160 хил. българи пътували из страната през почивните дни

Повечето, избрали почивка зад граница, са посетили Гърция
4 мар 2015 11:53, Екип на Bulgaria On Air
3
160 хил. българи пътували из страната през почивните дни
Снимка: bgonair.bg

Почивните дни около националния празник на България – 3 март, са били активни за туристическия сезон, стана ясно от думите на председателя на Института за анализи и оценки на туризма Румен Драганов. Пред телевизия Bulgaria on Air той посочи, че в рамките на страната почиващите са били около 160 хиляди българи, докато извън страната са били малко над 70 хиляди българи. Интерес у нас е имало предимно към зимните и балнеокурортите. Зад граница най-много посещения е имало към Гърция, като пътуванията са били предимно еднодневни, стана ясно от думите на Драганов.

Той посочи още, че в сравнение с година по-рано месец февруари тази година е бил значително по-силен за зимния туризъм.

„Началото на февруари тази година се очерта като много силен заради ученическите ваканции в началото на месеца, а в края поради световната Ски купа в Банско. Това натоварване, което имаме през февруари, ще даде ръст“, коментира Драганов.

Той подчерта, че се очаква поради много добрите условия ски сезонът да се удължи до началото на април. По думите му, ако има добри условия, сезонът може да бъде удължен до края на Великден, който тази година се пада на 11 април.

Драганов коментира още, че делът на зимния туризъм у нас е под 15% от общия туристически пазар. Той посочи, че в рамките на годината се обслужват 7.8 млн. чужди туристи, като в рамките на зимния туризъм са 1.5 млн. Във връзка с това той посочи необходимостта от развитие на ресурса на планината.

„Когато казваме, че има необходимост от 60 нови лифта, нямаме предвид унищожаване на природата, а имаме предвид по какъв начин да бъдат дефинирани туристическите зони, нещо, което не се е случило до момента. Ние искаме ясна дефиниция - и точно от Министерството на туризма, на туристическите зони, на туристическите места и точки."

Председателят на Института за анализи и оценки на туризма коментира и въпроса с изграждането на втора кабинка на Банско, като подчерта, че е скептичен по отношение на реализацията на идеята.

„Оказа се доста разочароващо това, което се е случило и е направено от местната администрация и власти. Оказа се, че местното население, местните фермери са били ограбвани в продължение на доста години и те не са хората, които се възползват от богатството на природата. Инвеститорът не е заявил своя интерес какво иска да прави и това влияе доста отрицателно на туризма, създава един отрицателен имидж, като че ли те искат да заобиколят обществото и не искат да се съобразяват със законодателството“, коментира още Драганов.

Чуйте целия разговор с Румен Драганов във видеото на bgonair.bg
 


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не извадите и статистика за консумацията на почиващите в курортите ни? А като я извадите, я сръвнете с 2014, 2013 та чак до 1989 и вижте колко е намаляла покупвателната способност на българина. Мога да ви спестя малко труд. 2008 година ресторантите в курортите бяха пълни на 2/3 и средната консумация на едно статистическо семейство възлизаше на 50-100 лв за вечер. Сега пазаруват от магазините и си ядат по стаите. Хвала, бончо, хвала! Криза ли? Живея до USA посолството и я виждам кризата.
2
3
 
2
 
! Отговори
Л преди 6 години
Чакай, спри! Че нали идеята на демокрацията е именно българите сме слуги и роби на Запада. Така сме си свикнали и така се чувстваме най-добре.Благодарение на чужденците българските момичета имат всяка нощ работа. Благодарение на чужденците българския алкохол се нарежда сред челните места като съотношение "цена-качество". Какво толкова не им харесвате на чужденците?
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дайте на българския народ работа и по-високи заплати и няма да зависите от чуждите туристи.