен сектор, местните власти, правителството, да обединим усилия и вярвам, че ще намерим баланса, за да надграждаме и развиваме скиинфраструктурата в нашите планински курорти", посочи още Ангелкова.

Министерството на туризма категорично подкрепя изграждането на втора кабинкова въжена линия в Банско, каза тя и добави, че заедно с всички екологични неправителствени организации трябва да се намери балансираното решение това да се случи, при спазване на всички екологични норми на националното и европейското законодателство.

Кметът на община Банско Георги Икономов защити тезата, че е необходимо не само изграждане на втора кабинкова въжена линия, но и уплътняване на съществуващата скизона в Банско.

Марк Жирардели, който е и почетен гражданин на Банско, каза, че преди да стане съветник на министъра на туризма, от десет години насам се чувства "със сърцето си като посланик на България и на Банско, защото обича тази страна". Според него е време да се подобри инфраструктурата в скикурорта Банско. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
4
 
! Отговори
fly преди 9 години
nikakvi reklami na bg flagcheta razlichni mini i sredni razmeri, bg shapki s flagcheta, bg vratovrazki s flagcheta, bg shalove s flagcheta, bg oblekla s flagcheta, bg rakavichki s flagcheta, bg ochila s flagcheta, nikakvi reklami na bg napitki, bg hrani, bg restoranti, bg banki, bg proizvoditeli...magla i pak magla...bezumie ot pusto v prazno... turministerkata, kulturministera, ecoministerkata i sportministera sa nenujni na kabineta.